Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Deutsche Welle: Χάος και απογοήτευση μετά από 100 ημέρες με τον Τσίπρα στην εξουσία

Στις 100 πρώτες ημέρες της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία, αναφέρεται με διόλου κολακευτικά λόγια η αρθρογράφος Barbara Wesel της Deutsche Welle.

Ευθύς εξαρχής το άρθρο χαρακτηρίζει την μέχρι τώρα πορεία της κυβέρνησης ως αποτυχημένη: «Ποτέ ξανά μία ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν είχε πραγματοποιήσει τόσο μεγάλη ζημιά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Μέσα στις πρώτες 100 ημέρες, ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε όλες τις πόρτες και αποξένωσε τους φίλους του. Παρ’όλα αυτά, το χάος συνεχίζεται», επισημαίνει η Wesel.

Και η επίθεση στο πρόσωπο του Έλληνα πρωθυπουργού συνεχίζεται: «Τι πρέπει να κάνει κάποιος; να κλάψει, να πάθει κατάθλιψη ή να εξοργιστεί; Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο θίασος των ερασιτεχνών ηθοποιών που αποτελούν τους υπουργούς του έχουν καταφέρει να θάψουν το ευαίσθητο λουλούδι της οικονομικής ανάπτυξης κάτω από έναν σωρό αβεβαιότητας, αντιφάσεων και αποπροσανατολισμού μετά από μόλις τρεις μήνες στην εξουσία».

Επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υποβάθμισε την αρχική πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Ελλάδας κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, η δημοσιογράφος του DW υπογραμμίζει ότι, αν τα πράγματα συνεχίσουν με αυτόν τον ρυθμό, σύντομα η χώρα θα βυθιστεί ξανά στην ύφεση.

Το άρθρο κάνει εκτενή αναφορά στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα και στις προσπάθειες του Γιάνη Βαρουφάκη και του Αλέξη Τσίπρα να «αποσπάσουν» χρήματα από τους Ευρωπαίους εταίρους τους, μέσω επαφών με την Άνγκελα Μέρκελ. Ωστόσο, η Γερμανίδα Καγκελάριος, σύμφωνα με το DW, απαντά πως η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, προτού της παρασχεθεί περαιτέρω βοήθεια.

«Δεν έχει γίνει πια ξεκάθαρο; Ούτε το Βερολίνο, ούτε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα πρόκειται να υποχωρήσουν στον εκβιασμό των Ελλήνων», γράφει η Wesel και συμπληρώνει: «Η Ελλάδα δεν δικαιούται χρηματοδότηση της κυβέρνησης μέσω της Ευρωζώνης. Όσοι θέλουν βοήθεια πρέπει να αποδείξουν ότι είναι πρόθυμοι να κάνουν κάτι για να εξυγιάνουν την οικονομία τους».

Η αρθρογράφος δεν παραλείπει να επιτεθεί και στον Έλληνα υπουργό οικονομικών, σημειώνοντας τα εξής: «Όλοι στις Βρυξέλλες ενθουσιάστηκαν με την απόφαση να αντικατασταθεί ο Γιάνης Βαρουφάκης ως επικεφαλής των διαπραγματεύσεων. Είχε παρουσιάσει τον εαυτό του ως παγκόσμιο οικονομολόγο, παραδίδοντας διαλέξεις οικονομίας στους ομολόγους του και γενικά εκνευρίζοντας του πάντες με την ματαιοδοξία και την εριστικότητά του». Μάλιστα, η Wesel εκφράζει τη δυσαρέσκειά της που ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ παραμένει ακόμα στο παιχνίδι, τρελαίνοντας τους πάντες με την αντιφατικότητά του.

Στον επίλογο του άρθρου της, η αρθρογράφος του DW επισημαίνει πως, αν και «τα καμώματα» της νέας κυβέρνησης είναι «διασκεδαστικά» για τους δημοσιογράφους – φέρνοντας ως παράδειγμα την απόφαση του Γιάνη Βαρουφάκη να απέχει από το γεύμα των ομολόγων του στη Ρίγα, αφού του είπαν ότι δεν τον ανέχονται άλλο – η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί σε «τραγωδία» για τον ελληνικό λαό.

«Οι Έλληνες πρέπει να σταματήσουν να κατηγορούν το ΔΝΤ και την Ευρωζώνη και να αναγνωρίσουν ότι η κρίση προκλήθηκε από μία μεγάλη σειρά ανεύθυνων ελληνικών κυβερνήσεων», γράφει η Wesel καταλήγοντας πως «η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προστέθηκε σε αυτήν την επαίσχυντη λίστα, σε κάτι που μοιάζει με απογοητευτικό deja-vu».

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου