Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Δεν κατάλαβαν λοιπόν τι υπέγραφαν;

Οι κατηγορίες για αν. υπουργό εν ενεργεία που έβγαλε στο εξωτερικό τα χρήματά του τον περασμένο Μάρτιο, φέρνουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Στο τσακ – στην κυριολεξία - πληρώθηκαν οι συντάξεις τον Απρίλιο και αυτό έγινε με πλιάτσικο στα ταμειακά διαθέσιμα. Τα πράγματα πάνε… χάλια, ελέω της πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία εμμέσως πλην σαφώς παραδέχθηκε ότι έχει προβλήματα, μέσω του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ακούσαμε δια στόματος των «αρμοδίων» ότι η χώρα μας δεν χρειάζεται τα επτά δις της τελευταίας δόσης του μνημονίου και τους είδαμε να κωλυσιεργούν στις «διαπραγματεύσεις», βγάζοντας κοροϊδευτικά τη γλώσσα στους εταίρους μας και δημιουργώντας αντιευρωπαϊκό κλίμα στη χώρα. Μετά, τους ακούσαμε στο Μαξίμου να λένε ότι θα πάρουν τα χρήματα χωρίς να υπογράψουν μνημόνιο και να λάβουν επώδυνα μέτρα. Όπως επισημαίνει η αντιπολίτευση, αμέσως μετά υπέγραψαν την παράταση του μνημονίου ως το καλοκαίρι και αυτό, χωρίς να πάρουν τα χρήματα!

Η ΝΔ λέει πως τώρα παραδέχονται οι της κυβέρνησης πως αυτό «ήταν σφάλμα γιατί δεν κατάλαβαν τι υπέγραφαν» και πως «στο μεταξύ παραδέχθηκαν επίσης ότι είχαν ανάγκη τα χρήματα της τελευταίας δόσης για τα οποία θα επιτύγχαναν ‘ενδιάμεση συμφωνία’»! και συνεχίζουν: «Πότε; Μέσα στο Μάρτιο! Κι ύστερα ως τα μέσα Απριλίου! Κι ύστερα ως τα τέλη Απριλίου! Κι επειδή όλες αυτές οι ημερομηνίες πέρασαν χωρίς αποτέλεσμα, τώρα μας λένε ότι… δεν θα υπάρξει ενδιάμεση Συμφωνία, αλλά θα πάνε κατ’ ευθείαν σε οριστική συμφωνία, δηλαδή σε νέο Μνημόνιο, για τα επόμενα δύο χρόνια!» 

Η αξιωματική αντιπολίτευση με ανακοίνωσή της λέει πως «για τις συντάξεις δεν χρειάζεται να ρωτούν εμάς. Μπορούν να διαβάσουν τα κονδύλια που ψηφίσαμε στον Προϋπολογισμό της φετινής χρονιάς. Προβλέπεται αύξηση του κονδυλίου για τις συντάξεις συνολικά. Ιδιαίτερα για τις κύριες συντάξεις εμείς ούτε δεχθήκαμε, ούτε καν συζητήσαμε, ενδεχόμενο μείωσής τους.

Όπως δεν δεχθήκαμε και τις ομαδικές απολύσεις… Όπως δεν δεχθήκαμε ούτε συζητήσαμε, μείωση μισθών στο δημόσιο. Τώρα, τι ακριβώς συνέβη; Έχουν τόσο επιδεινωθεί τα πράγματα επί των ημερών τους, που τους ζητούν μείωση κύριων συντάξεων και μισθών;» και παραδέχεται πως «η συνολική μείωση του κονδυλίου που προβλέπει ο Προϋπολογισμός μόνο για τις επικουρικές, είναι 4,4%». Τι κάνει η κυβέρνηση όμως με τις επικουρικές;

Δια του υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη λέει πως δεν θα υπάρξει μείωση στις επικουρικές συντάξεις. Το θέμα βέβαια είναι, αν με τον τρόπο που λειτουργεί, θα έχει λεφτά για τις συντάξεις γενικότερα. Διότι, με τον τυχοδιωκτικό τρόπο που κινείται, «στεγνώνει» την οικονομία και τη θέτει σε κίνδυνο γενικότερα…

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου