Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Οι πολιτικοί συσχετισμοί σήμερα...

Σε όλες πλέον τις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μακράν πρώτος...

Με μέσο όρο 3% μπροστά από το σαμαρικό έκτρωμα της «νέας ΝΔ»-Άνοιξης και, ασφαλώς, ο καθένας μπορεί να φανταστεί ότι στην πραγματικότητα η «ψαλίδα» είναι ακόμη μεγαλύτερη υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ (οι δήθεν «ανεξάρτητες»...
εταιρείες δημοσκοπήσεων πληρώνονται από το Μαξίμου για να στήνουν μετρήσεις-«μαϊμού»). Άλλωστε και πριν από τις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου 2014 οι ίδιοι αυτοί... ψευτοσκόποι (!) έδιναν σχεδόν ισοπαλία τους ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, για να επικρατήσει τελικά άνετα ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,5% διαφορά!

Όμως, είναι αλήθεια, η ΝΔ έχει αντέξει τόσο εκλογικά, όσο και πολιτικά. Το 22% που έλαβε τον Μάιο μπορεί άνετα, με μια νέα ηγεσία βεβαίως, να γίνει ένα 30% και μάλιστα αυτό το ποσοστό να έχει τάσεις ανόδου (υπό προϋποθέσεις). Ίσως δε, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αποδειχτεί ένα «διάλλειμμα» στην εξουσία (δεν έχει δείξει και κάτι καλύτερο μέχρι στιγμής...) η ΝΔ στις μεθεπόμενες εκλογές να βγει άνετα πρώτο κόμμα και με διαφορά! Δεν ακολούθησε λοιπόν η ΝΔ την πορεία του ΠΑΣΟΚ προς τη συρρίκνωση (ήδη το ΠΑΣΟΚ, ως «Ελιά», έφθασε σε μονοψήφια ποσοστά...), κι ετούτο για δύο βασικά λόγους:

α) Διότι δεν καρπώθηκε (στη συνείδηση του κόσμου τουλάχιστον) την ίδια φθορά με το ΠΑΣΟΚ στη διαχείριση της πρόσφατης κρίσης. Ενώ το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε όλο το μνημονιακό βάρος στην κρίσιμη περίοδο (άνοιξη 2010-φθινόπωρο 2011), η ΝΔ παρίστανε την «αντιμνημονιακή» δύναμη. Και μόνο όταν το ΠΑΣΟΚ πια κατέρρευσε, μετά το καλοκαίρι του 2011, έκανε αναγκαστική φιλομνημονιακή στροφή... Αλλά και ο πρώην αρχηγός της, ο Κώστας Καραμανλής, είχε μιλήσει πριν τις εκλογές του 2009 για την ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων, την ώρα που ο Γιώργος Παπανδρέου υποσχόταν πως «λεφτά υπάρχουν».

β) Αντίθετα από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο είχε στα αριστερά του έναν κάπως συγκροτημένο (αν και με μεγάλες ατέλειες) ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ δεν είχε στα δεξιά της καμία απολύτως αξιόπιστη δύναμη. Ο ΛΑΟΣ, που θα μπορούσε να πάρει τη θέση της ΝΔ στο παιχνίδι της εξουσίας, τραυματίστηκε σχεδόν θανάσιμα πριν τις εκλογές του 2012... Αλλά και οι ΑΝΕΛ, μαζί με τη Χρυσή Αυγή, δεν μπόρεσαν να πείσουν τελικά τον μέσο (κεντρο)δεξιό πολίτη να τους ψηφίσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ΑΝΕΛ, αν και «αντιπολιτευτική-αντιμνημονιακή» δύναμη επί δύο χρόνια, έπεσαν από το 10,5% του Μαΐου του 2012 στο 3,5% του Μαΐου του 2014! Έμειναν μόλις στο... ένα τρίτο (1/3) της αρχικής τους δύναμης!!! Σε συνδυασμό με το ανελέητο κυνήγι της Χρυσής Αυγής, φαίνεται ότι η ΝΔ θα επιβιώσει. Έστω και αν επείγει η αλλαγή ηγεσίας της!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου