Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Άμεσα το βούλευμα για Χ.Α.

Θέμα ολίγων ημερών είναι πλέον η έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας για οριστική αποτίμηση της εγκληματικής δράσης του σκληρού πυρήνα και πολλών στελεχών της Χρυσής Αυγής, γεγονός που θα δρομολογήσει και τις δικαστικές διαδικασίες για την έναρξη της πολύκροτης δίκης. Το Συμβούλιο Εφετών, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει οριστικοποιήσει την απόφασή του, δηλαδή το παραπεμπτικό βούλευμα, και η δημοσίευσή του αναμένεται την επομένη εβδομάδα.

Η δικαστική κρίση, η τελευταία πριν από τη δίκη, αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς θα ξεκαθαριστεί ποιοι και με ποιες κατηγορίες θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ενώ η απόφαση των δικαστών αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον λόγω της πολιτικής συγκυρίας, καθώς η Χρυσή Αυγή κατέλαβε την τρίτη θέση στο Κοινοβούλιο ύστερα από τις πρόσφατες βουλευτές εκλογές, καταγράφοντας ποσοστό 6,3%.

Αν οι δικαστές (το δικαστικό συμβούλιο είναι τριμελές, με πρόεδρο την έμπειρη δικαστικό Ισιδώρα Πόγκα) υιοθετήσουν την εμπεριστατωμένη πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Ισίδωρου Ντογιάκου, τότε η παραπομπή του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου και πολλών βουλευτών του κόμματος θα είναι μονόδρομος. Κρίσιμη και ουσιαστική θεωρείται από δικαστικούς κύκλους η απόφαση των δικαστών σε ό,τι αφορά την κατηγορία της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση που βαρύνει με έκνομη δράση τον σκληρό πυρήνα των βουλευτών της Χρυσής Αυγής αλλά και πολλά στελέχη.

Ο Ισίδωρος Ντογιάκος στην πρότασή του προς το δικαστικό συμβούλιο (περί τις 700 σελίδες) ανέλυσε και τεκμηρίωσε με σωρεία επιχειρημάτων τη θέση του, ότι ο σκληρός πυρήνας της Χ.Α. συγκροτούσε εγκληματική οργάνωση.

Κατά την πρότασή του, που αποτέλεσε απάντηση στις θέσεις της Χ.Α., ο εισαγγελικός λειτουργός αποφάνθηκε ξεκάθαρα ότι ένας πολιτικός σχηματισμός μπορεί να είναι εγκληματική οργάνωση και ανέφερε τις προϋποθέσεις και τα δεδομένα που, κατά τη γνώμη του, στοιχειοθετούν το βαρύ κατηγορητήριο κατά βουλευτών και στελεχών του κόμματος. Χαρακτηριστικά, ο εισαγγελέας ανέφερε πως «ένα κόμμα μπορεί να είναι εγκληματική οργάνωση κατά νόμον εφόσον χρησιμοποιεί τους μηχανισμούς του και τα στελέχη του για εγκληματική δράση και εγκληματικές ενέργειες».

Ο εισαγγελέας στήριξε την άποψή του παραθέτοντας εκατοντάδες στοιχεία από την ογκωδέστατη δικογραφία για να καταδείξει ότι η Χ.Α. ξεκίνησε τη δράση της το 1987 λειτουργώντας ως εγκληματική ομάδα και στη συνέχεια με τον μανδύα του πολιτικού κόμματος συνέχισε εντείνοντας τις έκνομες δραστηριότητές της. Επισημαίνει μάλιστα πως υπήρξε έξαρση των εγκληματικών τακτικών της μετά το 2012, όταν για πρώτη φορά μπήκε στη Βουλή εκλέγοντας σημαντικό αριθμό βουλευτών.

Με αυτό το σκεπτικό η πρόταση του εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου προς το δικαστικό συμβούλιο ήταν να παραπεμφθούν σε δίκη και οι 18 βουλευτές που είχαν εκλεγεί με τα ψηφοδέλτια της Χ.Α. στις βουλευτικές εκλογές του 2012 (δύο από αυτούς, ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και ο Στάθης Μπούκουρας, ακολούθησαν άλλη πολιτική διαδρομή), καθώς και άλλα 52 στελέχη και μέλη του κόμματος για σωρεία εγκληματικών δραστηριοτήτων. Ανάμεσά τους ο Γιώργος Ρουπακιάς ως φυσικός αυτουργός της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και άλλοι για περίπου δέκα βαριάς εγκληματικότητας επιθέσεις, απόπειρες ανθρωποκτονιών και δολοφονίες που καταγράφονται στο κατηγορητήριο.

Το δεύτερο σενάριο

Σε περίπτωση όμως που οι δικαστές ή κάποιος από αυτούς που ενδέχεται να μειοψηφήσει εκφράσουν αντίθετη άποψη, ότι δηλαδή δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, τότε τα πράγματα θα είναι διαφορετικά και η επικείμενη δίκη θα έχει εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο.

kathimerini

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου