Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Τα μηνύματα της Ντόρας στο Συνέδριο της ΝΔ

Τέσσερις άξονες διαπέρασαν την ομιλία της υποψήφιας προέδρου της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη στο Συνέδριο του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που προσδιορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη στρατηγική της από τώρα μέχρι την ημέρα των εσωκομματικών εκλογών:


Άξονας πρώτος: Όραμά της είναι η μεγάλη παράταξη, που θα κινείται με τα νάματα του Καραμανλισμού. Σε αυτήν επένδυσε μεγάλο μέρος της ομιλίας της η υποψήφια πρόεδρος της ΝΔ. Μίλησε για τη διπλή διεύρυνση προς τα δεξιά και προς το κέντρο. Αναφέρθηκε στην προστιθέμενη αξία των έξι προέδρων της Νέας Δημοκρατίας, ονομαστικά για τον καθένα, προβάλλοντας τη συνεχή και αδιατάρακτη παρουσία της στο κόμμα, προφανώς σε αντίθεση με τον βασικό της αντίπαλο Αντώνη Σαμαρά. Σε αυτό τον άξονα εντάσσεται και η προσωπική της αναφορά προς το τέλος της ομιλίας της. Αξίζει να υπογραμμίσουμε την αναφορά της στη νίκη της Ελλάδας στο Βουκουρέστι, όταν κάναμε ως χώρα την θέση μας για το σκοπιανό επίσημη θέση του ΝΑΤΟ.

Άξονας δεύτερος: Ταύτισε την υποψηφιότητά της με την επιστροφή της ΝΔ στην «κυβερνησιμότητα». Άσκησε κριτική στη σημερινή Κυβέρνηση για πτυχές της πολιτικής της που ήδη προδιαγράφουν τα αδιέξοδα (π.χ. λιμάνι Πειραιά) και έκλεισε την αναφορά της στην κυβέρνηση με το σύνθημα «τελειώνει το πάρτι, σύντροφοι». Σε αυτό το σημείο επανέλαβε τις θέσεις που εξαρχής έχει προβάλει, καθώς φαίνεται ότι έχει επιλέξει να επενδύσει στην ιδιότητα της «αυριανής πρωθυπουργού» ως κριτηρίου που θα βαρύνει στην κρίση των εκλογέων της 29ης Νοεμβρίου. Είναι πολύ σημαντική η προσωπική αναφορά της: Όποια μάχη έδωσα, την κέρδισα, είπε. Στην Ευρυτανία, στο Δήμο Αθηναίων, στην Α! Αθήνας. Το μήνυμα προς όλους είναι σαφές…

Άξονας τρίτος: Έδειξε ότι εκφράζει τη συνέχεια της Νέας Δημοκρατίας. Μίλησε για τη σχέση της με την κομματική βάση χρησιμοποιώντας τη φράση «ένα νήμα που δεν κόπηκε ποτέ», και υπογράμμισε ότι βρέθηκε πάντα δίπλα στον Κώστα Καραμανλή. Είναι προφανές ότι τόσο η Μπακογιάννη όσο και ο Σαμαράς (και ο Ψωμιάδης) συναγωνίζονται σε «καραμανλισμό», καθώς η εικόνα του απερχόμενου προέδρου της ΝΔ είναι εξαιρετικά ισχυρή και δημοφιλής στις τάξεις των εκλογέων.

Άξονας τέταρτος: Οι αξίες της υποψηφιότητας προβλήθηκαν καλύτερα από τις προηγούμενες ομιλίες της Ντόρας Μπακογιάννη. Μίλησε για μια Ελλάδα καινοτομίας και δημιουργίας. Έκανε ένα βήμα παραπάνω σήμερα, μιλώντας για το ότι η αυριανή (της) Κυβέρνηση θα συγκρουστεί με όλες τις αδυναμίες που παράγουν αδιαφάνεια στην κοινωνία. Τόνισε την ανάγκη της εθνικής αυτογνωσίας και υποστήριξε «εθνικό είναι το αληθές».

Συμπερασματικά, η Ντόρα Μπακογιάννη ξεδιπλώνει προσεκτικά τις διάφορες πτυχές της πολιτικής της πλατφόρμας και συγχρόνως, σε κάθε της ομιλία, επιλέγει να απαντά σε όσα ακούγονται σε βάρος της υποψηφιότητάς της: Για τη θέση της σε κρίσιμα εθνικά θέματα, προέβαλε το Βουκουρέστι. Για την ταύτισή της με ακραίες πολιτικές του παρελθόντος, απάντησε με τον κοινωνικό φιλελευθερισμό. Για τη δυναμική Σαμαρά, απάντησε ότι η ίδια κέρδισε κάθε μάχη που έδωσε μέχρι τώρα.

Τελικό συμπέρασμα: Επιτέλους, η Νέα Δημοκρατία άρχισε να μιλάει πολιτικά!-

tapragmata

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου