Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Οι μεγάλες προφητείες

Κατά μία έννοια, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και ο Άγιος Παΐσιος, έχουν κάτι κοινό. Είχαν αμφότεροι προβλέψει την παντοδυναμία της Τουρκίας. Μάταια ο πρώτος προσπαθούσε να αποτρέψει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μεταβεί στη γειτονική χώρα, αφού όλες οι συγκυρίες είναι σε βάρος της Ελλάδας: η γεωπολιτική λόγω προσφυγικής κρίσης, η δημοσιονομική εξαιτίας της οικονομικής και η πολιτική αφού ο Ταγίπ Ερντογάν μόλις εξασφάλισε αυτοδυναμία στην εθνοσυνέλευση, ενώ η κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ χαροπαλεύει μεταξύ Ν.Νικολόπουλου και Σ. Παναγούλη. Ο Παΐσιος από την πλευρά του δεν είχε περιοριστεί σε μια απλή αποτίμηση των τρεχουσών συγκυριών. Μετά τον πόλεμο Ρωσίας-Τουρκίας, που είχε «δει» στις προφητείες του, είχε επισημάνει: «Θα αρχίσουν όλα τα γεγονότα, που θα καταλήξουν στο να πάρουμε την Πόλη». Διαβάζουμε σε εφημερίδες τον τίτλο: «Σοκ! Η Μόσχα θα δώσει τη Βασιλεύουσα στην Ελλάδα», ή για γενικό πόλεμο των προφητειών και ειδική μνεία σε έτερη προφητεία που θέλει τους Ρώσους να επεμβαίνουν «ημέρα Τρίτη».

Τώρα γιατί μνημονεύεται η προαναφερθείσα εκτίμηση ειδικά σήμερα, εμπίπτει στη σφαίρα των λογικών αλμάτων του τύπου «ο αστυνομικός είναι όργανο, το μπουζούκι είναι όργανο, άρα ο αστυνομικός είναι μπουζούκι». Με την ίδια λογική αφού κατέρριψαν οι Τούρκοι το ρωσικό Σουχόι προχθές, θα πάρουμε την Πόλη. «Στην αρχή, οι Τούρκοι θα νομίσουν ότι νικάνε, αλλά αυτό θα είναι η καταστροφή τους... οι Ρώσοι, τελικά, θα νικήσουν και θα πέσει η Πόλη στα χέρια τους. Μετά θα την πάρουμε εμείς. Θα αναγκασθούν να μας τη δώσουν. Εμείς θα είμαστε θεατές σε αυτόν τον πόλεμο» είχε πει ο Άγιος. Τόσο απλά. Θα καθόμαστε άπραγοι, αλλά οι Ρώσοι θα μας τη δώσουν στο πιάτο την Πόλη. Αν όλα αυτά ηχούν παρανοϊκά στα αυτιά των αναγνωστών της «Κ», τότε θα πρέπει να αναθεωρήσουν, γιατί αυτή είναι μια από τις δημοφιλέστερες διπλωματικές αναλύσεις τα τελευταία 24ωρα. Μακριά από τον μέσο Έλληνα οι αναλύσεις των ξένων ΜΜΕ ότι η Τουρκία απλώς δεν ήθελε την προσέγγιση Ρωσίας-Δύσης στη συριακή κρίση, φοβούμενη ότι αυτή περιλαμβάνει την παραμονή του Άσαντ στην εξουσία και την υποστήριξη των Κούρδων, που αποτελούν πλέον από τους αποτελεσματικότερους συμμάχους της Δύσης επί τόπου κατά του Ισλαμικού Κράτους. Όχι, η κρατούσα άποψη εδώ είναι η προφητεία του Παΐσιου, ο οποίος είχε άλλωστε προειδοποιήσει και για τα γεγονότα του Παρισιού: «Ασε αυτούς, που μαζεύουν τους μουσουλμάνους και χτίζουν τζαμιά. Αργότερα, θα καταλάβουν τι συμβαίνει και τότε θα είναι οι πρώτοι που θα πάρουν μέτρα εναντίον τους. Θα δείτε τι θα κάνουν».

Άλλο ένα κοινό στοιχείο του Παΐσιου με τον κ. Κοτζιά είναι λοιπόν και η αχαλίνωτη φαντασία. Τουλάχιστον ο Άγιος δεν είχε την πεποίθηση ότι όλοι εποφθαλμιούν την ομορφιά του. Στον αντίποδα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πιστεύει ακράδαντα ότι ο μισός γυναικείος πληθυσμός, της Ντόρας Μπακογιάννη συμπεριλαμβανομένης, είναι κρυφά ερωτευμένος μαζί του.

1 comments:

  1. Για στάσου, εγώ πιστεύω ΠΙΣΤΕΥΩ αυτά που είπε ο Παίσιος (τον οποίο και γνώρισα προσωπικά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή