Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Πουλώντας δραχμή στο σακί

Δεν είναι λίγο παράξενο που το κόμμα της δραχμής υπόσχεται τον σοβιετικό παράδεισο αποτιμημένο σε ευρώ; Σε δελτίο Τύπου η Λαϊκή Ενότητα τάζει αφορολόγητο 12.000 ευρώ και σίγουρα έπεται η υπόσχεση για βασικό μισθό 751 ευρώ. Φυσικά κάποιος θα αντιτείνει: «Και πώς αλλιώς θα μπορούσαν να υποσχεθούν κάτι; Σε δραχμές; Αφού δεν ξέρουμε την ισοτιμία τους». Σωστά! Εμείς δεν την ξέρουμε. Σάμπως, όμως, την ξέρουν αυτοί; Οι άνθρωποι πωλούν δραχμή στο σακί. Το μόνο που υπόσχεται ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης είναι «εισαγωγή εθνικού νομίσματος για την αποκατάσταση της ρευστότητας».

Η αλήθεια είναι ότι η ρευστότητα επί των ημερών της ΛΑΕ θα είναι μεγάλη και προφανώς γι’ αυτό μάζεψαν την κ. Ραχήλ Μακρή, που ξέρει από εκτυπώσεις. Το ερώτημα όμως είναι: τι θα αγοράζει αυτή η ρευστότητα; Χαρτιά μπορούν να τυπωθούν άπειρα· το θέμα είναι να αξίζουν κάτι. Υπάρχει άνθρωπος που πιστεύει ότι τα προϊόντα του Χολαργού θα γίνουν ποτέ αντάξια ενός σκληρού νομίσματος και όχι χαρτούρα σαν τα γερμανικά μάρκα του μεσοπολέμου, που έχαναν την αξία τους στο διάστημα που μεσολαβούσε από το ταμείο πληρωμής των εργαζομένων μέχρι το μπακάλικο; Μπορεί κάποιος να εμπιστευτεί αυτό το συνονθύλευμα της Λαϊκής Ενότητας ότι θα κινητοποιήσει παραγωγικές δυνάμεις για να φτιαχτούν υπεραξίες και προϊόντα και να μη γίνεται ταπετσαρία ό,τι τυπώνει η κ. Ραχήλ Μακρή; Εξάλλου τα βασικά στελέχη του νεοπαγούς κόμματος δοκιμάστηκαν σε υπουργεία πριν ζητήσουν την ψήφο μας. Ποιο είναι το έργο που άφησε πίσω του ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο κ. Κώστας Ησυχος ή η κ. Νάντια Βαλαβάνη; Δεν μάθαμε καν αν η τελευταία, μετά τη θητεία της στο υπουργείο Οικονομικών, έμαθε τουλάχιστον πώς συμπληρώνεται η φορολογική δήλωση.

Ο θίασος της δραχμής ισχυρίζεται ότι τα υπόλοιπα κόμματα έχουν ως προεκλογικό πρόγραμμα το μνημόνιο που προβλέπει κατώτατο μισθό 586 ευρώ. Ναι, σύμφωνοι! Λίγα είναι. Αλλά, επειδή είναι σε ευρώ, κάτι αγοράζουν. Αν έχουμε εθνικό νόμισμα πόσο θα είναι ο κατώτατος μισθός και σε ποια συναλλαγματική ισοτιμία θα αποτυπωθεί; Βεβαίως είναι δύσκολο να έχει ένα κόμμα ολόκληρη οικονομοτεχνική μελέτη για μετάβαση σε νέο νόμισμα. Αλλά επίσης είναι απείρως πιο δύσκολο να το κάνει, αν το λαός το τιμήσει με την ψήφο του. Δεν μπορούν τα πυροτεχνήματα περί εξόδου από το ευρώ να περνούν ασχολίαστα χωρίς κάποιος να θέτει τα βασικά ερωτήματα. Συνεπώς τα στελέχη της ΛΑΕ πρέπει να απαντήσουν: ποιο είναι το πρόγραμμα μετάβασης, πέρα από το ντου στον Χολαργό, και ποιοι είναι οι αριθμοί του σεναρίου τους; Μήπως μπορεί ο κ. Κώστας Λαπαβίτσας να μας κάνει σε ψιλά την απάντησή του στο περιοδικό Jacobin (3.12.2015) ότι «θα χρειαστεί επιβολή δελτίου»; Δελτίο, για πόσο καιρό και με πόσες θερμίδες ημερησίως ανά άτομο; Ακούγεται ίσως ανατριχιαστικό να μιλάμε για δελτίο με βάση θερμίδες ανά άνθρωπο, αλλά δυστυχώς έτσι μετριέται η μετάβαση στον κομμουνισμό.

Μπορεί πάλι να ανησυχούμε τσάμπα, διότι στην ίδια συνέντευξη ο κ. Λαπαβίτσας σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να δημιουργηθούν εναλλακτικές συμμαχίες με Ρωσία, Βενεζουέλα, Κίνα, και Ιράν από τις οποίες «λογικά θα πρέπει να περιμένουμε καλή ανταπόκριση». Μάλλον, θα πάμε να στηθούμε όλοι στις ήδη τεράστιες ουρές έξω από τα σούπερ μάρκετ της Βενεζουέλας.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου