Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Συμμορία ληστών το ΠΑΣΟΚ

Του Γιώργου Δελαστίκ
Σε αδίστακτη πολιτική συμμορία ληστών στην υπηρεσία των πιο επιθετικών κύκλων του κεφαλαίου αναδεικνύεται η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου – του πιο μισητού πολιτικού καθάρματος που κυβέρνησε ποτέ την Ελλάδα. Τέτοιο μίσος εναντίον των εργαζομένων δεν είχαν δείξει ούτε οι φασίστες δικτάτορες που κατά καιρούς κατέλαβαν πραξικοπηματικά την εξουσία στη χώρα. Οι αλλεπάλληλοι αντεργατικοί νόμοι που προωθεί ο Γ. Παπανδρέου του εξασφαλίζουν αβίαστα την πρώτη θέση στη λίστα των πιο μισητών υπηρετών του κεφαλαίου σε όλη την ελληνική ιστορία.

Πρόκειται για τόσο αχαλίνωτο αντεργατικό όργιο που ακόμη και το ΔΝΤ θεωρεί πως είναι ...δυσφήμιση για την απάνθρωπη εικόνα του παγκοσμίως να εμφανίζεται ότι ταυτίζεται με την πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου!!! Όπου βρεθεί κι όπου σταθεί το τελευταίο διάστημα, ο γκαουλάιτερ του ΔΝΤ στην Αθήνα Πολ Τόμσεν διακηρύσσει δημοσίως, σε κάθε ομιλία του, ότι το ΔΝΤ δεν ζήτησε ποτέ από την κυβέρνηση Παπανδρέου να μειώσει τους μισθούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα! Δεν έχει ξαναγίνει αυτό πουθενά στον κόσμο: Να βγαίνει το ΔΝΤ από ...αριστερά(!!!) σε κάποια κυβέρνηση – και μάλιστα η κυβέρνηση αυτή να είναι του λεχρίτη του... προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς! Είναι όντως εξαιρετικά δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου έφτασε μέχρι του σημείου να δώσει το δικαίωμα στον κάθε ιδιώτη εργοδότη να μειώνει όσο θέλει (!) τους μισθούς των εργαζομένων του, με προσωρινό κατώτατο φράγμα μόνο τα 740 ευρώ μεικτά του ελάχιστου μισθού, που καθορίζει η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι η κάθε μεγάλη επιχείρηση που απασχολεί στη χώρα μας π.χ. μηχανικούς ή γιατρούς με 30 ή και περισσότερα χρόνια προϋπηρεσίας και τους αμείβει με 2.300 ή 3.000 ευρώ ή και περισσότερα, έχει το δικαίωμα από τον Γ. Παπανδρέου να τους μειώσει το μισθό και να τους ρίξει ακόμη και στα... 740 ευρώ! Εννοείται ότι η τεράστια μάζα των εργαζομένων που δουλεύει με 1.000 ή 1.500 ή 2.000 ευρώ μεικτά ταχύτατα θα βουλιάξει προς τα 740 ευρώ! Μεικτά, για να μην ξεχνιόμαστε. Στην περίπτωση του ιδιωτικού τομέα, όπως είναι ευνόητο, δεν υπάρχει ούτε καν το πρόσχημα ότι τα κέρδη από τη μείωση των μισθών πάνε στα κρατικά ταμεία και από εκεί στους ξένους τοκογλύφους που δανείζουν την κυβέρνηση. Στην περίπτωση των ιδιωτών όλα τα λεφτά που εξοικονομούνται από τη μείωση των μισθών πάνε ολόκληρα στην τσέπη του εργοδότη – και χάνονται κι από πάνω τεράστια ποσά που αντιστοιχούν στις ασφαλιστικές εισφορές των ποσών που περικόπτονται από τους μισθούς και θα πήγαιναν στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ χάνει και απευθείας το κράτος φορολογικά έσοδα εξαιτίας των μισθών που περικόπτονται και που είναι τα μόνα σίγουρα φορολογικά έσοδα, αφού κόβονται απευθείας από την πηγή χωρίς να ερωτηθούν οι εργαζόμενοι.

Έχουμε να κάνουμε λοιπόν με αδίστακτους υπηρέτες των συμφερόντων του κεφαλαίου. Αυτή είναι η πραγματική φύση της κυβέρνησης Παπανδρέου, ο οποίος άλλωστε έχει έτοιμες τις βαλίτσες του να την κοπανήσει από την Ελλάδα μόλις δυσκολέψουν τα πράγματα. Ξέρει ότι αποκλείεται να εκλεγεί για δεύτερη τετραετία και ως εκ τούτου είναι εξαιρετικά επικίνδυνος πολιτικά. Ξεπουλάει τα πάντα στο κεφάλαιο, στους Αμερικάνους και στην ΕΕ με την πρώτη ευκαιρία, ελπίζοντας να τον ανταμείψουν με τη θέση του ΓΓ του ΟΗΕ για τις υπηρεσίες του. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι κανένας δεν έχει βάλει ακόμη θέμα στη Σοσιαλιστική Διεθνή να τον καθαιρέσουν από πρόεδρο, αφού έχει αποδειχθεί με τη διακυβέρνησή του... ταλιμπάν του νεοφιλελευθερισμού, ώστε να πάψει τουλάχιστον για τα μάτια του κόσμου να αποτελεί «κινητό διασυρμό» της υποτιθέμενης σοσιαλδημοκρατίας. Έχει πλάτες ο Γιωργάκης - Τσολάκογλου που αποδεικνύεται «Ντίλινγκερ του κεφαλαίου»! Δεν είναι τυχαίο φυσικά που για την εκπλήρωση της αποστολής του τον έχουν πλαισιώσει με ένα οικονομικό επιτελείο οργάνων του διεθνούς κεφαλαίου. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ήταν υπάλληλος του ΟΟΣΑ στο Παρίσι επί εφτά χρόνια. Η Παναρίτη, αυτή η παντελώς άγνωστη και εξτρεμιστικά νεοφιλελεύθερη οικονομική σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου που την τοποθέτησε βουλευτή επικρατείας χωρίς καν να γνωρίζονται(!), ήταν υπάλληλος του ΔΝΤ πριν μας την φέρουν. Ο Χριστοδούλου, ο υπεύθυνος του δημόσιου χρέους, ήταν υπάλληλος της Γκόλντμαν Ζαξ. Καταλαβαίνουμε δηλαδή στα χέρια ποιών ανθρώπων βρίσκεται η ελληνική οικονομία!

Αυτοί όμως την αποστολή τους εκπληρώνουν. Εμείς θα ξυπνήσουμε να τους διώξουμε με κλωτσιές και τις πέτρες ή θα τους αφήσουμε να μας γδάρουν ζωντανούς; Αυτό είναι το ζήτημα. Τα άλλα περιττεύουν. Αυτό πρέπει να το αποδείξουμε με τη συμμετοχή μας στις απεργιακές κινητοποιήσεις όλης αυτής της εβδομάδας και πάνω από όλα στη γενική απεργία της Τετάρτης. Εκεί θα κριθεί εμπράκτως αν η οργή που αισθάνεται ο κόσμος της εργασίας θα μετατραπεί σε λάβα που κάψει την κυβέρνηση ή θα εκφυλιστεί σε κατάθλιψη αδράνειας. Ελπίζουμε, ευχόμαστε και εργαζόμαστε για να συμβεί το πρώτο. Διαφορετικά, το μέλλον μας προβλέπεται πολύ ζοφερό. Αυτοί δεν έχουν έλεος.
Bookmark and Share

14 comments:

  1. Αι θεοπνευσται ομολογιαι πιστεως της φιλογενεστατου προεδρου κ. Ντορας Μητσοτακη.

    (Αλλωστε ολοι, in God we trust)

    ""Λένγκω, πάψε να με κυβερνάς
    Λένγκω, πάψε να με τυραννάς,

    Κι αν μάς χτυπάει με μανία και φωνάζει
    Την βάζουν ΑΛΛΟΙ με Συμφέροντα πολλά
    Το όνειρο που φεύγει την τρομάζει
    ν’ αναζητάει μια χαμένη λευτεριά ""

    Εν-διδουσα εξετασεις,η κυρια Ντορα Μητσοτακη,προσφατως προεβη κατα την επισκεψη της ως προεδρος ελλαδικου νεοπαγους κομματος εις την Τουρκιαν σε μια σειρα απο χαριτοβρυτους διαβοκουλισμους της ιστοριας,ενεγραψασα ουτως πως υποθηκας εις την ημεδαπην δια το μελλον ...

    Δεν θα αφιερωσομε περιγραφη στα οσα σουρεαλιστικα ομολογησε ως κομματικη-προεδρικη της πιστη,για τουρκους υπουργους στη μελλουσα οψεποτε βασιλεια της εν τους ελλαδικους ουρανους,για ολιγα ψιλα 1000 ετων ουδετεροβαρων συγκρουσεων των δυο φυλων-κρατων,για εξισωσεις κατακτητων με σκλαβωμενους μεσω γραφικης εποικοδομητικης ασαφειας φρασεων στο προφορικο λογο κλπ.

    Θα κρινομε ομως την στασιν αυτην ταυτην.

    Τα λεγομενα της κυριας Προεδρου,αποτελουν επιδειξη πολιτικου αριβισμου-τυχοδιωκτισμου.

    Του αισχιστου υφους,καθοτι ουδεν πλεον αηθες της νερωμενης γλωττας που αλλοτριωνει το Λογο δια της σχετικοποιησης του τυχοδιωκτικου συγκρητισμου,ιδιαιτατα οταν ουτος σκοπει σε υποδουλωση ενος εθνους στους ορους σχεσεων που επιθυμει το ετερο,περιλαμβανομενης και της αυτοαναιρεσης με την αποδοχη των δικων του συλλλογικων εγω της ιστοριας απο εμας, και το ιδια βουλησει ολοκαυτωμα του!!


    Καταδεικνυει δε το ποσο χαμηλα μπορει να εκπεσει τις,ποσο επιζημιος δια το εθνος και τους ελληνας δυναται οπως καταστη,οποταν η ματαιοδοξη διψα δια ποιμαντορια ενος κρατους αγει εις πολιτικους τυχοδιωκτισμους,προσβλητικους κεκαλλυμενα δια το εθνος,τους νεκρους και αγεννητους,το οποιον υποτιθεται οτι την τιμη,την υπερηφανεια και τα ζωτικα συμφεροντα των υποκειμενων του καθως και την ελευθερια του ποθει οπως υπερασπιστει και προταξει.

    Καθισταται δε δια ολους τους συγχορδους της ανεκδοτολογικης στρατηγικης φιλιας χωρις φιλους,αυτοχρημα λιαν αυτοευτελισμος,εις την αγωνιωδη αποπειρα να εξασφαλισωσιν ευνοια δια την σταδιοδρομια των στα εσωτερικα πραγματα απο εχθρικους επικυριαρχους της χωρας και του εθνους.

    Οταν δε η μεθοδευση εκκινει απο τα ευτελη θινκ τανκς του λανγκλευ,που προσλαμβανοντας την ελλαδα ως ανισοσθενες και αβεβαιον μερος της εξισωσης δια τας στοχοθεσιας των,προχωρει στην συλληψιν της αυτιστικης ιδεας οτι το προβλημα ειναι το ψυχολογικον των ελληνων απεναντι στους τουρκους που τους εμποδιζει να δεχτουν τον ρολο που αυτοι και η τουρκια τους επιφυλαττουν,δηλαδη του γεωστρατηγικως ραγια πολυτελειας.

    Οταν για να αποβαλλωσιν οι νοες αυτοι το συμπλεγμα ελευθεροφροσυνης των ελληνων,ευτελιζουν στρατηγους ,πολιτικους και κρατικους αξιωματικους ελλαδιτες, μετατρεποντας τους εις καραβανια δοτης χαρας που πηγαινοερχονται στα πλαισια ψυχολογικων επιχειρησεων βελουδινης καθυποταξης ενος εθνους στην τουρκια ινα πεισωσιν οτι εξεπερασαν το ψυχολογικο συμπλεγμα των ψυχαναλυτων του λανγκλευ,τοτε κατανοει τις τι υποθηκες ευηθειας εγγραφουν ελληνες ταγοι πασης φυσης και πως η Κυρα Λενγκω η μανα μας μας χτυπα παντοιοτροπως με ρυθμους εκθετικης συναρτησεως ...

    Μας χτυπα δεκαετιες ,αλλα ειναι τις δυο τελευταιες περιπου που εχει παραφρονησει και κανει τα παντα να μας αυτοαναιρεσει,καθοσον "την βαζουν αλλοι με συμφεροντα πολλα"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η κυρια προεδρος λοιπον,στη γραμμη του ευαγγελιου της κυρα Λενγκω και των Αλλων του Λανγκλει,ομολογησε οπως πολλοι πιστοι τελευταιως στη χωρα πιστιν δια μια εισετι φορα στο συγκριτισμο.

    Με γλωττα διπλωματικιζουσας ασαφειας,ωστε να δυναται να λεγει επεξηγηματικα ο,τι θελει ακουστει αναλογως ακροατηριου,ομιλησε για την ελλαδα απεναντι στην τουρκια,με τοση ουδετεροφανεια,που θυμιζει μεροληψια διπλωματων μεγαλης δυναμεως ,ωσαν να αναφερετο οχι στη χωρα της αλλα π.χ στις κινεζοιαπωνικες σχεσεις και κρατουσε στασιν ασχετου τριτου παρατηρητου που καμει με αμφοτερους δημοσιους σχεσεις η ωσαν να ομιλουσε αμερικανος διπλωματης για τις σχεσεις ελλαδας-τουρκιας ως τριτος παρατηρητης με αμφισημους ορους περιγραφης...

    Φανταστειτε να διοριζατε σε δικη σας συνηγορο υπερασπισεως και ουτος να ομιλουσε ως δικαστης!

    Μα αν δεν απατωμαι,η κυρια Προεδρος και πολλοι ομοιοι της σημερον,να εκπροσωπησωσιν πολιτικως τα συμφεροντα του ελληνος πολιτευονται και οχι του ΟΗΕ,η μηπως οχι;Η δε ιδια υπηρξε υπεξ των ελληνων,ουχι της ε.ενωσεως!!

    Κατοπιν τουτων,προτεινομε στην σεβαστη κ.Προεδρο να κατελθει εκτος των ελληνικων οψεποτε και εις τας προσεχας τουρκικας εκλογας και να διεκδικηση την ως υφυπεξ του τουρκικου υπουργειου υπουργοποιησιν της,ουτως πως πολλαπλασιαζοντας τας πιθανοτητας πολιτικης ευδοκιμησεως του κομματος που προεδρευει ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καθαρευουσιάνικο τριχέρουλο δεξιούλικο καθικάκι των 8.43-8.44. Ειναι δεξιός σαμαρικος φασισμός να κατακρινεις μια ομιλια την οποία δεν παραθετεις εσυ ή η αναρτηση του κ.Γιαννιωτη. Ακολουθει το ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας της Μκακογιαννη στην Κωνσταντινουπολη ωστε οι αναγνωστες να σχηματισουν αντκειμενικη γνωμη χωρις τα κορακιστικα του Κοραη που παραθετεις.
    Ομιλιά Μπακογιάννη στην Κωνσταντινουπολη (αντιγραφη απο το μπλογκ ατίθασος):

    **************************
    Aξιότιμοι προσκεκλημένοι,
    Κυρίες και Κύριοι,

    Είναι μεγάλη μου χαρά που είμαι σήμερα εδώ, στην Κωνσταντινούπολη, προσκεκλημένη των Συναντήσεων Bab-I Ali, το οποίο λίγοι Έλληνες ξέρουν πως σημαίνει "Υψηλή Πύλη".

    Έχω πλήρη συνείδηση της τιμής που μου γίνεται, ούσα η βασική ομιλήτρια στην 100στη Συνάντηση Bab-I Ali. Από τη φύση της η Συνάντηση αυτή παίρνει ένα συμβολικό χαρακτήρα. Γνωρίζω επίσης τη μακρά ιστορία των Συναντήσεων Bab-I Ali, που χρονολογούνται από την εποχή των Μεταρρυθμίσεων και των οποίων ο βασικός άξονας ήταν ο εκσυγχρονισμός της Τουρκικής κοινωνίας και η ένταξή της στην Διεθνή Κοινότητα.

    Σας ευχαριστώ όλους που είστε σήμερα εδώ.

    Κυρίες και Κύριοι,

    Είναι σύνηθες στους πολιτικούς να μιλούν για "κρίσιμες στιγμές". Παρόλ 'αυτά ειλικρινά αισθάνομαι ότι εμείς στην Ευρώπη είμαστε αντιμέτωποι με σημαντικές προκλήσεις: η Διεθνής οικονομική κρίση, τα ερωτήματα που τίθενται για τη λειτουργία των αγορών, η νευρικότητα που επικρατεί για τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ, και βέβαια, ιδιαίτερα για εμάς στην Ελλάδα, η κρίση χρέους και η γενική οικονομική και κοινωνική ανασφάλεια στην Ευρώπη. Όλες αυτές οι πτυχές δημιουργούν μια νέα κατάσταση; μια νέα πραγματικότητα, και νέες μεγάλες προκλήσεις.

    Εν τω μέσω αυτής της πιο σοβαρής κρίσης από τον Πόλεμο και μετά, οι Έλληνες στρέφουν το βλέμμα τους στην Τουρκία, και δικαίως: εδώ, στην Τουρκία περάσατε και εσείς κρίση χρέους. Περάσατε και εσείς τη διαδικασία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και καταφέρατε να ξεπεράσετε όλες τις αντιξοότητες και να βγείτε πιο δυνατοί και με μεγαλύτερη ευημερία. Γι 'αυτό το παράδειγμα της γειτονικής μας χώρας αναφέρεται τόσο συχνά στη χώρα μου.

    Αγαπητοί φίλοι,

    Συχνά διαβάζω άρθρα του Τουρκικού τύπου που αναρωτιούνται αν αξίζει τον κόπο η Τουρκία να ξεκινήσει μια διαδικασία περαιτέρω μεταρρυθμίσεων και να προχωρήσει στη λύση του Κυπριακού για παράδειγμα, ώστε να συμμετάσχει σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που μαστίζεται από την κρίση. Το επιχείρημά τους είναι "Γιατί να μη σταθούμε στα πόδια μας, να βασιστούμε στη ολοένα αυξανόμενη γεωστρατηγική και πολιτική σπουδαιότητά μας και να ξεχάσουμε την ένταξη στην Ε.Ε".

    Επιτρέψτε μου να περάσω στο πρώτο σημείο της ομιλίας μου απόψε.

    Ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν σε μια μεγάλη, ενωμένη και δημοκρατική Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρά τις αδυναμίες της παρούσας συγκυρίας, που είναι πολλές και σημαντικές η απάντηση στα σημερινά προβλήματα μπορεί να είναι μόνο: περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη.

    Γι' αυτό θα μεταφέρω ένα διπλό μήνυμα στους φίλους μου απόψε εδώ:

    Πρώτον, ένα μήνυμα προς την Ευρώπη: άτι, παρά τα υπάρχοντα προβλήματα μας και την κούραση των διευρύνσεων, πρέπει να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και τα εμπόδια και να διατηρήσουμε ζωντανή την προοπτική διεύρυνσης των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και βεβαίως της Τουρκίας.

    Το δεύτερό μου μήνυμα είναι προς την ίδια την Τουρκία, μήνυμα από ένα φίλο: η Τουρκία πάντα κοιτούσε προς τη Δύση και θα ήταν κεφαλαιώδες λάθος τη δεδομένη χρονική στιγμή να αφεθεί στην υπερίσχυση ηγεμονικών τάσεων και να απομακρυνθεί από την Ευρώπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να σας θυμίσω ότι μεγαλύτερες χώρες και παγκόσμιες οικονομίες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία και η Ισπανία, έχουν οικειοθελώς εκχωρήσει μέρος της κυριαρχίας τους στην Ευρώπη, εξυπηρετώντας έναν υψηλότερο στόχο. Η Τουρκία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη, εάν συνειδητοποιήσει τα πλεονεκτήματα που της δίνει αυτή η ιστορική διαδικασία. Αλλά και η Ευρώπη πρέπει να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις της προς την Τουρκία, από τη στιγμή που η Τουρκία θα συμμορφωθεί με τα απαραίτητα κριτήρια και προαπαιτούμενα της ενταξιακής διαδικασίας.

    Για την Ελλάδα, η αρχή είναι σαφής και ξεκάθαρη: πλήρης συμμόρφωση, πλήρης ένταξη.

    Πριν κλείσω το πρώτο μου σημείο, κυρίες και κύριοι, επιτρέψτε μου να κάνω ένα σχόλιο: η συμμόρφωση με τα Ευρωπαϊκά κριτήρια και με το διαπραγματευτικό πλαίσιο ένταξης στην Ε.Ε θα ωφελήσει τον Τουρκικό λαό. Ο Τουρκικός λαός είναι αυτός που θα απολαμβάνει την ευημερία, και όλα τα δικαιώματα που η Ευρωπαϊκή δημοκρατία εξασφαλίζει για τους πολίτες της. Οι Τούρκοι πολίτες είναι αυτοί που θα απολαμβάνουν την ειρήνη και τη σταθερότητα, όταν εφαρμοστεί η πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες του φίλου μου, Υπουργού Davutoglu.

    Το χώμα και των δύο χωρών μας είναι γόνιμο πια: για να μιλήσω για την Ελλάδα, οι αλλαγές από το 1999, όταν και οι δύο χώρες προσέτρεξαν σε βοήθεια η μια της άλλης μετά τους σεισμούς ήταν συγκλονιστικές. Όλο και περισσότεροι Έλληνες σήμερα επισκέπτονται την Τουρκία, έχουν φίλους Τούρκους, και εκτιμούν την σημαντική πρόοδο της Τουρκίας, ως οικονομίας, αλλά και ως κοινωνίας. Οι Τούρκοι επίσης προσβλέπουν προς την Ελλάδα, όχι ως ανταγωνιστική χώρα, αλλά ως μια χώρα φιλική προς τη Δύση, που είναι το μοναδικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι πιο κοντά στη νοοτροπία τους, και μοιράζεται -σε σημαντικό βαθμό- κοινές κοινωνικές και ιστορικές εμπειρίες.

    Κυρίες και Κύριοι,
    Αγαπητοί φίλοι,

    Τα πρώτα χίλια χρόνια της συνύπαρξής μας, πολιτικά, μπορούν να θεωρηθούν ως "η χιλιετία των συγκρούσεων". Αυτό, βέβαια, εξηγείται δεδομένων των πολλών ενόπλων συγκρούσεων που συνέβησαν ιδιαίτερα μεταξύ του 1071 και του 1453, και το 1821.

    Το 1923 όμως, οι δυο σημαντικοί αρχηγοί των κρατών μας, ξεκίνησαν μια νέα πορεία: ειρήνης, συνεργασίας, φιλίας και Συμμαχίας.

    Αυτό με φέρνει στο δεύτερο σημείο της ομιλίας μου :

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πιστεύω ακράδαντα, ότι, παρά την εκ νέου επιστροφή σε συνθήκες έντασης, από το 1974, λόγω του Κυπριακού, η θεμελιώδης απόφαση των μεγάλων ηγετών μας, να αφήσουμε πίσω μας σχεδόν μια χιλιετία συγκρούσεων και να ξεκινήσουμε μια χιλιετία φιλίας και συνεργασίας, δεν ετέθη ποτέ εν αμφιβόλω. Είμαστε η γενιά που έχει πλέον την ευθύνη να κλείσει το χάσμα που δημιουργήθηκε τα τελευταία 55 χρόνια.

    Η Τουρκία, ιδιαίτερα μετά το 1985, και πολύ περισσότερο πρόσφατα, είναι μια χώρα που εκσυγχρονίζεται ταχύτατα, είναι η 15η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, διαθέτει μια, συνεχώς αυξανόμενη, μεσαία τάξη, και επιδιώκει να ενσωματωθεί στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Δημιουργεί μια ισχυρή βιομηχανική βάση, έναν σύγχρονο τουριστικό τομέα, και σημαντικές νέες υποδομές. Σημαντικότερο όλων, έχει ενισχύσει την παιδεία και γι' αυτό πολλοί τομείς της Τουρκικής κοινωνίας σκέπτονται με τρόπους που λίγα χρόνια πριν θα θεωρούνταν αδιανόητοι.

    Η Ελλάδα, όπως και η Τουρκία, παρά την πρόσφατη κρίση χρέους, μόνο να ωφεληθεί μπορεί προστατεύοντας τα μεγάλα επιτεύγματα της από εξωτερικές εντάσεις : είναι άλλωστε η μόνη Νοτιοανατολική χώρα που απολαμβάνει το κράτος δικαίου από το 1842, με μόλις 11 χρόνια απολυταρχικού καθεστώτος εν τω μεταξύ. Έχει εισαγάγει το δικαίωμα καθολικής ψήφου από το 1864, και έχει επιτύχει ένα πρωτοφανές επίπεδο ευημερίας, στην Ανατολική και Νότια Ευρώπη, με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να ξεπερνά τα 30.000 δολάρια. Από τα 200 χρόνια που μεσολάβησαν από την Ελληνική Επανάσταση, η χώρα μου έχει να επιδείξει πολλά πολιτικά και κοινωνικά επιτεύγματα. Έχει επίσης γίνει γνωστή παγκοσμίως με τους ποιητές της, τους ακαδημαϊκούς, τους επιστήμονες και τους καλλιτέχνες, και το μεγάλο της εμπορικό στόλο.
    Αυτό το επίτευγμα, καθώς επίσης και ο αγώνας της χώρας μου για την ελευθερία και στο εσωτερικό αλλά και στην παγκόσμια σκηνή, συνετελέσθη με μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Η συνδυασμένη κατοχή της Ελλάδας, για παράδειγμα, από της Δυνάμεις του Άξονα, οδήγησαν σε χιλιάδες χαμένες ζωές : ένας στους 10 Έλληνες χάθηκε, είτε από τις συγκρούσεις, είτε από την πείνα. Δύο φορές κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, η χώρα μου έχασε εκατομμύρια ανθρώπους και παρόλ' αυτά στάθηκε στα πόδια της και έγινε η πιο δημοκρατική και ευημερούσα κοινωνία της περιοχής μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καταλαβαίνετε λοιπόν, πολύ καλά, πιστεύω, γιατί οι σημερινοί Έλληνες, έχουν τόσο βαθιά και διακαή επιθυμία για ειρήνη και εποικοδομητική συνύπαρξη με τους γείτονές τους -ιδιαίτερα την Τουρκία. Κατ' αρχάς γιατί η Ελλάδα από το 1922 δεν έχει επιδείξει καμία εδαφική φιλοδοξία.

    Δεύτερον, και τα δύο κράτη, διατηρούν την κληρονομιά της ειρήνης και της συνεργασίας που τους κληροδότησαν δυο μεγάλοι Ηγέτες, ο Ατατούρκ και ο Βενιζέλος.

    Τρίτον, είμαστε μέλη της ίδιας Συμμαχίας, και έχουμε συμβάλλει από κοινού για μισό αιώνα, στην ελευθερία και την ασφάλεια του Δυτικού κόσμου.

    Τέλος, η χώρα μου, δεδομένων όλων αυτών, έχει λάβει τη στρατηγική απόφαση να υποστηρίξει την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

    Τα τελευταία 12 χρόνια, έχουν γίνει, όπως είπα, πολλές και σημαντικές αλλαγές. Αλλαγές που ενίσχυσαν κατά πολύ τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών μας. Ξεκινώντας από το κύμα συμπάθειας, που δημιουργήθηκε λόγω των καταστροφικών σεισμών, και οι εμπορικές, κοινωνικές, καλλιτεχνικές, και προσωπικές σχέσεις ενισχύθηκαν σημαντικά. Πιστεύω ότι μια πολιτική που θα κλείσει όλες τις υπάρχουσες διαφορές μεταξύ των δύο αυτών μεγάλων χωρών μας τυγχάνει όλο και περισσότερης υποστήριξης απο την πλειοψηφία των λαών μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητοί φίλοι,

    Το καίριο σημείο για να κλείσουν τα θέματα που μας χωρίζουν είναι σαφέστατα, η Κύπρος: λόγω της Κύπρου ξεκίνησαν οι εντάσεις στα μέσα της δεκαετίας του '50. Επομένως, μια τελική και δίκαιη λύση για το νησί, μια λύση που θα ικανοποιήσει και τις δύο κοινότητες, θα δώσει την απαραίτητη ώθηση για τη λύση όλων των προβλημάτων που απομένουν. Πρόσφατα επισκέφθηκα την Κύπρο, στο πρώτο μου ταξίδι στο εξωτερικό, ως Πρόεδρος του κινήματος της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Είδα προσωπικά την ισχυρή βούληση του Προέδρου Χριστόφια και της κυβέρνησής του, αλλά και άλλων πολιτικών δυνάμεων της Κύπρου για την εξεύρεση μιας συνολικής συμφωνίας που θα λύνει το πρόβλημα της Κύπρου.

    Βεβαίως, η εκλογή του κυρίου Ερόγλου ως ηγέτη των Τουρκοκυπρίων με τη σκληρή του προσέγγιση, δεν έχει διευκολύνει τα πράγματα. Είναι σημαντικό να τονίσω εδώ, ότι ενώ οι Ελληνοκύπριοι απολαμβάνουν πλήρη πολιτική και οικονομική ανεξαρτησία από την Ελλάδα αλλά και ένα υψηλότερο βιοτικό επίπεδο, η Τουρκοκυπριακή Κοινότητα εξαρτάται σχεδόν ολοκληρωτικά από την Τουρκία και η Τουρκία διατηρεί σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής στο νησί. Η χώρα σας επομένως έχει στα χέρια της ένα σημαντικό μοχλό επιρροής στους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι μπορούν να συμβάλουν στην ολοκληρωτική λύση του προβλήματος, ενθαρρύνοντας τον κύριο Ερόγλου να υιοθετήσει μια πιο συμφιλιωτική στάση. Η Ελλάδα, στο μέτρο του δυνατού, θα επεκτείνει την υποστήριξή της και την ενθάρρυνση της στους Ελληνοκυπρίους, για την τελική λύση του Κυπριακού. Χαιρετίζω την συνάντηση υψηλού επιπέδου που θα γίνει στα πλαίσια του ΟΗΕ στη Γενεύη, τον Ιανουάριο αλλά πρέπει να τονίσω ότι η λύση θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα μια διαδικασίας που θα ξεκινά από τους Κύπριους..
    Κυρίες και Κύριοι,

    Η Ελλάδα και η Τουρκία, αν τις δούμε ξεχωριστά, είναι χώρες-πυρήνες από γεωπολιτικής άποψης. Η θεωρία μου όμως είναι ότι ως συνδυασμένη γεωστρατηγική περιοχή, αποτελούν μια από τις πιο σημαντικές περιοχές του κόσμου. Και ως Υπουργός Εξωτερικών, και τώρα, ως Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, θεωρώ καθήκον μου να εργαστώ για πιο στενές και αποδοτικές Ελληνο-Τουρκικές σχέσεις. Η ανάπτυξη τέτοιων σχέσεων και η διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, θα πολλαπλασιάσει τα οφέλη και για τις δύο. Οι δύο χώρες μας, όπως είπα πιο πριν, ήδη κινούνται στο δρόμο της φιλίας και της συνεχώς αυξανόμενης οικονομικής συνεργασίας. Το επίπεδο, λοιπόν, των πολιτικών μας σχέσεων θα πρέπει -αργά ή γρήγορα- να αντικατοπτρίζει τη νέα πραγματικότητα που ήδη δημιουργούν οι λαοί μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητοί φίλοι

    Το Αιγαίο, θα πρέπει να γίνει η γέφυρα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας, όχι η διαχωριστική γραμμή. Όταν όμως φτάσουμε στην τελική φάση των διερευνητικών συνομιλιών και θα πρέπει να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις, θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές: κανείς δεν ξεχνά ότι η Τουρκία κατέχει μια σημαντική παράκτια ζώνη στο Αιγαίο. Αυτή η θάλασσα όμως για την Τουρκία δεν είναι η Μαύρη Θάλασσα ή η Μεσόγειος. Σχεδόν το ένα τρίτο της Ελληνικής επικράτειας αποτελείται από νησιά, τα περισσότερα των οποίων βρίσκονται στο Αιγαίο. Δεν μπορούμε λοιπόν ρεαλιστικά να πιστεύουμε οτι θα λύσουμε το οποιοδήποτε πρόβλημα σε αυτή τη θάλασσα, αγνοώντας αυτό το απλό γεγονός. Παρόλ' αυτά, αυτό ακριβώς είναι που κάποιοι κύκλοι της Τουρκικής Διοίκησης προσπαθούν να κάνουν: επιθυμούν να συζητήσουν τα προβλήματα του Αιγαίου σαν να ήταν η Ελλάδα και η Τουρκία δυο χώρες με ανεξάρτητες παράκτιες ζώνες, χωρίς καθόλου νησιά ανάμεσα! Αναρωτιέμαι τι θα έλεγαν αυτοί οι γραφειοκράτες αν οι Έλληνες επέλεγαν να αγνοήσουν το ένα τρίτο της Τουρκικής επικράτειας !

    Κυρίες και Κύριοι,

    Ανεξάρτητα από αυτά τα προβλήματα, πιστεύω ότι τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε. Χρειάζεται λοιπόν, να βρούμε γρήγορα και αποτελεσματικά λύση στο πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας και σε ότι αυτό συνεπάγεται, λαμβάνοντας υπ' όψιν την πραγματικότητα και των δύο πλευρών. Οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών, προχωρούν με ταχείς ρυθμούς. Αυτές οι συνομιλίες ξεκίνησαν το 2002 και ήδη έχουν ολοκληρωθεί πέντε γύροι συνομιλιών από το Μάη. Οι τεχνοκράτες μας θα υποβάλλουν τις προτάσεις τους και εξαρτάται από τις δυο κυβερνήσεις να καταλήξουν σε συμφωνία που θα ωφελήσει και τις δύο χώρες. Αν πάλι, δεν καταλήξουμε σε πολιτική συμφωνία, η Ελλάδα και η Τουρκία θα πρέπει να συμφωνήσουν ότι θα προχωρήσουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριστική λύση του προβλήματος.

    Φτάνοντας σε μια τέτοια συμφωνία, είτε διμερώς, είτε μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, είναι κεφαλαιώδους σημασίας οι δύο χώρες να διατηρήσουν υψηλό επίπεδο γειτονικών σχέσεων. Αυτό θα είναι το κρίσιμο σημείο ώστε να υπάρξει γενική πρόοδος στις Ελληνο-Τουρκικές σχέσεις Ο σεβασμός της αρχής της καλής γειτνίασης είναι προτεραιότητα της Τουρκίας στα πλαίσια των διαπραγματεύσεών της για την ένταξη στην Ε.Ε. Δραστηριότητες που θα αναπαράγουν την ένταση, όπως υπερπτήσεις και παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου χώρου, ειδικά στην περίπτωση υπερπτήσεων πάνω από κατοικημένα Ελληνικά νησιά, διερευνητικές δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και απειλές όπως το casus belli, δεν αποτελούν μόνο παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά είναι και πολιτικά ιδιαιτέρως αντιπαραγωγικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κυρίες και Κύριοι,
    Αγαπητοί φίλοι,

    Τα θέματα της Κύπρου και του Αιγαίου, καθώς επίσης και τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για την ένταξη στην Ε.Ε, όπως θρησκευτικές ελευθερίες, δικαιώματα των μειονοτήτων και δικαίωμα περιουσίας στην Τουρκία, η ομαλή λειτουργία του Τουρκικού πολιτικού συστήματος, και η απόσυρση των Τουρκικών στρατευμάτων από την πολιτική σκηνή είναι σημαντικές προϋποθέσεις για την ομαλή διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων.

    Γνωρίζω, ότι η χώρα αυτή παραπονείται για την πολιτική διστακτικότητα κάποιων χωρών της Ε.Ε να εγγυηθούν την πλήρη ένταξη. Αυτό οδηγεί την Τουρκία σε καθυστερήσεις, ή σε αναβολές των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων που αποτελούν προαπαιτούμενο της ένταξης. Δράττομαι της ευκαιρίας για να σας αναλύσω τη δική μου θεωρία πάνω σε αυτό το θέμα.

    Η θεωρία μου ονομάζεται "Θεωρία του φαύλου κύκλου". Και εξηγούμαι:

    Κατ 'αρχάς η Τουρκική κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να εξασφαλίσει αυτό που χαρακτηριστικά περιέγραψα ως μια συμπεριφορά «α λα κάρτ» εκ μέρους της Ε.Ε. Δηλαδή, ότι μπορεί να διατηρήσει την στρατιωτική παρουσία της στην Κύπρο, τις δραστηριότητές της στο Αιγαίο, καθώς επίσης και να διατηρήσει διάφορες εσωτερικές θεσμικές ιδιαιτερότητες, που αφορούν στα δικαιώματα των μειονοτήτων, κλπ και παρόλ' αυτά να συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις σαν όλα αυτά να μην υπήρχαν. Όσοι όμως στην Ευρώπη είναι αντίθετοι με την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε θα εκμεταλλευθούν στο έπακρο αυτές ακριβώς τις καθυστερήσεις και τις ημιτελείς μεταρρυθμίσεις για να δικαιολογήσουν τη θέση τους. Έχουμε λοιπόν να αντιμετωπίσουμε ένα φαύλο κύκλο, όπως είπα: Η Τουρκία καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις λέγοντας ότι μπορεί στο τέλος να μη γίνει πλήρες μέλος και κάποιοι στην Ευρώπη τονίζουν την ύπαρξη αυτών των καθυστερήσεων για να αποτρέψουν την ένταξη της Τουρκίας ως πλήρες μέλος.

    Κυρίες και κύριοι,
    Αγαπητοί φίλοι,

    Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν το Μάρτιο του 2005. Από το σύνολο των 35 κεφαλαίων του Κοινοτικού κεκτημένου, μόνο 13 έχουν ανοίξει από τότε. Και μόνο ένα έχει κλείσει προσωρινά. Θεωρητικά, μόνο τρία κεφάλαια του διαπραγματευτικού πλαισίου μπορούν να ανοίξουν: παρόλα αυτά ακόμη και το άνοιγμα αυτών των κεφαλαίων απαιτεί σημαντικές προσαρμογές από την πλευρά της Τουρκίας. Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας της Άγκυρας αποτελεί οριζόντιο κριτήριο για όλα τα κεφάλαια. Επιπλέον η ομαλοποίηση των σχέσεων με την Κύπρο είναι θεμελιώδες όσο και τα κριτήρια που σας ανέφερα πιο πριν.

    Κυρίες και Κύριοι,
    Αγαπητοί φίλοι,
    Αυτό είναι το δεύτερο ταξίδι που κάνω στο εξωτερικό από την ίδρυση του Κινήματος της Δημοκρατικής Συμμαχίας: όπως είπα επισκέφθηκα πρώτα την Κύπρο και συνομίλησα με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τους αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων. Είδα την ισχυρή βούληση του Κύπριου Προέδρου για την εξεύρεση λύσης. Είδα επίσης και κάτι άλλο, εξίσου σημαντικό: την αγάπη και την εκτίμηση για τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες του και την επιθυμία του να τους δει ως πλήρως ισότιμους πολίτες μιας διζωνικής και δικοινοτικής Κυπριακής ομοσπονδίας. Ο κύριος Ερόγλου και ο κύριος Χριστόφιας λίγες εβδομάδες πιο πριν είχαν γιορτάσει το άνοιγμα ενός ακόμη περάσματος μεταξύ των δύο ζωνών.

    Βρίσκομαι τώρα εδώ στην Κωνσταντινούπολη, μεταξύ φίλων, στο δεύτερο μου ταξίδι λέγοντας την άποψή μου ανοιχτά και ειλικρινώς, σαν πραγματική φίλη. Χαίρομαι ιδιαιτέρως που η επίσκεψή μου συμπίπτει με την επιστροφή των τίτλων ιδιοκτησίας του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου. Χαίρομαι επίσης για την απόφαση που έλαβε η Ελληνική κυβέρνηση να αποκαταστήσει πλήρως ένα από τα μεγαλύτερα Τζαμιά της Ευρώπης στην Ελληνική επικράτεια, στο Διδυμότειχο, στη Δυτική Θράκη, που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα. Σας ανακοινώνω επίσης με χαρά ότι δεκάδες μνημεία της Οθωμανικής Περιόδου βρίσκονται σε διαδικασία πλήρους αναστήλωσης, την οποία χρηματοδοτεί η Ελληνική κυβέρνηση και η Ε.Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κυρίες και κύριοι,

    Η επίσημη επίσκεψη του κυρίου Καραμανλή στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2008 έθεσε τις βάσεις στις σχέσεις μας. Το ίδιο και η επίσκεψη του κυρίου Ερντογάν στην Ελλάδα πριν από λίγους μήνες, καθώς επίσης και η δημιουργία του Ανώτατου Συμβουλίου για την Ελληνο-Τουρκική συνεργασία που αποφασίστηκε σε εκείνη τη συνάντηση με τον κύριο Παπανδρέου, είναι ιδιαιτέρως σημαντική. Χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των Υπουργείων μας ώστε να υπάρξουν απτά αποτελέσματα.

    Σημειώνω επίσης με ικανοποίηση τις συμφωνίες των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα αμοιβαία οφέλη που προκύπτουν από την κατασκευή του αγωγού TGI και την συμφωνία συνεργασίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την κλιματική αλλαγή. Οι δύο Πρωθυπουργοί συναντήθηκαν και πάλι στα τέλη του Οκτώβρη, στην Αθήνα, στα πλαίσια της Μεσογειακής πρωτοβουλίας και την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

    Θα ήθελα επίσης να σημειώσω την κατάργηση των θεωρήσεων από την πλευρά της Ελλάδας για τα πράσινα Διαβατήρια που ανήκουν σε Τούρκους υπηκόους. Επιπλέον, η Ελληνική κυβέρνηση ζήτησε την άδεια της Ε.Ε για να επιτρέψει ημερήσιες εκδρομές Τούρκων πολιτών στα ελληνικά νησιά χωρίς θεώρηση.

    Τέλος, αλλά εξίσου σημαντικό, πρέπει να τονίσω την ανάγκη στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και την ανάγκη για μια γρήγορη και αποφασιστική ολοκλήρωση της συμφωνίας επανεισδοχής μεταξύ Ε.Ε και Τουρκίας. Η Τουρκική κυβέρνηση και κυρίως ο Τουρκικός λαός, πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό το πρόβλημα είναι υψίστης σημασίας για την Ελλάδα. Η συνεργασία της Τουρκίας είναι καίρια και θα τύχει της ανάλογης στήριξης από τους Έλληνες πολίτες.

    Κυρίες και κύριοι,
    Αγαπητοί φίλοι,

    Μίλησα για τις άσχημες συνθήκες, την κρίση χρέους, και τις κοινωνικές εντάσεις που υπάρχουν στην Ευρώπη. Εξέφρασα σαφώς την πεποίθησή μου πως για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη. Τόνισα επίσης την άποψή μου πως η Τουρκία δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή της προοπτική. Ανέφερα επίσης με την ίδια έμφαση πως η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της έναντι της Τουρκίας. Πλήρης συμμόρφωση, πλήρης ένταξη θα πρέπει να είναι το αξίωμα που θα ισχύει.

    Σας παρουσίασα τη θεωρία μου για τον φαύλο κύκλο της Ευρωπαϊκής διστακτικότητας από τη μια, και των Τουρκικών καθυστερήσεων από την άλλη, που εμποδίζουν την Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας; και παρότρυνα τους Τούρκους φίλους μου να σπάσουν αυτό το φαύλο κύκλο με δυναμισμό, και αποφασιστικότητα, προχωρώντας σε όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

    Μετά σας ανέφερα τις ιστορικές αλλαγές με το πέρασμα από τις συγκρούσεις στην σύγκλιση, ακόμη και στη συμμαχία, που δημιουργήθηκαν από τους μεγάλους μας ηγέτες Ατατούρκ και Βενιζέλο και σας παρουσίασα κάποια στοιχεία για τις εναπομείνασες πηγές έντασης ιδιαίτερα σε ότι αφορά την Κύπρο και το Αιγαίο, τονίζοντας την σημασία που θα έχει η επίλυση του Κυπριακού, η οποία θα λειτουργήσει καταλυτικά ώστε να αλλάξουν προς το καλύτερο οι σχέσεις μας.

    Εξήγησα επίσης την κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο και την ανάγκη να την κατανοήσουμε αν θέλουμε πραγματικά να λύσουμε τα προβλήματα. Τέλος σας μίλησα για την παρούσα κατάσταση στις σχέσεις Ε.Ε - Τουρκίας και τις δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπισθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φίλοι μου,

    Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί για μια στενότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας καθώς επίσης για τη στήριξη της Ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.

    Εργαστήκαμε σκληρά, ώστε και άλλα φιλικά κράτη να πάρουν τη θέση τους στην Ε.Ε. Τώρα εργαζόμαστε για να επιτύχουμε τα ίδια αποτελέσματα με τις υπόλοιπες Νοτιοανατολικές χώρες. Η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης δεν μπορεί να είναι πλήρης χωρίς την Τουρκία.

    Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε μια πορεία ταχείας αντιμετώπισης των προβλημάτων που απομένουν. Πρέπει να το πράξουμε με αποφασιστικότητα, θάρρος ξεχνώντας το πολιτικό κόστος.

    Σας ευχαριστώ για τη θερμή φιλοξενία και σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτο θα πει Δημοκρατια φασιστακο των 8.43-8.44. Τωρα ολοι μπορουν να κρινουν και να εχουν γνώμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Περι Δελαστικ..

    Τις περισσότερες φορές, προσκαλούνται και οι « ειδικοί» ή «προσωπικότητες», που είναι συμπτωματικώς πάντοτε, είτε ομοιδεάτες τους είτε συνοδοιπόροι . Οι οποίοι ευτελίζουν, (αν δεν χρωστάνε) το όποιο τους αξίωμα εναντι της διαφημιστικής τους προβολής στα αριστεροκρατούμενα ΜΕΜ αλλα και για ένα « καλό λόγο για την δημοκρατικότητα» των ανδρών απο την «Μέκκα» , το «απάγαυσμα» της Δημοκρατίας. Τον Περισσό, ένθα το σπίτι του λαού. Εκείνους λοιπόν μόνον που συμφωνούν μαζί τους, για να πείσουν, να επηρεάσουν, τους ευκολόπιστους.

    Διοτι ειναι τοσο αστειο στα δελτια αποψεων ο υπευθυνος του δελτιου ‘’ειδησεων’’ δημοσιογραφος να παρουσιαζη ως αναλυτη και να ερωτα την αποψι π.χ του Γ.Δελαστικ, ως αντικειμενικη αποψι για να «ενημερωθή» η κοινη γνωμη. Οταν ειναι ( δυστυχώς, μαλλον δεν ειναι ) γνωστον οτι ο κος Γ.Δελαστικ ειναι διευθυντης της εφημεριδος « ΠΡΙΝ». Για οσους δεν ειναι γνωστες - και ειμεθα οι περισσοτεροι- αγνοειται οτι η εφημερις Πριν εκπροσωπει το ΝΑΡ (Νεο Αριστερο Ρευμα) της επαναστατικης αριστερας που πιστευει την «δεύτερη παρουσία της επανάστασης ορατή αναγκαιότητα της ίδιας της εργατικής τάξης, επαληθευόμενη και αποζητούμενη συνειδητή πολιτική επιδίωξη» . Κατα συνεπειαν ο Κος Δελαστικ για οιανδηποτε θεμα θα τοποθετηθει και θα βρη την «αληθεια» λιγο ή αρκετα αριστεροτερα του Ριζοσπαστη και του ΚΚΕ. Ειναι δυνατον να ειναι οι δογματικες αποψεις του αντικειμενικες ? Δεν ειναι γελοιο και ταυτοσημο απατης να παρουσιαζεται ως «δημοσιογραφικη» αναλυσις και ως «ειδησις» η κομμουνιστικη θεωρησις της επαναστατικης αριστερας, ενω επιμελως α αποκρυπτεται η ιδιοτης του Κου Γ. Δελαστικ?

    Δηλαδη εινα ως εαν καλουσαμε τον Μαρξ να μας πη την γνωμη του για το καπιταλιστικο συστημα, και εν συνεχεια την Μαρξιστικη θεωρησι άποψι για το καπιαταλιστικο συστημα να παρουσιαζαμε ως αντικειμενικη ενημερωσι του κοινου, χωρις ταυτοχρονως να φανερωσοουμε στο κοινο οτι ο κρινων το καπιταλιστικο συστημα ειναι Ο Μαρξ.


    Ιασων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Έπρεπε να τον είχαν καταλάβει.
    Πρόεδρος της Σοσιαλιστρικής διεθνούς και ο Στρός Κάν μαζί με τον άλλον τον Ισραηλινό που βομβάρδιζε πρόπερσι τους Παλαιστινίους αντιπρόεδροι.
    Μιά υπέροχη σοσιαλιστική συμμορία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή