Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Έργα και Ημέραι Ανδρέα Μαρτίνη...

Κανείς δεν μπορεί να πει σήμερα, ότι έπεσε από τα σύννεφα, στο άκουσμα της είδησης για την σύλληψη του πάλαι ποτέ ισχυρού άνδρα Ανδρέα Μαρτίνη.

Όλοι ήξεραν. Πολιτικοί, παράγοντες, βουλευτές αλλά και δημοσιογράφοι, τα έργα και τις ημέρες του πρώην προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν. Το όνομά του έχει συνδεθεί με δεκάδες σκάνδαλα, δικαστηριακές μάχες και όπως έγινε σήμερα γνωστό και με μίζες εκατομμυρίων. Όλα αυτά, γινόντουσαν πολύ πιο εύκολα, αφού ο Ανδρέας Μαρτίνης μας συστήθηκε εξ΄ αρχής φορώντας την μάσκα της… φιλανθρωπίας μια μάσκα που έμελλε να πέσει –έστω κι’ αργά- για να αποδείξει περίτρανα ότι η σημερινή κατάντια της χώρας μας, οφείλεται εν μέρη και στην ανοχή που έδειχναν –φανταζόμαστε με το αζημίωτο- όλων όσων κυβερνούσαν τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίοι άκουγαν, ρώταγαν, μάθαιναν αλλά δεν έπρατταν…

Η βασική κατηγορία της σύλληψης του Ανδρέα Μαρτίνη έγινε για μίζα ύψους περίπου 3,2 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων που φέρεται να εισέπραξε ο πρώην πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν. Την ώρα που αστυνομικοί της Οικονομικής Αστυνομίας εισέβαλαν στο σπίτι του Ανδρέα Μαρτίνη και της συζύγου του Γεωργίας στην Κηφισιά για να τους συλλάβουν, μια άλλη ομάδα αστυνομικών πραγματοποιούσε έρευνα στο εξοχικό σπίτι του πρώην προέδρου του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν στην Ραφήνα. Εκεί, οι αστυνομικές αρχές βρήκαν τραπεζικά βιβλιάρια, ιδιόχειρες σημειώσεις, παραστατικά τραπεζικών συναλλαγών αλλά και στοιχεία για δραστηριότητες μέσω εξωχώριων εταιριών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, όλα τα στοιχεία έχουν σχέση με τις παράνομες δραστηριότητες του Ανδρέα Μαρτίνη και τις κατηγορίες για διαφθορά.

«Δεν ξέρω τίποτα» λέει ο ίδιος

«Αυτό το κατηγορητήριο το ακούω για πρώτη φορά», ήταν η απάντηση του Ανδρέα Μαρτίνη σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το κατηγορητήριο τόσο εναντίον του ίδιου όσο και της γυναίκας του. «Τα χρήματα είναι από περιουσία για γυναίκας μου που η οικογένεια της είναι γνωστό ότι είχε δραστηριότητα στο εξωτερικό. Είναι φορολογημένα και πρώτα ο θεός όταν βγει η απόφαση του εφετείου θα δείτε πως δικαιολογούνται», δήλωσε χαρακτηριστικά κατά την έξοδο του από τον ανακριτή, στον οποίο αναμένεται να επιστρέψει μαζί με την σύζυγο του στις 10 το πρωί της Παρασκευής.

«Τα χρήματα μπήκαν σε λογαριασμό δικηγόρου, ο οποίος έκανε τη σύμβαση με τη συγκεκριμένη εταιρεία. Ήταν η μόνη εταιρεία που έδινε unblock για να την εξοφλήσει το νοσοκομείο. Υπενθυμίζω ότι πρόκειται για σύμβαση μεταξύ δυο εταιρειών γερμανικών και ο δικηγόρος είναι ξάδερφος της συζύγου μου», πρόσθεσε. "Είναι όλα δηλωμένα", συνέχισε. Προθεσμία για να απολογηθούν την ερχόμενη Παρασκευή ζήτησαν, ο Ανδρέας Μαρτίνης και η σύζυγος του Γεωργία.

Η γερμανική μίζα

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει το ζεύγος Μαρτίνη είναι βαριές πλην όμως και οι δυο τις αρνούνται. Ειδικότερα, ο Ανδρέας Μαρτίνης κατηγορείται ότι έλαβε ποσό μίζας 3,2 εκατομμύρια μάρκα από τη γερμανική εταιρία Χοσπιτάλια Ιντερνάσιοναλ η οποία προμήθειας το νοσοκομείο με νοσοκομειακό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό. Η επίμαχη προμήθεια έγινε το έτος 1998 και ήταν ύψους 12 δισεκατομμύρια δραχμές (περίπου 36 εκατομμύρια ευρώ). Οι δύο κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν το κακούργημα του ξεπλύματος «βρώμικου» χρήματος ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αξίζει να σημειωθεί πως σε βάρος τους δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη για το αδίκημα της απάτης καθώς έχει παραγραφεί.

Τα πορίσματα που «καίνε» το ζεύγος Μαρτίνη Φωτιά είναι για τον Ανδρέα Μαρτίνη πρώην Πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού, δύο πορίσματα ελέγχων που έγιναν από το Ελεγκτικό Συνέδριο και ιδιωτική εταιρεία ορκωτών λογιστών.

Από τα πορίσματα των ορκωτών λογιστών προκύπτει ότι:

  • Υπάρχει «τρύπα» από ανείσπρακτα ενοίκια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
  • Ο Ερυθρός Σταυρός έχει υποστεί μεγάλη ζημιά από τη διαχείριση των κληροδοτημάτων, όπου διαπιστώθηκε έλλειμμα 16,6 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Χρησιμοποιούσε τα κληροδοτήματα όχι σύμφωνα με το σκοπό, αλλά όπως εκείνος έκρινε.
  • Διαπιστώνονται παρατυπίες στις πωλήσεις ακινήτων, καθώς και πωλήσεις κάτω από την αντικειμενική αξία. Από μόνο πέντε περιπτώσεις ο Ερυθρός Σταυρός έχασε 770.000 ευρώ. Μάλιστα από τα πορίσματα προκύπτει πως δεν πλήρωνε ο Ανδρέας Μαρτίνης αλλά ο Ερυθρός Σταυρός.
Βασιλική ζωή…

Ο κ. Μαρτίνης μοίραζε και φιλοδωρήματα τα οποία έφθαναν τα 1.000 ευρώ. Ο Ανδρέας Μαρτίνης ήταν τόσο εργασιομανής, που δούλευε ακόμα και τα Χριστούγεννα. Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου:

  • Παραμονές των Χριστουγέννων του 2009 βρέθηκε με τον οδηγό του για διήμερο στην Αράχοβα για «υπηρεσιακούς λόγους» και πήρε αποζημίωση για εκτός έδρας και δαπάνες 1.930 ευρώ μεταξύ των οποίων και πουρμπουάρ 270 ευρώ που δόθηκε στα γκαρσόνια ταβέρνας σε γεύμα 20 ατόμων που παρέθεσε.
  • Στις 3 Νοεμβρίου του 2006 ο οδηγός του προέδρου προσκόμισε δαπάνες ύψους 17.335 ευρώ που περιελάμβαναν δυο διανυκτερεύσεις στο Μακεδονία Παλλάς 1510,15 ευρώ, γεύμα εφτά ατόμων 668,30 ευρώ, αγορά ξύλινης κορνίζας 743,60 ευρώ! 1.378 ευρώ για φιλοδωρήματα και καύσιμα άνευ παραστατικών.
  • Για αγορά εφημερίδων, καύσιμα και φιλοδωρήματα είχε ξοδέψει 2.148 ευρώ.
  • Σε ταβέρνα για γεύμα 9 ατόμων ξοδεύτηκαν 758,20 ευρώ.
  • Για τέσσερις ημέρες σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα ο οδηγός του προέδρου προσκόμισε δαπάνες 8.900 ευρω από τα οποία 600 ευρώ είχαν δοθεί ως φιλοδώρημα, γεύμα 15 ατόμων αξίας 898,49 ευρώ, γεύμα σε ταβέρνα 6 ατόμων 621.50 ευρώ και διάφορα έξοδα 4.325 ευρώ.
  • Στις 28 Δεκεμβρίου 2007 καταχωρήθηκε η αγορά διάφορων ειδών δώρων και αναμνηστικών για τις ανάγκες του γραφείου του προέδρου αξίας 18.825,80 ευρώ. Μάλιστα στην έκθεση αναφέρεται πως η εν λόγω αγορά πραγματοποιήθηκε με απόφαση του προέδρου χωρίς να έχει τηρηθεί ο όρος της λήψης τριών κλειστών προσφορών, όπως όριζε η πολιτική ανάθεσης και έγκρισης εξόδων.
Την κακοδιαχείριση διαπιστώνει η έκθεση ιδιωτικής εταιρείας ελεγκτών και στα κληροδοτήματα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού την περίοδο της προεδρίας Μαρτίνη, αφού διαχρονικά διαπιστώνει οικονομικό έλλειμμα της τάξης των 16,6 εκατομμυρίων ευρώ.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου