Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Το πλοίο των ηλιθίων

Το κλειδί στην ερμηνεία των τρεχουσών δημοσκοπήσεων, οι οποίες καταδεικνύουν την κατά το 70% των δημοσκοπουμένων στήριξη της νεοαριστεράς κυβέρνησης, είναι το περαιτέρω εύρημά τους ότι οι μισοί εξ αυτών θεωρούν την επιτευχθείσα συμφωνία με τους «εταίρους» μας στο Γιούρογκρουπ της 20ης Φεβρουαρίου 2015 ως συνέχεια του μνημονίου και οι άλλοι μισοί ως ρήξη με το παρελθόν και χάραξη νέας απελευθερωτικής πορείας στα πλαίσια της μετανεωτερικής εαμικής αριστεράς.

Τούτο διότι, στα πλαίσια μιας νεφελώδους (και καθόλου δημιουργικής) ασάφειας η οποία εκπέμπεται δίκην λεκτικών αθυρμάτων από την διακατεχόμενη από χειμαρρώδη λογόρροια επικοινωνιακή πολιτική του σύριζα, επιτρέπει την ερμηνεία των προθέσεών του ανάλογα με τις αντικρουόμενες προσδοκίες των δύο νεοπαγών πόλων της ελλαδικής κοινωνίας, του «μνημονιακού» και του «αντιμνημονιακού», οι οποίοι αναδύονται στα πρότυπα της μανιχαϊστικής διάκρισης «ύλης» και «αντιύλης» της σύγχρονης φυσικής. «Μπράβο στον σύριζα που μας κράτησε στο μνημόνιο» λένε οι μισοί, «μπράβο στον σύριζα που μας απάλλαξε από το μνημόνιο» λένε οι άλλοι μισοί, και προς το παρόν όλοι τους είναι ευχαριστημένοι, διότι κατ' αυτούς ο σύριζα βαίνει προς δικαίωση των αμοιβαία αντικρουόμενων προσδοκιών τους.

Η κατάσταση θυμίζει την νεκροζώντανη «γάτα του Σραίντιγκερ» της σύγχρονης φυσικής, μιας γάτας κλεισμένης σε ένα «μαύρο κουτί» το οποίο επίσης περιέχει ένα φιαλίδιο με δηλητήριο που θα απελευθερωθεί και θα προκαλέσει τον θάνατο της γάτας, όταν ένας μηχανισμός θραύσεως του φιαλιδίου ενεργοποιηθεί από ένα ραδιενεργό υλικό, χωρίς να μπορούμε να προβλέψουμε το πότε, και άρα το αν η γάτα είναι ζωντανή ή νεκρή, όσο δεν ανοίγουμε το κουτί για να το διαπιστώσουμε. Έτσι πριν να ανοίξει το «κλουβί με τις τρελές» του σύριζα, όλοι μπορούν να είναι ευχαριστημένοι με τις φαντασιώσεις τους, σχετικά με το που το πάει ο σύριζα (αν υποτεθεί ότι ο σύριζα ξέρει που το πάει).

Ούτως ή αλλιώς πάντως, είναι θέμα χρόνου για την πραγματική πραγματικότητα να ανοίξει το κουτί και να το δούμε. Τα νεκροζώντανα ζόμπι έχουν και αυτά ημερομηνία λήξεως. Και τότε θα καταγραφεί η πραγματική δημοσκοπική στήριξη του σύριζα στο επί του παρόντος μετέωρο βήμα του πελαργού που τόσο γλαφυρά αποπνέει το αιθέριο βήμα και το ανεμόεν ύφος, τουτέστιν το «χύμα στο κύμα» και το «αέρα πατέρα», του δημιουργικά απροσδιόριστου υπουργού των οικονομικών, ο οποίος πάντως εκτιμώ ότι ξέρει ο ίδιος πολύ καλά που το πάει, και το πάει καλά και, παρά το επιφανειακό «χαχαμπούχα» των λεκτικών ακροβασιών του (καθότι γνωρίζει καλά σε ποιούς απευθύνεται), το πάει συνετά και σωστικά, για το «πλοίο των ηλιθίων»!!!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου