Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Παγίδα για τους πολίτες η χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης;

Με προβλήματα αναμένεται να αρχίσει η διαδικασία χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, το υπουργείο Οικονομικών αναζητά λύσεις αναφορικά με όσους πολίτες το προηγούμενο οικονομικό έτος, δεν είχαν υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης λόγω χαμηλών εισοδημάτων, με αποτέλεσμα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να δυσκολεύεται να εντοπίσει τα πραγματικά τους στοιχεία δεδομένου... ότι δεν είναι καταχωρημένοι στο Taxis.
Μήπως λοιπόν είναι μια ευκαιρία να τους ...εντοπίσει (και να τους φορολογήσει), πέφτοντας κατ' αυτόν τον τρόπο οι ίδιοι οι πολίτες στην παγίδα της;

Το δεύτερο πρόβλημα αφορά τους ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές διαμερισμάτων με αυτόνομη θέρμανση.

Η χορήγηση του επιδόματος προβλέπεται με βάση τα χιλιοστά του διαμερίσματος και κατά συνέπεια δεν υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης της πραγματικής κατανάλωσης, με αποτέλεσμα να μπορεί να το εισπράττει ακόμα και αν δεν το δικαιούται και δεν εχει καταναλώσει την ποσότητα που αναλογεί με βάση τα δηλωθέντα χιλιοστά.

Μόλις υπογραφεί και εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την χορήγηση της επιστροφής φόρου του πετρελαίου θέρμανσης θα ενεργοποιηθεί η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να καταγραφούν οι δικαιούχοι είσπραξης του επιδόματος. Στην αίτηση που θα συμπληρώνει κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να αναγράψει το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση κατοικίας, τον ΑΦΜ και τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού του, στον οποίο θα γίνεται η σταδιακή πίστωση του ποσού του επιδόματος.

Η ΓΓΠΣ θα διασταυρώνει τα στοιχεία που αναγράφονται στην αίτηση στοιχεία του δικαιούχου με τα στοιχεία όσων έχουν αγοράσει πετρέλαιο θέρμανσης, μέσω του συστήματος «ΗΦΑΙΣΤΟΣ». Για το επίδομα θέρμανσης έχει εγγραφεί κονδύλι 270 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό. Κάθε επιστροφή φόρου θα καταβάλλεται στον δικαιούχο 10-15 μέρες μετά από κάθε αγορά πετρελαίου θέρμανσης. Αδιευκρίνιστο παραμένει το εάν τα πρώτα χρήματα θα καταφθάσουν στους δικαιούχους μέχρι το τέλος του χρόνου.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου