Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Θα έχουμε πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα…

Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε την εξουσία, ήταν σαφές πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, «ψαχνόταν» για μια καλή σχέση με την Ουάσιγκτον, ώστε να έχει έναν πολύ ισχυρό σύμμαχο στη ρήξη που ετοίμαζε (ασχέτως του τι έλεγε προεκλογικά) με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό που έλεγαν στελέχη της Κουμουνδούρου ήταν πως ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είναι «προοδευτικών» κατευθύνσεων, πως η ατζέντα του είναι «αριστερή», πως, πως, πως, πως… Τα συνθήματα «φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», ανήκαν στο παρελθόν. Όμως, η ιδεοληψία είναι κακός σύμβουλος. Κι έτσι, άρχισαν οι γκέλες. Στο ΝΑΤΟ, υπήρξε άλλωστε από την πρώτη ημέρα ανησυχία για την τοποθέτηση του Κώστα Ήσυχου στη θέση του αν. υπουργού Εθνικής Άμυνας (κάτι που δεν έγινε στην περίπτωση του υφυπουργού – και απόστρατου – Νίκου Τόσκα, ο οποίος είναι πρώην ΠΑΣΟΚος) και αυτή εξεφράσθη εξ αρχής μέσω του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος έσπευσε να επισκεφθεί την Αθήνα, αμέσως μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. 
Οι Αμερικανοί και πολλοί άλλοι θεωρούν ως «πρόβλημα» το γεγονός ότι ο πρώην κομμουνιστής αν. υπουργός θα έχει πρόσβαση σε υλικό του ΝΑΤΟ και το λένε στους δημοσιογράφους. Ο Πάνος Καμμένος διαβεβαίωσε βέβαια τον αξιωματούχο της Συμμαχίας, ότι «οι σχέσεις με τις άλλες χώρες, εκτός της Συμμαχίας, δεν πρόκειται να πλήξουν τις καλές σχέσεις μας με τη Συμμαχία και ότι θα παραμείνουμε στα πλαίσια των συμφωνιών». Ήδη, είχαν τεθεί υπό αμφισβήτηση τα αυτονόητα…

Αυτό, για να καταλάβετε τι εικόνα είχαν από πριν στη Δύση για τα δύο κόμματα που ανέλαβαν την κυβέρνηση. 
Για τις γκέλες: με το που εκλέχθηκαν οι ΣΥΡΙΖΑίοι, άρχισαν τα σούρτα – φέρτα στελεχών του δικτατορικού καθεστώτος του Μαδούρο στη χώρα μας (είχαν προηγηθεί οι εκτός κάθε διπλωματικής δεοντολογίας δραστηριότητες του πρέσβη της χώρας αυτής, η οποία έχει πολλάκις στραφεί κατά των ελληνικών συμφερόντων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στη ναυτιλία). Στις αρχές Μαρτίου, ήρθε στη χώρα μας η ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας Delcy Eloina Gomez Rodrιguez, η οποία είδε τον Αλέξη Τσίπρα και τον Έλληνα ομόλογό της, Νίκο Κοτζιά. Λες και δεν τρέχει τίποτα, λες και δεν είναι η εκπρόσωπος ενός καθεστώτος που δολοφονεί στο δρόμο παιδιά και νέους που διαδηλώνουν… Ακολούθησαν τα όσα τραγελαφικά είδαμε με τις νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την ανατροπή δικαστικών αποφάσεων, προκειμένου να αποφυλακιστεί ο αριστεριστής αρχιδολοφόνος (και Αμερικανών πολιτών) της 17Ν, Σάββας Ξηρός.

Και την ώρα που το θέμα αυτό παραμένει στην επικαιρότητα, με τους Αμερικανούς να κάνουν λόγο μέσω του πρέσβη τους στην Αθήνα, για «εχθρική ενέργεια» (αντιδράσεις είχαμε και από τους Βρετανούς, που επίσης είδαν τον στρατιωτικό τους ακόλουθο στην Αθήνα να δολοφονείται από την άκρα αριστερά), έγινε και το άλλο: στην Αθήνα κόβει βόλτες ο αντιπρόεδρος του καθεστώτος Μαδούρο, Ζορζ Αρεάζα και η κόρη του αποβιώσαντα πρώην πραξικοπηματία Ούγκο Τσάβες, Ρόσα Τσάβες.

Δηλαδή, πόση εξυπνάδα απαιτείται για να καταλάβουν στην κυβέρνηση, ότι με το κακό αυτό timing, το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργούν επιπλέον πρόβλημα, στην ήδη «φορτισμένη» σχέση με την Ουάσιγκτον, η οποία πρόσφατα είδε εκ νέου τη σχέση της με το Καράκας να επιδεινώνεται; Και τι ακριβώς θέλουν επιτέλους από τις ΗΠΑ και τη σχέση μας με αυτές στην κυβέρνηση; Γιατί επιτρέπουν στις ιδεοληψίες τους να μπαίνουν στο δρόμο των εθνικών μας συμφερόντων; Εν κατακλείδι: έτσι όπως το πάει η κυβέρνηση, θα τεθεί αργά ή γρήγορα θέμα προσήλωσής της στην αστική κοινοβουλευτική Δημοκρατία και στο ευρωατλαντικό ιδεώδες. Και τότε, θα έχουμε πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου