Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Θα είχε ήδη πέσει ο Αλέξης αν…

Οι οπαδοί της κυβέρνησης εθνικής ενότητας βγαίνουν σαν τα σαλιγκάρια μετά από την βροχή και ζητούν «συναίνεση». Προσπαθούν με αυτό τον τρόπο να ξεπλύνουν τις βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης και να εξαφανίσουν τα ίχνη και της δικής τους δράσης. Αντί να ψάχνουν τρόπους να φονεύσουν τον... Μινώταυρο, ας κάνουν μια πραγματικά πατριωτική πράξη: Να αποσύρουν την υποστήριξή τους στον Αλέξη.

Αυτή η κυβέρνηση θα είχε πέσει εδώ και καιρό αν δεν απολάμβανε της στήριξης ενός ισχυρού πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου. Μέχρι χτες είχαν το άλλοθι ότι με αυτό τον τρόπο «ελέγχουν» τον Αριστερό Αλέξη και βοηθούν στην ομαλοποίηση της πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Με τα όσα συμβαίνουν έχουν καταρρεύσει όλες αυτές οι θεωρίες του καναπέ. Είναι καιρός να καταλάβουν ότι η κοινωνία έξω βράζει και ότι αυτός είναι ο λόγος που οποιοδήποτε σχέδιο των σαλονιών θα καταλήξει σε πλήρη αποτυχία.

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα σε όλα τα επίπεδα. Η χώρα αντιμετωπίζει τεράστιους εθνικούς κινδύνους και το ατύχημα είναι το πιο πιθανό σενάριο. Μία υπεύθυνη κυβέρνηση θα μπορούσε ακόμη και να αντιστρέψει την κατάσταση. Αυτή η κυβέρνηση είναι πιθανό να επιδείξει στοιχεία τυχοδιωκτισμού για να κατορθώσει να παραμείνει στην εξουσία.

Η επιλογή των εκλογών είναι εθνικό καθήκον. Η συμφωνία σε ένα εθνικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση είναι εθνικό καθήκον. Το ξέπλυμα της κυβέρνησης μέσα από μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν είναι προς το συμφέρον του έθνους. Είναι μία πράξη παράτασης της σημερινής αβεβαιότητας και μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο τέταρτο μνημόνιο, στην τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και πιθανότατα στην δραχμή.

Ακόμη κι αν η κυβέρνηση Τσίπρα ή μία άλλη κυβέρνηση συνεργασίας συμφωνήσει σε όλα με τους δανειστές, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε εξασφαλίσει κάτι ουσιαστικό. Το πρόβλημα δεν λύνεται αν ψηφιστούν όλα τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές. Χρειάζεται και κάποιος για να εφαρμόσει εκείνα που θα συμφωνηθούν. Ποιος θα το κάνει; Εκείνοι που ακόμη και σήμερα και με τους Τούρκους στην αυλή μας να έχουν αποθρασυνθεί, αναλώνουν όλο τον χρόνο τους ψάχνοντας να βρουν τον Μινώταυρο για να τον... φονεύσουν;

Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως την μόνη συνταγή που δεν έχει μέχρι σήμερα δοκιμάσει. Χρειάζεται πραγματικά φιλελεύθερες πολιτικές. Κι αυτό δεν εξασφαλίζεται με κυβερνήσεις σαν κι αυτές που ονειρεύονται τα ισχυρά πολιτικά και οικονομικά κέντρα. Ούτε καν τα συμφέροντα τους δεν εξασφαλίζονται με τέτοιες κινήσεις. Θα πρέπει να επιβιώσει η χώρα και ο λαός της για να μπορούν να πουλάνε υπηρεσίες, πετρέλαιο, τρόφιμα και ό,τι άλλο πουλάνε. Κι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, ο κίνδυνος αφορά πλέον την ίδια την χώρα. Είναι η ώρα που αποφασίζει κανείς αν θα αφήσει στην άκρη τα μικροσυμφέροντά του ή αν θα εξακολουθήσει να παίζει σκάκι στην πλάτη ενός λαού...

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου