Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Τα νέα εκκαθαριστικά - φωτιά για 320.000 φορολογούμενους

Στη διάθεση των φορολογουμένων τίθενται ώρα με την ώρα τα συμπληρωματικά εκκαθαριστικά. Περίπου 320.000 είναι αυτοί οι οποίοι θα κληθούν τελικώς να πληρώσουν πρόσθετο φόρο.

Οι περισσότεροι είναι αγρότες –στη λίστα έχουν ενταχθεί αυτοί που είχαν κέρδη στη χρήση του 2014- ενώ υπάρχει και ένας μικρός αριθμός φορολογουμένων από τους οποίους δεν είχε ζητηθεί ήδη να πληρώσουν τον πρόσθετο φόρο πολυτελούς διαβίωσης για τα αυτοκίνητα με κινητήρα άνω των 2500 κυβικών, τις πισίνες και τα σκάφη αναψυχής.

Ήδη περισσότερα από 270.000 από τα καινούργια εκκαθαριστικά είναι διαθέσιμα μέσω της ιστοσελίδας του Taxisnet και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν από τώρα να λύσουν την απορία τους για το ύψος του πρόσθετου λογαριασμού. Πώς; Πληκτρολογώντας τους κωδικούς τους στο Taxis και «κατεβάζοντας» το καινούργιο εκκαθαριστικό από την εφαρμογή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Το εκκαθαριστικό δεν είναι διαθέσιμο για όλους καθώς η διαδικασία εκκαθάρισης συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το μεσημέρι. Ωστόσο, όσα εκκαθαριστικά είναι έτοιμα – και είναι τα περισσότερα- μπορούν να τυπωθούν άμεσα. Για να μην μείνει κανένας με την απορία αν ανήκει σε αυτούς που θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον ποσά, η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ, θα αποστείλει ηλεκτρονικά μηνύματα στους φορολογούμενους.

Το μεγαλύτερο βάρος θα σηκώσουν οι αγρότες καθώς γι’ αυτούς άλλαξε αναδρομικά ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής φόρου από το 27,5% στο 55%. Υπολογίζεται ότι το πρόσθετο οικονομικό βάρος για τους αγρότες θα ανέλθει περίπου στα 50 εκατομμύρια ευρώ. Αν αναλογιστεί κανείς ότι τα φορολογητέα κέρδη όλων των αγροτών δεν φτάνουν καν στα 200 εκατ. ευρώ, τότε προκύπτει το συμπέρασμα ότι εν μια νυκτί οι αγρότες θα δουν τον φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν να «φουσκώνει» κατά τουλάχιστον 25-30%.

Πάντως, παρά την τεράστια κινητοποίηση και την αποστολή περισσότερων από 320.000 συμπληρωματικών εκκαθαριστικών, το υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να εισπράξει περισσότερα από 50-60 εκατ. ευρώ και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι οι φορολογούμενοι θα ανταποκριθούν. Τα μεγάλα ποσά θα έρθουν σε λίγες ημέρες και θα αφορούν στις ανώνυμες εταιρείες και στις ΕΠΕ. Λόγω της αναδρομικής αύξησης της εισφοράς αλληλεγγύης από το 80% στο 100%, οι εταιρείες θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου