Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Η βουλιμία του σύριζα κι' η φτωχοποίηση των Ελλήνων

Αυτά που θα σας γράψω σήμερα το ξέρω ότι δεν θα σας αρέσουν. Ούτε εμένα μου αρέσουν. Αλλά έχω υποχρέωση να σας γράφω την αλήθεια. Λοιπόν, δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι όσο μένει η κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου στην εξουσία, η κατάσταση θα γίνεται συνεχώς χειρότερη για την οικονομία και για την κοινωνία...

Η Ελλάδα μπορεί να μην χρεοκοπήσει τυπικά. Ακόμα και τώρα, με το Γ’ Μνημόνιο και με την προσφυγική κρίση, οι Ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές μας, έστω και με δυσκολία, δεν θα επιτρέψουν την τυπική χρεοκοπία της χώρας. Και το GREXIT, κατά πάσα πιθανότητα θα αποφευχθεί (αν και με την κυβέρνηση που έχουμε μπλέξει, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιο. Οι δυσάρεστες εκπλήξεις θα συνεχίζονται). Αλλά πάρα πολλοί Έλληνες, ανάμεσα τους ενδεχομένως κι εμείς, θα πτωχεύσουμε. Σύμφωνοι, τα τελευταία έξη χρόνια της μεγάλης δοκιμασίας, που διέρχεται η χώρα, πάρα πολλά νοικοκυριά πτώχευσαν. Οικογένειες διαλύθηκαν, επιχειρήσεις έκλεισαν, επαγγελματίες βρέθηκαν στην κυριολεξία στο δρόμο και στα συσσίτια των Εκκλησιών και των δήμων. Παρ’ όλα αυτά, η φτωχοποίηση μέσα στο 2016 κι ιδίως το 2017 για αυτούς, που κάποτε ανήκαμε στην μεσαία τάξη θα είναι πρωτοφανής, πολύ χειρότερη από ότι μας συνέβη από το 2010 και μετά. Ακόμα κι επαγγελματίες, κι επιχειρηματίες, που άντεξαν με τα χίλια ζόρια αυτή την τραγικά δύσκολη περίοδο, είναι λίαν πιθανόν ότι πλέον δεν θα τα καταφέρουν.

Όσοι παρακολουθούν το τι συμβαίνει σήμερα στην αγορά, τραβούν τα μαλλιά τους από την απελπισία. Για πρώτη φορά από το 2010, η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά είναι τρομακτική. Κανείς δεν πληρώνει κανέναν. Η κατανάλωση μέρα με τη μέρα μειώνεται. Όπως μειώνονται οι καταθέσεις στις τράπεζες, παρά τα capital controls. Όπως εξανεμίζονται οι οικονομίες όσων τις είχαν κρύψει σπίτι τους, στο στρώμα ή στο μπαούλο. Ασφαλώς, ακόμα κυκλοφορεί «μαύρο χρήμα». Γι αυτό και κάπως συντηρείται η αγορά και δεν έχει πλήρως καταρρεύσει. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να την σώσει. Και το σημαντικότερο, δεν είναι αρκετό για να αναστρέψει την καθοδική πορεία της οικονομίας.

Συγχρόνως όμως, λυπάμαι που το λέω, ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλ. Τσίπρας δεν καταρρέουν, όπως θα υπέθετε κάποιος που βλέπει το πόσο άσχημα πάνε τα πράγματα, στην συνείδηση μεγάλου μέρους του κόσμου. Ένα ποσοστό 20% τουλάχιστον δείχνει ακόμα να τους υποστηρίζει η έστω να τους ανέχεται. Δυστυχώς κρατούν και θα συνεχίζουν να κρατούν δυνάμεις στο προνομιακό τους ακροατήριο, που είναι οι συνταξιούχοι, των 600-800 ευρώ και κάτω, οι δημόσιοι υπάλληλοι και πολλοί άνεργοι, που έχασαν τη δουλειά τους τα προηγούμενα χρόνια, και θεωρούν υπεύθυνους για την κατάντια, που βρίσκονται ακόμα τα παλιά, κατεστημένα κόμματα, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Για πολλούς λόγους, που δεν έχουν σχέση με τη λογική και την αλήθεια, αλλά περισσότερο με τους μύθους, τα ψέματα, την συνωμοσιολογία, τον παρορμητισμό, την οργή, το ορμέμφυτο, που ευδοκιμούν μεταξύ των συμπολιτών μας, ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του θα συνεχίζουν, εκτιμώ, να έχουν ισχυρή υποστήριξη στο προσεχές μέλλον. Βέβαια η κατάρρευση των επόμενων μηνών, που προβλέπω, είναι πολύ πιθανόν ότι θα μειώσει την απήχηση αυτή. Αλλά και πάλι δεν θα την εξαφανίσει. Ιδίως αν καταφέρουν να μην μειώσουν τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων. Για του δημοσίους υπαλλήλους δεν το συζητώ. Ήδη όχι μόνο δεν δέχτηκαν κάποια μείωση στις αποδοχές τους επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις πήραν κι αύξηση εις βάρος των βαρέως φορολογουμένων μεσαίων εισοδημάτων. Ας μην ξεχνάμε ότι το βασικό αδιέξοδο σήμερα κοινωνίας κι οικονομίας είναι ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι κι οι άνεργοι (οι οποίοι ζουν κυρίως από τους συγγενείς συνταξιούχους και ΔΥ που έχουν), είναι πολύ περισσότεροι από τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό, στον παραγωγικό τομέα της οικονομίας και στην αγορά. Κι επειδή πολλοί εξ αυτών δεν καταλαβαίνουν ακόμα ότι αν καταρρεύσει η ιδιωτική οικονομία, μοιραία θα καταρρεύσουν κι οι υπηρεσίες, κοινωνικές, υγείας, παιδείας κοκ, που προσφέρει το κράτος αλλά και δεν θα πληρωθούν οι μισθοί κι οι συντάξεις τους, η υποστήριξη τους στην κυβέρνηση δεν έχει ακόμα υποχωρήσει σημαντικά.

Κι υπό ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί ακόμα και να ξαναψηφιστούν Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ από τους ανθρώπους αυτούς. Και σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται οι συριζαίοι σύντομα να εγκαταλείψουν την εξουσία, τουλάχιστον αμαχητί. Αλίμονο αυτή είναι η αλήθεια. Ομολογώ ότι πολύ φοβάμαι αυτή την πραγματικότητα. Πολύ φοβάμαι ότι η Ελλάδα θα μείνει ερείπια, προτού ξεκουμπιστούν αυτοί οι ανεκδιήγητοι τύποι από την κυβέρνηση και την κρατική εξουσία. Διότι η ανικανότητα, η ιδεοληψία, η άγνοια του πώς λειτουργεί η πραγματική οικονομία, η κουτοπονηριά τους κι η βουλιμία τους για την κρατική ισχύ και τη δύναμη, είναι τεράστιες. Η εκτίμηση μου είναι ότι ο κ. Τσίπρας θα προκαλέσει εκλογές, όχι βέβαια τώρα, που του το ζητούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κι η ΝΔ. Αλλά όποτε εκείνος κρίνει ότι έχει βάσιμες ελπίδες να ξανακερδίσει εκλογές. Κι αν αυτό δεν συμβαίνει, θα προσπαθήσει με νύχια και με δόντια να γαντζωθεί στην εξουσία μέχρι το τέλος της κυβερνητικής του θητεία το 2019. Πολύ φοβάμαι όμως ότι μέχρι τότε δεν θα έχει μείνει τίποτα όρθιο στην δύσμοιρη αυτή χώρα, που κατάντησε η αγαπημένη μας πατρίδα…

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου