Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Φονικότερες οι παπαρούνες από τις βόμβες των Ταλιμπάν

Οι τεράστιες ποσότητες οπίου που παράγονται στο Αφγανιστάν προκαλούν το θάνατο περισσότερων ανθρώπων στη Δύση από ότι ο πόλεμος που διεξάγεται στη χώρα.
Ο ετήσιος αριθμός των θυμάτων του οπίου στις χώρες του ΝΑΤΟ φτάνουν στις δέκα χιλιάδες. Πρόκειται για αριθμό πέντε φορές μεγαλύτερο από εκείνον των νεκρών νατοϊκών στρατιωτών, στα οκτώ χρόνια του πολέμου.
Οι θάνατοι που σημειώνονται στη Ρωσία εξαιτίας του οπίου και φτάνουν στις 30 χιλιάδες, είναι περισσότεροι από αυτούς που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της κατοχής του Αφγανιστάν από τη Σοβιετική Ένωση.
Τα στοιχεία αυτά, αποκάλυψε το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), απευθύνοντας έκκληση για την καταπολέμηση αυτής της μάστιγας.
Το Αφγανιστάν διαθέτει το 92% της παγκόσμιας παραγωγής οπίου και χρηματοδοτεί με περίπου 65 δισ. δολάρια αντάρτες και εγκληματικές οργανώσεις, που δρουν κυρίως στην κεντρική Ασία, τη Ρωσία και τα Βαλκάνια, όπως αναφέρει η έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα στη Βιέννη.
Σύμφωνα με το UNODC, 15 εκατομμύρια τοξικομανείς καταναλώνουν όπιο, με αποτέλεσμα να σημειώνονται περίπου 100.000 θάνατοι κάθε χρόνο, ενώ έχει επιδεινωθεί και η εξάπλωση του ιού του AIDS.
Ο Ιταλός, γενικός διευθυντής του UNODC, Αντόνιο Μαρία Κόστα κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να διαθέσει περισσότερους πόρους για την κατάσχεση του οπίου στο Αφγανιστάν. Όπως είπε "η κατάσχεση του αφγανικού οπίου, όπου αυτό παράγεται είναι πολύ πιο αποτελεσματική και λιγότερο δαπανηρή από το να κάνουμε το ίδιο, όπου καταναλώνεται".
Παρά τη μικρή μείωση που παρουσίασε το 2007, η παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν έχει εκτοξευθεί τα τελευταία δέκα χρόνια, φτάνοντας στους 6.900 τόνους το 2009.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου