Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Αριστερά σημαίνει...

Το τι σημαίνει Δεξιά ο λαός το ξέρει και, όπως λέει και το παλιό πασοκικό σύνθημα, δεν το ξεχνά. Χάρη στον Αλέκση και τη χαρούμενη παρέα του ήρθε η ώρα να μάθει (και προφανώς, επίσης να μην ξεχάσει) και τι σημαίνει Αριστερά*
Για να προλάβω τους συμπολίτες που λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι Αριστερά (τους Νεοδημοκράτες δηλαδή, που για έναν περίεργο λόγο συνεχώς καταγγέλλουν απομάκρυνση του ΣΥΡΙΖΑ από τo αριστερό μονοπάτι) να τους πω ότι είναι ανθρώπινο, αλλά όχι ωφέλιμο, να μπερδεύουν την πραγματικότητα με την επιθυμία. Είτε αρέσει είτε όχι, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η κύρια και πολυπληθέστερη έκφραση της Αριστεράς στην Ελλάδα και άρα την ορίζει, με τον ίδιο τρόπο που η Νέα η Δημοκρατία ορίζει τη Δεξιά.

Φίλες, φίλοι και οι υπόλοιποι, επειδή τα λόγια είναι τσάμπα και επειδή εκτός από «αρχή άνδρα δείκνυσι» και «αρχή παράταξη δείκνυσι», ιδού τι μας έμαθαν τα αποκαλυπτήρια (όπως λέμε ευγενικά το ξεβράκωμα) της Αριστεράς τα τελευταία τρία χρόνια. 

(Προφανώς πολλά από τα πράγματα που είναι η Αριστερά δεν είναι αποκλειστικό της προνόμιο. Αυτό έλειπε. Στο κάτω-κάτω και πριν από όλα, όλοι είμαστε Έλληνες)

Αριστερά σημαίνει να μην ντρέπεσαι να κάνεις αυτά που, όταν βλέπεις να κάνουν άλλοι, φωνάζεις «ντροπή».

Αριστερά σημαίνει πάθος για εξουσία. Πάθος άρρωστο και ασίγαστο. Πάθος τόσο μεγάλο, που είναι βέβαιο ότι, αν προϋπόθεση παραμονής στην κυβέρνηση ήταν οι κυβερνητικοί βουλευτές να κάνουν έρωτα με ένα κουνουπίδι, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχανε ούτε ένα μέλος.

Αριστερά σημαίνει να τραγουδάς αντάρτικα στην πισίνα της βίλας σου χωρίς να καταλαβαίνεις τη γελοιότητα του πράγματος.

Αριστερά σημαίνει να θεωρείς μεγάλο κατόρθωμα να ζήσεις 2 χρόνια στο Αιγάλεω.

Αριστερά σημαίνει Τσε Γκεβάρα στον τοίχο και Μαρία Αντουανέτα στα λόγια και την καρδιά.

Αριστερά σημαίνει να αγωνίζεσαι πλάι-πλάι με τη Χρυσή Αυγή για το καπρίτσιο του Αλέκση, του Γιάνη και της Ζωής και να συγκυβερνάς με το κόμμα των Καμμένων. 

Αριστερά σημαίνει ευχέρεια στα λόγια και αδυναμία στην πράξη... Διορθώνω... Αριστερά σημαίνει ευχέρεια στα πομπώδη, κενά περιεχομένου, αφηρημένα λόγια και αδυναμία ακόμα και στην πιο απλή πράξη.

Αριστερά σημαίνει απέχθεια για τη διάκριση των εξουσιών, για τη μόνη, δηλαδή, ασπίδα προστασίας που έχει ο κάθε άνθρωπος απέναντι στις ορέξεις της κυβέρνησης της χώρας που ζει.

Αριστερά σημαίνει να τοποθετείς στο υπουργείο Παιδείας ρετάλια των εκπομπών του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου.

Αριστερά σημαίνει να θεωρείς χειρότερο το μπινελίκι σε οπαδούς από τη διάθεση παραχώρησης νησιών στον φίλο Ταγίπ.

Αριστερά σημαίνει να μιλάς αγγλικά χωρίς να τα ξέρεις, ακόμα κι όταν δεν χρειάζεται, μόνο και μόνο για να θυμίζεις πόσο μοιάζεις της μαντάμ της Σουσούς.

Αριστερά σημαίνει να θεωρείς την επιστράτευση της λογικής κουσούρι, την υψηλή επίδοση ρετσινιά και την αγάπη για την ελευθερία του πολίτη, γραφική.

Αριστερά σημαίνει αγάπη για τη δικτατορία. Σημαίνει στην ερώτηση «ποιον ηγέτη θαυμάζεις» να απαντάς Λένιν, Μάο, Κάστρο, Τίτο. 

Αριστερά σημαίνει να αγωνίζεσαι εναντίον των διοδίων, όταν η Αριστερά είναι στην αντιπολίτευση, και όταν τα διόδια αυξάνονται και ακριβαίνουν, με την Αριστερά στην κυβέρνηση, να σφυρίζεις αδιάφορα και να διορίζεσαι.

Αριστερά σημαίνει αγώνες διορισμένοι.

Αριστερά σημαίνει να πιστεύεις ότι η πολιτική σκέψη σταμάτησε στη Γερμανία τον 19ο αιώνα.

Αριστερά σημαίνει να πιστεύεις ότι ο 19ος αιώνας έχει όλες τις λύσεις που χρειάζεται ο 21ος (αυτό στην πραγματικότητα είναι προσόν, αν σκεφτείτε πόσοι νομίζουν ότι οι λύσεις για τα προβλήματα του 21ου αιώνα βρίσκονται στον 4ο – 5ο πΧ) 

Αριστερά σημαίνει νταής εκεί που σε παίρνει και κανισάκι του τσίρκου εκεί που ζορίζεσαι.

Αριστερά σημαίνει να ανέχεσαι και να ενθαρρύνεις την παραβατική συμπεριφορά.

Αριστερά σημαίνει να κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις ότι η ύπαρξη νόμων, πρώτα και πάνω από όλα, προστατεύει τους αδύνατους και ότι οι δυνατοί επιβιώνουν πιο εύκολα στην ανοργάνωτη ζούγκλα.

Αριστερά σημαίνει μνημείο για τους νεκρούς της ΕΡΤ.

Αριστερά σημαίνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κράτος. Όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κράτος σημαίνει όσο το δυνατόν περισσότεροι φόροι.

Αριστερά σημαίνει φτωχότεροι φτωχοί. Σημαίνει διαρκής αύξηση των έμμεσων φόρων και των εισφορών που είναι δυσβάσταχτη γι’ αυτούς που έχουν λίγα και αδιάφορη γι’ αυτούς που έχουν πολλά.

Αριστερά σημαίνει να μοιράζεις το χρήμα των φορολογούμενων σε διορισμούς συγγενών, φίλων και υποστηρικτών στο τουίτερ.

Αριστερά σημαίνει διαπλοκή με επιχειρηματίες. Κάποιους καινούργιους, κάποιους παλιούς.

Αριστερά σημαίνει να διαμαρτύρεσαι για τα κοντέινερ χωρίς ερ κοντίσιον στην Αμυγδαλέζα και να το βουλώνεις για τη Μόρια, που κάνει την Αμυγδαλέζα να μοιάζει με Γη της Επαγγελίας.

Αριστερά σημαίνει μετανάστες εξοντωμένοι.

Αριστερά σημαίνει ανάμεσα σε φασισμούς διαφορετικών αποχρώσεων να διαλέγεις έναν, αντί να τους απορρίπτεις όλους.

Αριστερά δεν σημαίνει τίποτα πια. Είναι 2018.

* Το κείμενο αφορά αυτό που ονομάζουμε ανανεωτική Αριστερά. Δεν αφορά το ΚΚΕ, καθώς α) αποφεύγω – όσο μπορώ – να ασχολούμαι με θρησκευτικές οργανώσεις, β) τα στελέχη και οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ είναι κομμουνιστές και όχι γενικά και αόριστα αριστεροί.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου