Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Τί είναι αυτό το 7%;


Σε δημοσκόπηση της Public Issue (που δημοσιεύτηκε στην «Αυγή»), δείτε εδώ, υπάρχει ένα ποσοστό 7% που πιστεύει πως «τα πράγματα κινούνται στην σωστή κατεύθυνση»! Αυτό το μικρό αλλά αριθμητικά αξιοπρεπές ποσοστό των πολιτών, πρέπει να απασχολήσει μια σειρά από επιστήμονες (πολιτικούς και όχι μόνο) για την συμπεριφορά του. Είναι απορίας άξιο, τι ακριβώς είναι αυτό το ποσοστό. Είναι κάποιοι που δεν τους έχει αγγίξει κανένα μνημονιακό μέτρο; Κάποιοι που είναι τόσο φανατικοί με τα κόμματα που συγκυβερνούν, ώστε η πίστη τους σε αυτά υπερτερεί οποιουδήποτε άλλου ατομικού ή συλλογικού συμφέροντος; Είναι άνθρωποι με άγνοια κινδύνου ή ζουν σ’ έναν παράλληλο κόσμο; Τι ακριβώς είναι;

Ωστόσο και τα υπόλοιπα ευρήματα της δημοσκόπησης, πρέπει να μας απασχολήσουν και μας ως κοινωνία, αλλά ιδιαίτερα τα πολιτικά κόμματα. Υπάρχουν ευρήματα που δείχνουν πως οι πολίτες σε μεγάλα ποσοστά (3/4 των ερωτώμενων) πιστεύουν πως τον επόμενο χρόνο η οικονομική κατάσταση θα χειροτερέψει και επίσης σε μεγάλα ποσοστά (54%) δεν θεωρούν ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ή μια κυβέρνηση Ν.Δ. θα αντιμετώπιζε καλύτερα τα προβλήματα της χώρας.

Και από αυτή, αλλά και σχεδόν απ’ όλες τις μετρήσεις, συνάγεται το συμπέρασμα πως στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, η Ν.Δ. θα ήταν το πρώτο κόμμα. Η κυβερνητική φθορά του ΣΥΡΙΖΑ είναι τεράστια συγκριτικά με τον χρόνο που βρίσκεται στην εξουσία. Ίσως αποτελεί ένα μοναδικό φαινόμενο στα μεταπολιτευτικά χρονικά, ένα κόμμα (που για πρώτη φορά μάλιστα έρχεται στην εξουσία) να χάνει σε τόσο μικρό χρόνο, τόσο μεγάλα ποσοστά επιρροής. Όμως, τα δεδομένα αυτά, λογικά δεν πρέπει να ικανοποιούν κανέναν πολιτικό σχηματισμό, ούτε την Ν.Δ. η οποία δημιουργεί προϋποθέσεις επανόδου στην εξουσία (αυτοδύναμα ή με την συνεργασία άλλου κόμματος). Δεν έχει πείσει την μεγάλη πλειονότητα των πολιτών ότι αποτελεί μια πειστική εναλλακτική λύση. Κερδίζει την πρώτη θέση στις μετρήσεις, λόγω της μεγάλης φθοράς του αντιπάλου.

Ίσως ένα από τα πιο απογοητευτικά στοιχεία (και) της συγκεκριμένης έρευνας, είναι η απουσία θετικής προοπτικής. Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών δεν βλέπει ότι σε ένα χρόνο από τώρα η οικονομική κατάσταση (και η προσωπική, αλλά και της χώρας), μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο. Αυτό σημαίνει, πως υπάρχει μια κοινωνία η οποία δέχεται μια σειρά από μέτρα που την φτωχοποιούν περισσότερο, αλλά δεν βλέπει πως αυτό θα σημάνει μια μελλοντική έστω βελτίωση της κατάστασης. Αυτά τα υψηλά ποσοστά απογοήτευσης, αποτελούν ενδεχομένως και μια σοβαρή αιτία αύξησης εκείνων που θεωρούν πως μια έξοδος από το ευρώ αποτελεί μια καλή λύση. Παρότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη επιδείνωση της προσωπικής οικονομικής κατάστασης σχεδόν όλων…

1 comments: