Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Η Κόλαση Σαμαρά κι ο… "Παράδεισος" Τσίπρα

Ο Τσίπρας ανέλαβε και… διδακτικό ρόλο. Βάλθηκε να μας διευκρινίσει πώς οικοδομούνται οι προσωπικές πολιτικές καριέρες. Χρησιμοποίησε μάλιστα ως… χαρακτηριστικό παράδειγμα την πορεία του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος κατά τον πρωθυπουργό μας «χάραξε» την διαδρομή του πάνω στο κορυφαίο εθνικό θέμα της Μακεδονίας.

Τι σημαίνει, λοιπόν, «στήνω πολιτική καριέρα»; Για να μην ξεχάσουμε, σε αυτόν τον τόπο και βασικούς ορισμούς, μέσα στην γενικότερη δημιουργική, νοητική ασάφεια, στήνεται κάτι όταν ακολουθούνται συγκεκριμένα βήματα, με σχολαστικό προγραμματισμό που σιγά, σιγά οδηγούν στην επιθυμητή κατάληξη, στην κατάκτηση του επιθυμητού αποτελέσματος.

Ο Σαμαράς θα «έστηνε» το πολιτικό του μέλλον, αν την κρίσιμη ώρα διαχείρισης του Σκοπιανού έβρισκε μια χρυσή τομή ώστε να παραμείνει στον πυρήνα της εξουσίας, κεφαλαιοποιώντας ταυτόχρονα, εκλογικά και εσωκομματικά, την τότε διαφωνία του. Με την γενικότερη θετική αύρα που τον περιέβαλλε, την ευρύτατη αποδοχή και την δυναμική, αποτελούσε τον πιθανότερο επόμενο αρχηγό της Παράταξης του.

Επέλεξε όμως τον ξεκάθαρο λόγο, την μοναχική πορεία, την ηθική απολυτότητα, γκρεμίζοντας το συσσωρευμένο πολιτικό κεφάλαιο, ξεκινώντας μια καινούρια διαδρομή με προσωπικό ρίσκο κι εκλογική αβεβαιότητα.

Βίωσε την Κόλαση της ευθείας αντιπαράθεσης, της άτεγκτης στάσης, αποδεχόμενος την απόσυρση για σχεδόν μια δεκαετία. Δεν βιάστηκε να βρει στέγη, όπως πράττουν διαρκώς και το τελευταίο διάστημα, μια σειρά βουλευτών μικρότερων κομμάτων μην τυχόν και η κοινοβουλευτική μας κονίστρα στερηθεί έστω και για μια μέρα των… πολύτιμων υπηρεσιών τους.

Αντίθετα ο πρωθυπουργός αποτελεί την επιτομή του πολιτικού καριερίστα. Από τον διαφωτισμό της ΚΝΕ, στις σχολικές καταλήψεις των αρχών των ’90ς, περιέφερε ως έφηβος τον επαναστατικό του οίστρο σε ΜΜΕ και πλατείες.

Με αυτό το «παράσημο» διεκδίκησε την είσοδο του σε πιο κεντρικούς ρόλους, όταν ο Αλαβάνος του εμπιστεύτηκε την θέση του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων. Αξιοποίησε στο έπακρο την μη αναγνωρισιμότητα και το νεαρό της ηλικίας του για να προσελκύσει μια μερίδα αγανακτισμένων πολιτών, δίχως να προβάλλει καμιά ουσιαστική πρόταση. Άλλωστε δεν παρέμεινε στο δημοτικό συμβούλιο παρά ελάχιστα και δίχως να έχει να επιδείξει κάποιο ιδιαίτερο έργο.

Ακολούθησε η πατροκτονία επί του μέντορα του, Αλέκου Αλαβάνου κι η αριστερο-ριζοσπαστική περιπλάνηση και την ώρα της δομικής κρίσης για την χώρα, όταν όλα κατέρρεαν προκαλώντας να μας συμπαρασύρουν στο απόλυτο τέλμα, η μικροπολιτική αντιμετώπιση της πραγματικότητας. Υπόθαλψη κάθε θυμικής υπερβολής, προβολή ανέφικτων προτάσεων, ισοπέδωση αρχών και αξιών στο όνομα της κατάληψης της εξουσίας.

Κι αφού το κατόρθωσε αξιοποιώντας το συνταγματικό κενό που επιτρέπει την ανατροπή μιας κυβέρνησης με κοινοβουλευτική πλειοψηφία λόγω της μη δυνατότητας εκλογής Προέδρου, έστησε το κορυφαίο καριερίστικο παίγνιο στις πλάτες των συμπολιτών του. Εξάμηνη δημιουργική ασάφεια, 17ωρη διαπραγμάτευση, δημοψήφισμα και να ένα μνημόνιο φουσκωμένο με αχρείαστα μέτρα (εισοδηματικές περικοπές και φορολόγηση), δίχως άμεση παραμετρική αναδιάρθρωση του χρέους, και τελικά προβλέψεις για δημοσιονομικές παρεμβάσεις μέχρι το… 2022!

Ο Τσίπρας οικοδόμησε τον δικό του Παράδεισο αδιαφορώντας για τις τύχες των υπολοίπων ή μάλλον στηριζόμενος στην Κόλαση όλων μας. Λίγη επικοινωνιακή προσέγγιση, λίγη ταξικότητα κι ένα μέρισμα κι όλα… θαυμάσια!

Μόνο που δεν θα του επιτρέψουμε η καριέρα του να περιλαμβάνει και την διευθέτηση του Σκοπιανού με τους ίδιους όρους. Γιατί καριερίστικη είναι η στάση ενός πρωθυπουργού που καθορίζει την εθνική στάση με βάσει πρόσκαιρες πιέσεις. Που πιθανότατα βάζει μια ιστορική συμφωνία στο τραπέζι γενικότερων διευθετήσεων, σε σχέση με την οικονομική προοπτική της χώρας, εάν θεωρεί ότι έτσι θα περισώσει το πολιτικό του σαρκίο. Που χρησιμοποιεί μέχρι και την Εκκλησία όταν πιστεύει ότι την χρειάζεται ως μέσο αποφόρτισης των κοινωνικών αντιδράσεων.

Να μην ανησυχεί. Έχουσιν γνώση οι φύλακες. Θα βρεθούν αρκετοί, η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, που θα ακολουθήσουν το μονοπάτι της Κόλασης του Σαμαρά. Που θα θέσουν τις εθνικές αξίες στο ύψιστο σημείο όπου ανήκουν.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου