Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Ως πότε θα σκύβουμε το κεφάλι ηττημένοι;

Θα συνεχίσουμε για πολλές μέρες ακόμη να ασχολούμαστε με τον τουρκικό τσαμπουκά στην έδρα μας και με τις αιτίες που οδήγησαν σ’ αυτή την προκλητική στάση του Ερντογάν.

Ακόμη κι αν η απάντηση που έλαβε ήταν η πρέπουσα σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε πρωτοσέλιδο εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ που έγραφε «Η Ελλάδα με τον Αλέξη ζει ιστορικές στιγμές». Γελάνε και οι μαϊμούδες με την προσπάθεια που γίνεται να χαρακτηριστούν… εποικοδομητικές οι συνομιλίες όταν ολόκληρoς ο κόσμος έχει αντιληφθεί τι έγινε.

Όταν ο Ερντογάν μας λέει μέσα στο σπίτι μας «έχουμε τέσσερις βουλευτές στην ελληνική Βουλή», τότε για ποια εποικοδομητική κουβέντα μιλάμε; Έχουμε Τούρκους βουλευτές και δεν το ξέρουμε; Κι όλο αυτό το σόου που στήθηκε στη Θράκη, μια εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή δείχνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως δεν έπρεπε να αφήσει η Αθήνα τον Ερντογάν να πάει εκεί. Είχε κάθε δικαίωμα να του το απαγορεύσει. Για σκεφτείτε να πάει ο Τσίπρας στην Τουρκία και να πει «θέλουμε πίσω την Πόλη» ή «η Σμύρνη είναι δική μας».

Η Θράκη βρίσκεται πάντα στις στρατηγικές επιδιώξεις της Άγκυρας. Θα ήθελε να στήσει ένα σκηνικό το οποίο θα οδηγήσει σε δημοψήφισμα ανεξαρτησίας. Και δεν είναι καθόλου αστείο αυτό. Η ενίσχυση του τουρκικού στοιχείου στην περιοχή, οι ψευτομουφτήδες, η κατήχηση, το μαύρο χρήμα που διακινείται είναι μέρη του ευρύτερου σχεδίου που έχει η Τουρκία εδώ και πολλά χρόνια.

Αυτό λοιπόν ήταν ένα φάουλ το οποίο πρέπει να το προσέξουμε. Μπορεί να μη χάνουμε τίποτε από τα λόγια του Ερντογάν, όμως, οι πράξεις που γίνονται και αυτά που κρύβονται στην περιοχή πρέπει να προσεχθούν.

Όπως πρέπει να προσεχθεί στο μέλλον και η απίστευτη προχειρότητα στην προετοιμασία του ταξιδιού του Σουλτάνου. Οι Έλληνες διπλωμάτες παίρνουν βαθμό κάτω από τη βάση, ειδικά αν ισχύει μια φήμη που ακούγεται τελευταία.

Λέγεται, λοιπόν, ότι αμέσως μετά τη συνέντευξη στον Σκάι και τις προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν κάποιοι από την Αθήνα διαμαρτυρήθηκαν. Κι αυτό διότι το ταξίδι είχε κλειστεί αφού πρώτα είχαν κλειστεί και οι λεπτομέρειες, ότι δηλαδή ο Σουλτάνος δεν θα άνοιγε τέτοια επικίνδυνα θέματα, όπως κι έκανε τελικά αφού Τούρκος και μπέσα δεν υπάρχει.

Αφού, λοιπόν, διαμαρτυρήθηκαν στην Άγκυρα οι φήμες λένε ότι ο Ερντογάν απείλησε να μην πραγματοποιήσει το ταξίδι. Κι αντί να του πούνε «στο καλό και να μας γράφεις», όπως είχε κάθε δικαίωμα η Αθήνα, τελικά ο Τούρκος πρόεδρος βγήκε κι από πάνω.

Έπρεπε λοιπόν αμέσως μετά τη συνέντευξη στον Παπαχελά, η ελληνική διπλωματία είτε να απαιτήσει εξηγήσεις από τον Ερντογάν και μάλιστα δημόσια είτε να ακυρώσει το ταξίδι και να γλιτώσουμε την ξεφτίλα.

Και κάτι τελευταίο. Από χθες γίνεται μια προσπάθεια να φορτώσουν όλα τα βάρη του φιάσκο στον Προκόπη Παυλόπουλο. Κυβερνητικές πηγές διαρρέουν ότι είναι ενοχλημένο το Μαξίμου από τη στάση του Προέδρου. Η αλήθεια είναι ότι έγιναν λάθη, ότι η κουβέντα και μόνο που άνοιξε ο Παυλόπουλος έδωσε πάσα στον Σουλτάνο να κάνει παιχνίδι. Όμως, η έλλειψη προετοιμασίας ήταν αυτή που ευθύνεται για όλα. Άραγε τις προηγούμενες ημέρες είχαν γίνει «μαθήματα» στον Παυλόπουλο και τον Τσίπρα για το πώς θα αντιμετώπιζαν τον Ερντογάν; Είχαν φτιάξει το σενάριο της προκλητικής στάσης ώστε να έχουν και τις ανάλογες απαντήσεις;

Πήγαν στο προεδρικό μέγαρο διπλωμάτες για να προετοιμάσουν τον κ. Παυλόπουλο; Που είναι το υπουργείο Εξωτερικών σε όλη αυτή την υπόθεση; Μόνο να βγάζει οργισμένα non paper κατά των κομμάτων και των ΜΜΕ ξέρει;

Ας τελειώνουμε με το παραμυθάκι. Τα εθνικά θέματα, η αντιμετώπιση της τουρκικής διπλωματίας, υποθέσεις κρίσιμες για την πατρίδα μας πρέπει να αντιμετωπίζονται με την ανάλογη σοβαρότητα. Πρέπει κάθε κυβέρνηση να ξέρει την παραμικρή λεπτομέρεια και να ξέρει πώς θα απαντά σε κάθε ερώτημα.

Δεν είναι ούτε μνημόνια και διαπραγμάτευση με την Ντέλια (που κι εκεί μπάχαλο το έχουν κάνει), ούτε παιχνίδι με τους μπαχαλάκηδες των Εξαρχείων. Η κυβέρνηση Τσίπρα απέδειξε με πόση ελαφρότητα αντιμετωπίζει ακόμη και τα πατριωτικά θέματα. Και δυστυχώς για άλλη μια φορά φτάνουμε στο σημείο να σκύβουμε το κεφάλι ηττημένοι.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου