Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Μας φταίει η ΕΕ, ή η μαύρη μας η τύφλα για το μεταναστευτικό;

Στον εντοπισμό και τη διάσωση 129 μεταναστών προχώρησαν, την Τρίτη που μας πέρασε, στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής σε Αγαθονήσι και Χίο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, εντοπίστηκαν και διασώθηκαν 46 μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή βορειανατολικά του Αγαθονησίου. Κατόπιν μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Αγαθονησίου, όπου και συνελήφθησαν, καθότι στερούνταν νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων.

Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Υπολιμεναρχείο...
Πάτμου. Παράλληλα υπήρξε εντοπισμός και διάσωση 43 μεταναστών στην παραλία «Κάρφα» νοτιοανατολικά της Χίου. Συνελήφθησαν και θα μεταφερθούν στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου «Σκυλίτσειο», ενώ την προανάκριση διενεργεί το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου. Επίσης εντοπίστηκαν την ίδια ημέρα το πρωί 40 μετανάστες στην παραλία «Γιοσώνα» Καρδαμύλων Χίου. Και αυτοί οδηγήθηκαν στο «Σκυλίτσειο» για προληπτικές εξετάσεις, ενώ η προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου. Και αυτή, όπως προκύπτει δεν ήταν καν η πιο... "γεμάτη" ημέρα για τις υπηρεσίες του λιμενικού της χώρας μας, καθώς ο αριθμός των λαθρομεταναστών που συνελήφθησαν μέσα σε τρείς μόλις ημέρες έφτασε τους.... 1000 σχεδόν.

Φυσικά για τα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ το ζήτημα αυτό είναι πλέον ζήτημα απλά στατιστικών και επ' ουδενί δεν τα απασχολεί στο πραγματικό του επίπεδο αυτό της πολιτικής, της πολιτικής που πρέπει να τηρεί το ελληνικό κράτος έναντι αυτών που επί της ουσίας εισβάλλουν στην χώρα μας, όχι απλά παραβαίνοντας τον νόμο για την είσοδο σε αυτή, αλλά και αλλάζοντας πλέον τον ίδιο τον δημογραφικό χαρακτήρα της χώρας μας, την πολιτιστική της υφή και φυσικά επιβαρύνοντας όλες τις υποδομές του ελληνικού κράτους.

Μας φταίει η Ευρώπη;

Και ενώ οι αρμόδιοι στην Ελλάδα δεν παίρνουν επί της ουσίας ουδεμία ευθύνη για την αναστροφή αυτής της πορείας, οι πολιτικοί μας επιλέγουν όπως πάντα να ρίξουν τις ευθύνες στην.... Ευρώπη. Όπως έκανε και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Η Ευρώπη έχει, σε μεγάλο βαθμό, αφήσει «μόνες» τους χώρες όπως οι Ελλάδα, Ιταλία και Μάλτα να αντιμετωπίσουν το όλο και αυξανόμενο πρόβλημα της παράτυπης μετανάστευσης, υπογράμμισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή που έδωσε χθές σε ραδιοφωνικό σταθμό

Ιδιαίτερες αυξημένες εμφανίζονται οι μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο τις τελευταίες ημέρες, με τον υπουργό Ναυτιλίας να μιλάει για νούμερα ρεκόρ.

«Συζητάμε για 996, δηλαδή σχεδόν 1000 ανθρώπους κατά τη διάρκεια των τριών αυτών ημερών, Παρασκευή και Σαββατοκύριακο. Ο μεγαλύτερος αριθμός που έχουμε αντιμετωπίσει» είπε, μιλώντας στον Βήμα FM.

Όπως ανέφερε, οι 200 εξ αυτών ήταν αυτοί οι οποίοι διασώθηκαν από τη θάλασσα και οι υπόλοιποι βρέθηκαν χωρίς να χρειαστεί επιχείρηση διάσωσης, εντοπίστηκαν δηλαδή αφού είχαν βγει στη στεριά.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, αφού σημείωσε πως η κατάσταση στα κέντρα κράτησης έχει φτάσει στο απροχώρητο, πρόσθεσε:

«Η ροή είναι αυξημένη και αυτό σχετίζεται με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή. Τα προσφυγικά ρεύματα έχουν ορισμένες χρόνους αντίδρασης σε σχέση με τα γεγονότα, δηλαδή στην αρχή τον πρώτο καιρό οι κάτοικοι παραμένουν των οποιοδήποτε αναταράξεων ή συγκρούσεων παραμένουν κοντά στην εστία τους. Στη συνέχεια, αποφασίζουν να φύγουν πιο μακριά αν βλέπουν ότι ο κίνδυνος συνεχίζει. Αυτό συμβαίνει με τους Σύρους, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα στην Τουρκία και συζητάμε για πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες. Αφού βλέπουν ότι δεν έχουν δυνατότητα επιστροφής στο σπίτι τους, αφού βλέπουν ότι δεν έχει τελειώσει η κρίση, τότε αρχίζουν και ψάχνουν για να βρουν άσυλο σε κάποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

»Ένα εκατομμύριο είναι αυτή τη στιγμή ο αριθμός Σύρων, που φιλοξενεί η Τουρκία και άλλοι τόσοι είναι περίπου στο Λίβανο. Εμείς είχαμε προβλέψει εδώ και πάρα πολύ καιρό την εξέλιξη αυτής την υπόθεσης και γι΄ αυτό έχουμε όλοι - και πρώτα απ' όλα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ασχοληθεί - στο να μεταφέρουμε αυτό το κλίμα και στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Αναφορικά με την αντιμετώπιση του ζητήματος των αυξημένων μεταναστευτικών ροών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ο υπουργός Ναυτιλίας τόνισε ότι η Ελλάδα ζητεί την ανάλογη χρηματοδότηση για τη φύλαξη των συνόρων της, επισημαίνοντας πως «αυτή η ιστορία κοστίζει πάρα πολύ».

«Σήμερα που μιλάμε έχουμε εξαντλήσει τον προϋπολογισμό μας σε καύσιμα και τον προϋπολογισμό μας σε ότι αφορά στα πλεύσιμα, δηλαδή το επίδομα που δίνεται στο προσωπικό μας στα πλωτά μέσα, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σε μια πάρα πολύ δυσχερή κατάσταση» πρόσθεσε.

Ο κ. Βαρτσιώτης συμπλήρωσε πως κυρίως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Μάλτα αντιμετωπίζουν μία πάρα πολύ μεγάλη κρίση και δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να συνεχίσουμε αυτή τη διαχείριση αυτής της υπόθεσης μόνοι μας, χωρίς να υπάρχει μία ευρωπαϊκή συνδρομή.

«Είναι ένα μήνυμα που ξεκάθαρα στέλνουμε, το έχουμε στείλει με τους τόνους προς τους ευρωπαίους εταίρους μας».

Δεν λέει ψέμματα ο κ. Βαρβιτσιώτης. Όσο όμως και να το λέει η πολιτική τόσο των υπολοίπων Ευρωπαίων δεν αλλάζει, εάν δεν υπάρξουν σθεναρές κινήσεις αντίστασης σε αυτή την πολιτική από την πλευρά των χωρών που έχουν αυτό το πρόβλημα. Και αυτό δεν φαίνεται να γίνεται σε κανένα επίπεδο. Και αυτό ακριβώς θα ήταν που θα έπρεπε να κάνει ο κ. Βαρβιτσιώτης και ο κάθε αρμόδιος υπουργός. Αντί να κάνει διαπιστώσεις και να αραδιάζει στατιστικά, θα έπρεπε να τον απασχολεί η... λύση του προβλήματος.

Γιατί όσο ο κ. Βαρβιτσιώτης και οι Ευρωπαίοι ασχολούνται με την "ποιότητα" της ζωής στα κέντρα κράτησης των λαθρομεταναστών, αυτοί απλά θα συνεχίζουν να έρχονται όχι μόνον από την Μ. Ανατολή αλλά από ολόκληρη την Αφρική και την Ασία.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου