Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Μας αντικαθιστούν για λόγους ... ευσπλαχνίας

Στις 14 Μαΐου στον ιστότοπο της «ανοικτής διαβούλευσης» (opengov.gr) δημοσιεύθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με τίτλο «Τροποποίηση Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας και άλλες διατάξεις». Πρόκειται προφανώς για έναν από τους νόμους που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μετατρέψει την χώρα μας σε κέντρο λαθρομετανάστευσης της υφηλίου. Το σχέδιο θα παραμείνει online μέχρι τις 25 Μαΐου, δήθεν για διαβούλευση στον ιστότοπο και είναι προσβάσιμο στο καθέναν για να το δει, αλλά και για να το σχολιάσει.

Σήμερα θα ασχοληθώ κυρίως με ένα συγκεκριμένο μέρος του σχεδίου νόμου. Αυτό που έχει να κάνει με τις «φιλανθρωπικές» διαστάσεις, και συγκεκριμένα τις αλλαγές στο άρθρο 11 του παλαιότερου νομοσχεδίου. Τι αναφέρεται εκεί; «Οι αρμόδιες κατά περίπτωση αρχές μπορούν ανά πάσα στιγμή να χορηγούν αυτοτελή άδεια διαμονής για λόγους φιλευσπλαχνίας, ανθρωπιστικούς ή άλλους λόγους, σε υπήκοο τρίτης χώρας, ο οποίος διαμένει παράνομα στην ελληνική επικράτεια», εφόσον προφανώς εμπίπτει σε κάποιον από τις περιπτώσεις οι οποίες ακολουθούν. Σύμφωνα λοιπόν με τον νέο νόμο που σύντομα θα έλθει, με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης χορηγείται άδεια διαμονής για λόγους ανθρωπιστικής φύσεως σε πολίτες τρίτων χωρών που βρίσκονται στην Ελλάδα και εμπίπτουν σε κάποια από τις παρακάτω κατηγορίες, τις οποίες θα διαβάσετε μαζί με τον απαραίτητο σχολιασμό.

Δούλεψες παράνομα σε κάποιον Έλληνα; Ή μήπως απλά δεν συμπαθείς κάποιον Έλληνα ο οποίος μένει κοντά σου; Τώρα έχεις δύο τρόπους να γίνεις νόμιμος. Κάντου μία μήνυση. Κατηγόρησέ τον είτε ότι εγκλημάτησε εναντίον σου (βλ. αντιρατσιστικό νόμο και τις ευρείες διατάξεις αυτούς), είτε πες ότι σε «αγόρασε» από κάποιον ομοεθνή σου. Και στις δύο περιπτώσεις εξασφαλίζει παραμονή, αφού σύμφωνα με το σχέδιο νόμου δίδεται άδεια νόμιμης παραμονής.

Σε θύματα εμπορίας ανθρώπων εφόσον υφίσταται σχετική πράξη χαρακτηρισμού από τον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών. Η διάρκεια ισχύος της αρχικής άδειας διαμονής είναι ετήσια, παρέχει δικαίωμα εξαρτημένης εργασίας-παροχής υπηρεσιών ή έργου και μπορεί να ανανεώνεται κάθε φορά για δύο έτη μόνο με την προϋπόθεση ότι συνεχίζεται η σχετική ποινική διαδικασία.

Σε θύματα και ουσιώδεις μάρτυρες εγκληματικών πράξεων, όπως ισχύει ή τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος και τελούνται σε βάρος της ζωής, της υγείας, της σωματικής ακεραιότητας, της περιουσίας, της ιδιοκτησίας και της προσωπικής και γενετήσιας ελευθερίας εφ’ όσον έχει διαταχθεί γι’ αυτές προκαταρκτική εξέταση ή έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και μέχρι να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο ή να εκδοθεί τελεσίδικη δικαστική απόφαση.

Αλλά ακόμη καλύτερα, εάν δεν θέλετε να μπλέξετε με γραφειοκρατίες, δικαστήρια ή οτιδήποτε άλλο, έρχονται τα επόμενα εδάφια για να κάνουν ακόμη πιο εύκολη την δουλειά σας. Πείτε ότι σας χτυπούσε η μαμά, ο μπαμπάς, η ξαδέλφη ή ο παππούς ή ο σύζυγός σας και κερδίστε την διαμονή σας. Δεν σας πάει η καρδιά να κατηγορήσετε την οικογένειά σας ή μάλλον ελπίζετε να την φέρετε και αυτή εδώ σε λίγο; Πείτε ότι δουλεύατε ως ανήλικος ή ότι δουλεύατε κάπου όπου προσβαλλόταν η «ανθρώπινη αξιοπρέπειά σας», ιδιαίτερα λόγω φύλου. Και στις δύο περιπτώσεις μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τα παρακάτω εδάφια του νόμου, ο οποίος αναφέρει ότι άδειες δίνονται ακόμη:

Σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Η διάρκεια της αρχικής άδειας διαμονής είναι ετήσια και μπορεί να ανανεώνεται κάθε φορά μέχρι δύο έτη εφόσον πληρούνται οι ίδιες προϋποθέσεις. Ισόχρονη άδεια διαμονής χορηγείται και στα ανήλικα τέκνα των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας ή στον ενήλικα που ασκεί την επιμέλεια των ανηλίκων θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, εφόσον αυτός δεν είναι το ίδιο πρόσωπο με τον φερόμενο δράστη του εγκλήματος. Στους ενηλίκους που κατέχουν άδεια διαμονής κατά την παρούσα περίπτωση, παρέχεται το δικαίωμα εξαρτημένης εργασίας-παροχής υπηρεσιών ή έργου.

Σε πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι απασχολήθηκαν είτε με ιδιαίτερα καταχρηστικούς όρους εργασίας είτε ως ανήλικοι. Ως τέτοιοι όροι θεωρούνται όσοι είναι κατάφωρα δυσανάλογοι προς τις συνθήκες εργασίας των νόμιμα απασχολούμενων εργαζομένων, έχοντας σοβαρή επίπτωση, στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, και προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Σε αυτές περιλαμβάνονται ιδίως διακρίσεις λόγω φύλου.

Και εάν δεν σας αρέσουν ούτε οι παραπάνω επιλογές, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε θέματα «ψυχικής εξάρτησης» για να καταφέρετε να μείνετε νόμιμα στην Ελλάδα μέχρι να ισορροπήσετε πάλι, ο νέος νόμος του ΣΥΡΙΖΑ σας καλύπτει.

Σε πρόσωπα που παρακολουθούν εγκεκριμένο κατά νόμο θεραπευτικό πρόγραμμα ψυχικής εξάρτησης, όπως τούτο αποδεικνύεται με έγγραφη βεβαίωση του διευθυντή του προγράμματος. Η διάρκεια της αρχικής άδειας διαμονής είναι ετήσια, παρέχει δικαίωμα εξαρτημένης εργασίας-παροχής υπηρεσιών ή έργου και μπορεί να ανανεώνεται κάθε φορά μέχρι δύο έτη εφόσον πληρούνται οι ίδιες προϋποθέσεις.

Την ίδια στιγμή που σε ολόκληρη την Ευρώπη (ελέω Ιταλίας) έχει ξεκινήσει ένας έντονος διάλογος για το μεταναστευτικό, η δυστυχής συγκυρία της ανάληψης της εξουσίας στην χώρα μας από τον ΣΥΡΙΖΑ, υποσκάπτει τα ίδια τα θεμέλια του ελληνικού κράτους, τουλάχιστον ως μορφής πολιτειακής οργάνωσης των Ελλήνων. Την ίδια στιγμή που κάθε σοβαρή μελέτη προειδοποιεί για εκατομμύρια μετανάστες τα επόμενα χρόνια, από χώρες με δημογραφική έκρηξη και συγκρούσεις, η ελληνική πολιτεία υιοθετεί ένα ακόμη πρόγραμμα που θα επιτρέψει σε έναν τεράστιο αριθμό λαθρομεταναστών να το χρησιμοποιήσουν για να νομιμοποιηθούν.

Με την βάση της «κατά περίπτωσης εξαίρεσης» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνά τον σκόπελο της απαγόρευσης μαζικών νομιμοποιήσεων μεταναστών. Αλλά με την γενικότητα και την ευρύτητα των κριτηρίων που θα αποδειχθεί - είμαι σίγουρος - ότι θα χρησιμοποιούνται τελείως τυπικά, διασφαλίζει την δημογραφική αλλοίωση του πληθυσμού της χώρας μας. Είναι σαφές ότι οι ΣΥΡΙΖΑίοι αντιλαμβανόμενοι ότι δεν έχουν πολύ ακόμη χρόνο ως εκπρόσωποι ενός δήθεν «αντιμνημονιασμού» θέτουν τις βάσεις για την δημιουργία μίας κοινωνίας σύμφωνης με τις ιδεοληψίες τους.

Δυστυχώς όμως είναι πλέον πιθανόν να πληρώσουμε όλοι πολύ ακριβά αυτές ακριβώς τις ιδεοληψίες. Και με βάση την ψηφοφορία για το τζαμί, δεν είναι διόλου απίθανο να δούμε και την ΝΔ να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου