Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Πρόκειται για μαζική δολοφονία Ευρωπαίων

Γράφοντας από το Κίεβο, η πόλη βράζει από οργή. Και τώρα όλοι οι Ευρωπαίοι ενδέχεται επίσης να βράσουν από οργή καθώς 193 Ολλανδοί και μικρότερος αριθμός Βέλγων, Βρετανών, Γάλλων και Γερμανών έχασαν τη ζωή τους, όταν η πτήση MH17 της Malaysian Airlines κατερρίφθη πάνω από μια τοποθεσία υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών κοντά στην πόλη του Ντόνετσκ.

Σε ποιόν πρέπει να στρέψουν το θυμό τους; Οι αξιωματούχοι μπορεί να περιμένουν...
τις επίσημες απαντήσεις, αλλά θα πρέπει να προετοιμάσουν τον αντίλογό τους για την πιο πιθανή εξήγηση. Λίγα λεπτά αφού το αεροσκάφος συνετρίβη στο έδαφος, οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας υπέκλεψαν τηλεφωνικές κλήσεις των αυτονομιστικών δυνάμεων, «Μόλις καταρρίψαμε ένα αεροσκάφος». Νωρίτερα εκείνη την εβδομάδα, ένας εκ των ηγετών των αυτονομιστών επαίρετο για την ικανότητά τους να καταρρίπτουν στρατιωτικά αεροσκάφη σε μεγάλα ύψη, έχοντας κάνει ακριβώς αυτό σε δύο Ουκρανικά στρατιωτικά αεροσκάφη λίγες μέρες πριν.

Και πώς μπορεί κάποιος να καταρρίψει ένα ιπτάμενο αεροσκάφος στα 10.000 μέτρα, όπως στην περίπτωση του αεροσκάφους της Malaysian Airlines; Οι εμπειρογνώμονες σχολιαστές βρίσκονται σε ομοφωνία σχετικά με τον πύραυλο που ισχυρίζονται πως χρησιμοποιήθηκε, τον Σοβιετικό/Ρωσικό πύραυλο εδάφους-αέρος BUK που διαθέτει το κατάλληλο βεληνεκές. Οπότε, φαίνεται ότι οι αυτονομιστές έχουν αυτούς τους BUK, οι οποίοι χρειάζονται επίσης εξελιγμένα συστήματα καθοδήγησης με ραντάρ.

Και από πού προήλθαν όλα αυτά και ποιος βρίσκεται στην κορυφή της ιεραρχίας; Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των αυτονομιστών του Ντόνετσκ είναι Ρώσοι από τη Ρωσία. Με το καθεστώς «πυραμιδικής εξουσίας» του Putin δεν είναι πιστευτό πως το Κρεμλίνο δεν φέρει καμία ευθύνη. Υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις πως όπλα, καθώς και μαχητές διέρχονται από τα σύνορα από τη Ρωσία προς τις περιοχές του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ. Το πιο πρόσφατο σχόλιο του Putin μετά τη συντριβή είναι: «Η ευθύνη για την τραγωδία αυτή πρέπει να βαρύνει το κράτος στο έδαφος του οποίου έπεσε το αεροπλάνο». Η φρικτή αλήθεια εδώ είναι ότι ο Πρόεδρος της αυτοαποκαλούμενης Μεγάλης Δύναμης μπορεί να πει τόσο κυνικά ψέματα, μετά από μήνες προπαγάνδας, ότι το Κίεβο διοικείται από «φασίστες», τα οποία, προφανώς, έχουν μολύνει την κοσμοθεωρία του Ρωσικού πληθυσμού. Προφανώς, οι απείθαρχοι αυτονομιστές κακοποιοί έκαναν ένα «λάθος», νομίζοντας ότι επρόκειτο για κάποιο στρατιωτικό αεροπλάνο. Αλλά ο διοικητής Putin φαίνεται να μην έχει δώσει καμία εντολή στους συμπατριώτες του στο Ντόνετσκ να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με τα όπλα τους, προκειμένου να κάνουν το καθήκον τους για την εδραίωση των καταπαύσεων του πυρός που έχει προσπαθήσει να επιτύχει ο Poroshenko.

Πίσω τώρα στο τι πρέπει να κάνουμε. Αυτή η μαζική δολοφονία πρέπει να είναι το γεγονός που αλλάζει το παιχνίδι. Οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να σκεφτούν μαζί έξυπνες κυρώσεις που θα έχουν πραγματικό αντίκτυπο. Ήρθε η ώρα το μαλακό άκρο του Ευρωπαϊκού πολιτικού φάσματος να σκληρύνει. Ειδικότερα, ο νέος χαρισματικός ηγέτης της Ιταλίας, Matteo Renzi, η χώρα του οποίου προεδρεύει σήμερα στο Συμβούλιο της ΕΕ και ο οποίος επί ad personam είναι σήμερα ηγέτης των «μαλθακών» προς τη Ρωσία, πρέπει να αποδείξει ότι έχει τα πολιτικά κότσια.

Ας υποθέσουμε τώρα ότι μια έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ή/και των πρωθυπουργών και των προέδρων, αποφασίζει να δράσει σοβαρά. Τι θα πρέπει να κάνουν συγκεκριμένα; Το κύριο πράγμα που πραγματικά θα έχει σημασία για τη Ρωσία θα είναι η απότομη μείωση των κερδών της από την πώληση φυσικού αερίου στην ΕΕ. Αυτό θα μπορούσε να είναι εφικτό, χωρίς να πλήξει την Ευρωπαϊκή βιομηχανία. Η Ρωσία προμηθεύει μόνο το ένα τρίτο περίπου των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρώτη κίνηση θα είναι για όλους τους εισαγωγείς φυσικού αερίου στην ΕΕ να μεγιστοποιήσουν τις εισαγωγές τους από τη Νορβηγία, την Αλγερία, το Αζερμπαϊτζάν και από τους προμηθευτές υγροποιημένου φυσικού αερίου και να γεμίσουν κάθε χώρο αποθήκευσης, ενώ παράλληλα να ελαχιστοποιούν ή να διακόπτουν τις εισαγωγές τους από τη Ρωσία.

Σε αυτό το σημείο έρχεται το ερώτημα των συμβασιακών υποχρεώσεων και ιδίως των ρητρών «Πάρτε ή Πληρώστε» της Gazprom, οι οποίες υποχρεώνουν τον αγοραστή να πληρώσει για το όποιο έλλειμμα στην παραλαβή των συμφωνημένων ποσοτήτων. Αυτό όμως μπορεί να ταιριάζει απόλυτα στην αντιμονοπωλιακή υπόθεση μεταξύ του τμήματος ανταγωνισμού της Επιτροπής και της Gazprom. Οι ρήτρες Πάρτε ή Πληρώστε προδήλως περιορίζουν τον ανταγωνισμό και πιστεύεται ότι θεωρούνται παράνομες από την Επιτροπή ως παραβάσεις της νομοθεσίας περί της πολιτικής ανταγωνισμού. Ας επιταχύνει τώρα η Κομισιόν το χειρισμό της υπόθεσης αυτής και ας διατάξει το να διαγραφούν οι ρήτρες Πάρτε ή Πληρώστε της Gazprom από όλες τις συμβάσεις με τους αγοραστές από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και τότε διάφοροι εισαγωγείς θα είναι ακόμη πιο ελεύθεροι να σταματήσουν τις εισαγωγές από τη Ρωσία.

Τέλος, η ΕΕ μπορεί να κάνει τα πάντα για να επιταχύνει την ολοκλήρωση των διασυνδέσεων του δικτύου αγωγών φυσικού αερίου και των διαφόρων νέων εγκαταστάσεων υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου (όπως για παράδειγμα στη Λιθουανία, η οποία θα επιτρέψει σύντομα στα κράτη της Βαλτικής να ξεφύγουν από την Ρωσική μονοπωλιακή προμήθεια). Στην πραγματικότητα, η ΕΕ δεν χρειάζεται να σταματήσει την εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου για πάντα. Το θέμα πρέπει να είναι το να καταλάβει η Ρωσία ότι είναι ευάλωτη στις εξοντωτικές οικονομικές ζημίες, εκτός αν γίνει ένας αξιοπρεπώς συνεργάσιμος εταίρος για τους Ευρωπαίους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, καθώς και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προς το παρόν το παραπάνω σχέδιο θα πρέπει να προχωρήσει ταχέως, με τα Ρωσικά έσοδα από τις εξαγωγές να μειώνονται επίσης ταχέως. Αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι ο Putin να αναγκάσει τους Ρώσους που βρίσκονται μεταξύ των αυτονομιστών να επιστρέψουν στη χώρα τους με τα όπλα τους. Η ιδέα ότι η Ρωσία δεν μπορεί να επηρεάσει τους αυτονομιστές είναι ψευδής, δεδομένου ότι το Κρεμλίνο έχει στη διάθεσή του όλα τα είδη των μέσων για την επιβολή της θέλησής του.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου