Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Αρκεί να το βαφτίσεις!

Ας υποθέσουμε ότι ζείτε σε παραποτάμιο χωριό. Ο καιρός σταθερά βροχερός, το ποτάμι φουσκώνει, η στάθμη ανεβαίνει και οι κάτοικοι ανησυχούν. Τι πρέπει να γίνει; Η αριστερή λύση του προβλήματος είναι μία και αποτελεσματική: Η βάπτισις. Δεν αλλάζει τίποτε απλώς αντιστρέφονται τα ονόματα. Ο κίνδυνος βαπτίζεται «κινδυνολογία» κ.ο.κ.

Η μέθοδος είναι παλαιά, εφηρμοσμένη και αποτελεσματική, δεδομένου ότι ένα ικανό ποσοστό του πληθυσμού είναι εθισμένο στην αυταπάτη και την ψευδαίσθηση. Αρκεί να ικανοποιεί τις προσδοκίες του. Χωρίς αναφορά στην πραγματικότητα, εκτός από την αντιστροφή των εννοιών.

Ο μεγαλοφυής Όργουελ ήδη από το 1945 δημοσίευσε το κλασσικό δοκίμιο πολιτικής φιλοσοφίας με την μορφή μυθιστορήματος: «Η φάρμα των ζώων». Εκεί ζωγραφίζει, γλαφυρότατα, την εφιαλτική ζωή του κόσμου στην απόλυτη δουλεία του Υπαρκτού Σοσιαλισμού. Η φιλοσοφική θεώρηση βασίζεται στην κατάσταση της ΕΣΣΔ. (Ήδη η πρώτη γλωσσική απάτη στην χρήση του «Δ»).

Ο οξυδερκής Όργουελ διέγνωσε, αμέσως, ότι απαραίτητο όργανο και condition sine qua non, της υποταγής και εξανδραποδισμού των πολιτών ήταν η αλλαγή της γλώσσας, όπου οι όροι εσήμαιναν το αντίθετο. Την νέα γλώσσα ονόμασε «newspeak». Όπου η «σκλαβιά» σημαίνει «ελευθερία», κτλ. Υπάρχουν λεξικά, βάσει αυτού του μυθιστορήματος, όπου – με φρίκη – κανείς βλέπει πόσο ανατριχιαστική είναι η εφαρμογή του «newspeak» στην Ελλάδα σήμερα.

Κατά την μεταπολίτευση είχα παρατηρήσει, αρθρογραφώντας σε καθημερινή εφημερίδα, την επικίνδυνη διαστροφή των πολιτικών εννοιών, επισημαίνοντας σοβαρή εφημερίδα του «αστικού» χώρου και, βεβαίως, σημαντικού οργάνου του κατεστημένου. Η εφημερίδα αυτή δημοσίευσε σειρά «ιστορικών» αφηγήσεων του συμμοριτοπολέμου, ονομάζοντας τον Ε.Λ.Α.Σ.: «Δημοκρατικό Στρατό», και ότι η μάχη του «Γράμμου-Βίτσι» χάθηκε. Εάν θυμάμαι καλά, είχα γράψει, αλλά ασφαλώς είχα πει σε συνάντηση, ότι εάν η μάχη εκείνη είχε …κερδηθεί, οι πρώτοι που θα έσφαζαν οι κομμουνιστές θα ήταν αυτοί οι (κατά τον Λένιν) «χρήσιμοι ηλίθιοι». (Αυτό μου εκόστισε το μόνιμο, ενεργό και έντονο μίσος των συνοδοιπόρων και αριστερών και την απόλυση μου από την εφημερίδα, τρείς φορές. Αλλά και την απόρριψη μου από άλλες θέσεις, μεταξύ των οποίων στην ΕΣΗΕΑ).

Αρχής γενομένης από το Ε.Α.Μ., που δεν ήταν ούτε Εθνικό, ούτε Απελευθερωτικό, ούτε Μέτωπο, αλλά απλούστατο όργανο του ΚΚΕ, δηλαδή του ΚΚΣΕ που ονομάσθηκε έτσι κατ’ εντολήν της KGB, όπως και τα αντίστοιχα κινήματα σε άλλες χώρες (FLN κ.α.), ακολουθεί ο Ε.Λ.Α.Σ. με την ίδια παραπλάνηση του ονόματος. Όπου «Απελευθέρωση» – αθάνατε Όργουελ! – στην πραγματικότητα σήμαινε υποδούλωση.

Το «βιολί» αυτό παίζεται σήμερα με μεγάλο ενθουσιασμό και με εγκατάλειψη κάθε αυτοσυγκράτησης από τους αγράμματους μικρόνοες που οσμίζονται την πιθανότητα αναστάσεως του Στάλιν και του Τρότσκι – κατά περίπτωσιν – και πετάνε τις πιο ξεκαρδιστικές κοτσάνες. Γελοίες, αν δεν ήταν τόσο επικίνδυνες. «Τρομοκρατία» και «Φασισμός» ονομάζεται κάθε προσπάθεια εφαρμογής των πιο απλών, στοιχειωδών κανόνων λειτουργίας ενός ιδρύματος ή επιχειρήσεως.

Η χρηματοδότησις της Ελλάδος – μετά την ένταξη μας στην Ευρώπη – με μυθικά ποσά δισεκατομμυρίων, πέραν του δανείου μαμούθ και του «κουρέματος» του (στην ουσία κλοπή) ονομάζεται προσπάθεια εξαθλιώσεως του πληθυσμού με σκοπό την …εξόντωση του. Ενώ το χρέος μας ονομάζεται, αντιστρόφως, χρέος των Ευρωπαίων προς εμάς, το οποίο όχι μόνον δεν έχουμε υποχρέωση (τι λέξις!) να εξυπηρετήσουμε, αλλά, αντιθέτως, αφού το ξεχάσουν πρέπει να μας δώσουν και άλλα. Εν πλήρει γνώσει ότι δεν πληρώνουμε τα χρέη μας.

Με αυτή την γλώσσα – και αυτά τα μυαλά – ονομάζεται «τοκογλυφία» ο δανεισμός με επιτόκιο 2%, ενώ βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει δανεισμό από την Ρωσία όπου σήμερα οι τράπεζες δανείζουν με το πρωτοφανές – στην νεότερη ιστορία – 17%! (Φαίνεται ότι ο Πούτιν δεν σκέφθηκε να πάρει ζουρνά και νταούλια για να βάλει τις αγορές να χορέψουν, όπως απείλησε ο Μέγας Ναπολέων Τσίπρας).

Αυτή είναι η «πολιτική» της αριστεράς σήμερα. Όταν αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα, δεν χρειάζεται να το μελετήσεις με προσοχή, να το αναλύσεις και να δεις τι εφικτές λύσεις υπάρχουν στην σημερινή διεθνή και ευρωπαϊκή συγκυρία. Αυτά είναι για τους «κουτόφραγκους». Για τους εγκεφάλους της αντιπολιτεύσεως, και όχι μόνον του ΣΥΡΙΖΑ, δεν χρειάζεται να το λύσεις. Αρκεί να το βαφτίσεις!

Τηλέμαχος Μαράτος
Εφημ. "Εστία" (20.12.2014) / via 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου