Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Το "ιερό" βραχιολάκι του (φονιά) Σάββα Ξηρού

Ο Σάββας δεν θέλει να φορέσει το βραχιολάκι και να εκτίσει την ποινή του στο σπίτι. Γιατί; Για θρησκευτικούς λόγους! Όπως και να 'χει δεν φαίνεται να βγαίνει, απογοητεύοντας υπουργούς, φίλους και οπαδούς. Κρίμα τα νομοσχέδια, οι καταλήψεις και οι άπειρες συζητήσεις στα παραδοσιακά καφενεία των αντιεξουσιαστών.

Στην πραγματικότητα, ο Σάββας δεν βγαίνει από φόβο μήπως και καταλήξει στο Γκουαντάναμο! Και ο φόβος αυτός είναι μάλλον η ίδια αιτία που οδήγησε και τον Χριστόδουλο στην επιστροφή στις φιλόξενες ελληνικές φυλακές… Αλλά αυτά ποιος μπορεί να τα ξέρει με βεβαιότητα; Εκείνο, όμως, που έμαθε η κοινή γνώμη είναι ότι ο Ξηρός είναι καλός χριστιανός και πολέμιος της τεχνολογίας του σατανά!

Η έκπληξη που αναπαρήγαγαν τα μίντια σχετικά με τη δήλωσή του, είναι ενδεικτική της πνευματικής και ιδεολογικής καθυστέρησης που βιώνει η ελληνική κοινωνία, έναντι του υπόλοιπου δυτικού κόσμου.

Ενώ σε άλλες χώρες της Δύσης οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται πλήρως τη σχέση θρησκείας και μαρξισμού, στην Ελλάδα επιμένουμε ακόμα να θεωρούμε την Εκκλησία αντίθετη στην ευρύτερη αριστερή ιδεολογία. Συνεχίζουμε, δηλαδή, εντελώς αβάσιμα πλέον, να ταυτίζουμε τη θρησκευτική ιδεολογία με την πατριωτική δεξιά που αντιμάχεται την ανατρεπτική σοσιαλιστική σκέψη. Κι αυτό γιατί; Επειδή ιστορικά έτυχε να συμπορευτεί με τα «πατριωτικά» καθεστώτα που κυβέρνησαν τον τόπο από την ίδρυση του ελληνικού κράτους.

Δείτε, όμως, τι γίνεται τελευταία. Εκτός από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μητροπολίτες, παπάδες και «χριστεπώνυμο» πλήθος δηλώνουν ότι θα γίνουν αριστεροί για το καλό της πατρίδας! Αλλά και κάτω από τις δημόσιες εκπλήξεις, κρύβονται κοινές ιδεολογικές ταυτότητες. Φόβος για τις τεχνολογικές εξελίξεις και την επιστήμη, τρόμος για την ελεύθερη οικονομία και τις αγορές, απέχθεια για τη δύση και την αστική δημοκρατία και αποθέωση του απομονωτισμού, ως λύση αυτάρκειας για την κοινωνία. 

Μα ας σοβαρευτούμε τώρα. Ο Ένγκελς γράφει σε μια κριτική, στα γαλλογερμανικά Χρονικά: «Το πρόβλημα ήταν πάντα η φύση του Θεού. Και η γερμανική φιλοσοφία έλυσε το πρόβλημα δηλώνοντας ότι ο Θεός είναι ο άνθρωπος». Αλλά και ο Μαρξ τοποθετεί στο κέντρο τον άνθρωπο-επαναστάτη με τις πράξεις του και όχι με τη μεταφυσική του προοπτική. Κι έτσι αποδεικνύεται ότι οι θεωρητικοί του σοσιαλισμού ουδεμία σχέση έχουν με τις διαθέσεις των ερμηνευτών τους.

Τι γίνεται όμως; Και ο πλατωνισμός (κυρίως ο νεοπλατωνισμός) και ο χριστιανισμός και ο σοσιαλισμός έδωσαν πλούσιο υλικό στην ανθρωπότητα να φυλακίσει την πνευματικότητά της. Από την Ακαδημία του Πλάτωνα ξεπήδησαν οι χειρότεροι τύραννοι της αρχαιότητας, εν αγνοία βεβαίως του Πλάτωνα… Από τις θρησκείες, οι πιο αιμοσταγείς δολοφόνοι. Από τους οπαδούς του «έθνους», οι δικτάτορες και από τους αριστερούς ιδεολόγους, τα πιο ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Όλα αυτά ο ορθολογισμός των δυτικών κοινωνιών φαίνεται να τα έχει αντιληφθεί, στη μεταπολεμική Ευρώπη. Εμείς είμαστε από τους λίγους που ακόμα επιμένουμε να διαχωρίζουμε την ιδεολογική φαντασίωση σε καλή και κακή. Να μην κατανοούμε ότι η αυθεντία μεταμφιέζεται σε διάφορα προσωπεία για να επιβάλει τον φασισμό της και ότι οι εξουσίες σπεύδουν πάντα να την εκμεταλλευτούν.

Ας μην απορούμε, λοιπόν, για τα φαινόμενα των καιρών. Απλά, ήρθε η ώρα να πέσουν οι μάσκες και να καταλάβουμε όλοι ότι δεν έχει νόημα να διαβάζουμε πινακίδες φασισμού αλλά να δούμε κατάματα την απόλυτη ταύτιση πολιτιστικής, θεολογικής και ιδεολογικής θρησκείας.

Ίσως, μ' αυτά που συμβαίνουν, είναι η μεγάλη ευκαιρία να αποκαλυφθεί και στη δική μας κοινωνία ότι χωρίς ελεύθερη παιδεία, ο Ξηρός, ο Αμβρόσιος Καλαβρύτων, ο Καμμένος, ο Διαμαντόπουλος, ο Μιχαλολιάκος, ο κάθε υπόδικος παράγοντας του ποδοσφαίρου και η Αννίτα Πάνια, θα μαζεύονται στην ίδια «σχολική» τάξη για να συντηρούν τον φόβο, τον συντηρητισμό και το μίσος. Σε όλες του τις εκφάνσεις και τις παθογένειες.

Ένα είναι το γονίδιο του «καρκίνου» για τη δικιά μας, όπως και για όλες τις κοινωνίες του κόσμου: Το άθλιο εκπαιδευτικό σύστημα. Όπου έχουν λύσει το πρόβλημα, ο Θεός και ο Μαρξ βρίσκονται μόνο στις βιβλιοθήκες και όχι στις ψυχές των ανθρώπων…

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου