Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Το αληθινό πρόσωπο του Αττίλα, αποκαλύπτεται

Μπήκαν λοιπόν στη Λευκωσία στη φάση της συζήτησης «ουσιωδών πτυχών» του Κυπριακού με τους Τουρκοκύπριους. Φυσικά θα αναρωτιέστε πόση «ουσία» μπορεί να χωρέσει σε μια κουβέντα με τους εκπροσώπους του Αττίλα. Αν θέλετε την άποψή μου, καμία.

Από την άλλη, υπάρχει και ένα πρόβλημα: οι Τούρκοι, από το 1974 ως σήμερα, αφήνουν το χρόνο να περνά, ώστε να παγιωθούν οι συνέπειες της εισβολής. Και δεν βιάζονται και δεν επιθυμούν λύση. Αυτό...
είναι δεδομένο. Και τους βοηθούν ανοησίες παραγόντων του ΟΗΕ, όπως αυτή του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Μπαν Κι Μουν, ο οποίος μίλησε για «πάρε – δώσε» και αναγκάστηκε, μετά τις διαμαρτυρίες της ελληνικής πλευράς και την απειλή που εκτόξευσε η Κυπριακή Προεδρία για αποχή της από την προγραμματισμένη χθεσινή συνάντηση, να ανασκευάσει.

ΠΟΙΕΣ «ΟΥΣΙΩΔΕΙΣ ΠΤΥΧΕΣ»;

Ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Ντερβίς Έρογλου λοιπόν, συναντήθηκαν χθες στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας (αφού δείπνησαν προχθές μαζί) με τον νέο ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό, τον Έσπεν Μπάρθ Άιντα και όπως αναφέρει ο κυπριακός Τύπος, «συμφώνησαν στην επιτάχυνση των συνομιλιών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων». Και ακόμα διαβάσαμε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» πως «όπως δήλωσε ο κ. Άιντα, οι διαπραγματεύσεις περνούν σε νέα φάση.

Ανέφερε ότι Νίκος Αναστασιάδης και Ντερβίς Έρογλου αποφάσισαν να συναντιόνται τουλάχιστον δύο φορές το μήνα, ενώ η σημερινή συνάντηση, στο χώρο του παλαιού αεροδρομίου Λευκωσίας, έγινε, όπως είπε, σε μια φιλική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα. Σε δήλωσή του στους δημοσιογράφους ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό ανέφερε ότι θα υπάρξει συζήτηση των ουσιωδών πτυχών του Κυπριακού, που αποτελούσε και θέση της ε/κ πλευράς…Όπως ανέφερε ο κ. Άιντα, οι ηγέτες έχουν επαναβεβαιώσει τη δέσμευσή τους να οδηγήσουν τις συνομιλίες με τρόπο αλληλένδετο, προσανατολισμένο προς την επίτευξη αποτελεσμάτων μέσα από μια προσέγγιση οφέλους και για τις δύο πλευρές (win win approach), με στόχο την επίτευξη μιας διευθέτησης το συντομότερο δυνατό.


Σημείωσε ακόμη ότι μετά τη διαδικασία αυτή, οι ηγέτες συμφώνησαν στη διεξαγωγή ταυτόχρονων χωριστών δημοψηφισμάτων, προκειμένου να τερματιστεί το απαράδεκτο στάτους κβο (σ.σ. το οποίο όμως είναι αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής αλλά και των διαχρονικά απαράδεκτων μεθοδεύσεων του βρετανικού παράγοντα), όπως αναφέρεται και στην Κοινή Διακήρυξη».

ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Τέλος, στην ίδια ιστοσελίδα διαβάσαμε πως «ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό συνέχισε λέγοντας ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να προχωρήσουν στην επόμενη φάση των δομημένων συνομιλιών και για το λόγο αυτό έδωσαν οδηγίες στους διαπραγματευτές τους να εισέλθουν σε εντατικές συνομιλίες, με στόχο να γεφυρώσουν το χάσμα μέσω πραγματικών διαπραγματεύσεων επί ανεπίλυτων ουσιωδών θεμάτων».

Τώρα πως γίνονται όλα αυτά, όταν η προηγούμενη φάση των συνομιλιών δεν παρήγαγε κανένα αποτέλεσμα, αυτό προφανώς είναι ένα αναπάντητο ερώτημα. Λάβετε υπόψη σας ότι όλα αυτά γίνονται την ώρα που η τουρκική πλευρά κλιμακώνει τις προκλήσεις της. Τα περί μεταφοράς νερού στα κατεχόμενα από την Τουρκία, οι επισκέψεις των ισλαμιστών πολιτικών Ερντογάν και Νταβούτογλου, αλλά και οι εμπρηστικές δηλώσεις του Έρογλου, λίγο μάλιστα πριν συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναδεικνύουν την προσπάθεια που καταβάλλει η Άγκυρα προκειμένου να κερδίσει ζωτικό χώρο την ώρα των «δομημένων συνομιλιών».

Δεδομένης της εκφρασθείσας πρόθεσης των Ηνωμένων Εθνών να παρουσιάσουν «προτάσεις» που φυσικά δεν θα έχουν ως γνώμονα την προστασία των εθνικών συμφερόντων του Ελληνισμού, καλό θα ήταν η ελληνική πλευρά να προσέξει πολύ. Μετά τη συνάντηση, ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Αυτό που θέλω να δω είναι το ποια θα είναι στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων η συμπεριφορά του κ. Έρογλου». Θα το δει όταν του θέσει το θέμα των εποίκων, μιας και όπως τόνισε ο ίδιος, «θα θέσουμε όλα τα δύσκολα ζητήματα στο τραπέζι μέσα σε ένα διαπραγματευτικό φόρματ».

ΧΑΜΗΛΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΜΑΣ 

Μόνο πολύ χαμηλές πρέπει να είναι λοιπόν οι προσδοκίες της ελληνικής πλευράς από τη διαδικασία αυτή. Είναι παραπάνω από φανερό ότι ο διεθνής παράγοντας βιάζεται. Πολλοί είναι εκείνοι στη Δύση που θεωρούν πως το status quo στην Κύπρο «περιπλέκει» την κατάσταση, ιδιαίτερα στα ενεργειακά θέματα.

Είναι οι ίδιοι που θέλουν να βάλουν στο παιχνίδι τους Τουρκοκύπριους αλλά και την Άγκυρα. Την Άγκυρα, που μετά τη γνωστοποίηση του ρόλου της στην ενίσχυση των τρομοκρατών της αιμοσταγούς ισλαμικής οργάνωσης ISIS, αποκαλύπτει για άλλη μια φορά το πραγματικό της πρόσωπο: αυτό του απολίτιστου ταραξία. Εν κατακλείδι: ο μόνος τρόπος για να λυθεί το Κυπριακό, είναι να αποχωρήσουν τα στρατεύματα του Αττίλα, να αποχωρήσουν οι Τούρκοι έποικοι και να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στη γη τους.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου