Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2015

Και τώρα, ο Θεός να βάλει το χέρι του


Σαν να μην πέρασε μια μέρα. Την επομένη των εκλογών Σεπτεμβρίου ο Αλέξης Τσίπρας είναι τόσο ισχυρός όσο ήταν και την επόμενη των εκλογών του Ιανουαρίου. Και ας μεσολάβησε ένα Μνημόνιο με την υπογραφή του, μια περίοδος διακυβέρνησης για την οποία δεν μπορεί να υπερηφανευτεί και μια εσωκομματική διάσπαση. Οι πολίτες που έκαναν πρωθυπουργό τον Τσίπρα τον Ιανουάριο για να εφαρμόσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, τώρα τον ξανάκαναν για να εφαρμόσει το… αντίθετο του! Άβυσσος η ψυχή του ψηφοφόρου.

Σύμφωνα με όσα έβγαλε η κάλπη ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στραπατσάρισε τον Λαφαζάνη και τη Ζωή, ξεφορτώθηκε πολλά βαρίδια και έβαλε τον Καμμένο στη Βουλή. Η Φώφη εξευτέλισε τον Βενιζέλο, ο Θεοδωράκης πλήρωσε την ανεπάρκεια του, οι δελφίνοι της ΝΔ απέφυγαν τον εφιάλτη να τους κατσικωθεί ο Μεϊμαράκης. Και η νεοναζιστική πρόκληση έδειξε ότι έχει ρίζες στη συλλογική συνείδηση.

Φυσικά η ίδια κάλπη έκλεισε και τα σπίτια των δημοσκόπων που έβλεπαν ‘ντέρμπι.’-πλην του γερόλυκου Ντίνου Ρουτζούνη που έβρισκε εξ αρχής καθαρές διαφορές υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτές τις εκλογές δεν τις κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ -τον οποίο άλλωστε πήρε μαζί του ο Λαφαζάνης φεύγοντας- αλλά προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας. Αν και μάλλον πρέπει να στείλει λουλούδια σε όσους είχαν την έμπνευση να βάλουν τον Μεϊμαράκη απέναντί του. Ο συμπαθής προσωρινός αρχηγός τη ΝΔ -που κάποια στιγμή πίστεψε ότι μπορεί να γίνει πρωθυπουργός και μιλούσε για τη κυβέρνηση ‘του’ -δεν είχε καμιά τύχη με το ντελαμαγκέν ύφος του απέναντι σε έναν πολιτικό με τα επικοινωνιακά χαρίσματα του Τσίπρα.

Σ” αυτά τα χαρίσματα προστέθηκε και το κλείσιμο του ματιού προς τους ψηφοφόρους ότι μπορεί να υπέγραψε, ’εκβιαζόμενος’, ένα μνημόνιο, θα φροντίσει όμως να το απαλύνει στην πράξη. Αυτό ήταν ισχυρό επιχείρημα, δεδομένου ότι ο ίδιος μέχρι στιγμής απλώς υπέγραψε, ενώ οι άλλοι και υπέγραψαν και εφάρμοσαν μνημόνια.

Έτσι ο Τσίπρας θριάμβευσε για μια ακόμη φόρα αφού δεν υπήρχε αντίπαλο δέος. Αλλά μπορεί αυτός ο θρίαμβος να αποδειχθεί και η τιμωρία του. Εξαρτάται από τις απαντήσεις που θα δώσει στις εξής ερωτήσεις:

Πρώτον. Θα καταφέρει να εξαντλήσει την τετραετία στην οποία δεν υπάρχουν ενδιάμεσες εκλογές, αλλά υπάρχουν πολύ δύσκολες ψηφοφορίες στη Βουλή για τη νομοθεσία που θα απαιτήσει η εφαρμογή του Μνημονίου. Ήδη στους κόλπους του κόμματός του κάποιοι προεξοφλούν ότι δεν θα τους ψηφίσουν, οπότε η συνοχή της και της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα στοίχημα που έχει μπροστά του ο νικητής των εκλογών.

Δεύτερον. Θα εφαρμόσει το Μνημόνιο, ιδίως σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα ώστε να εξασφαλίσει διαρκή ροή χρηματοδοτικής στήριξης; Αν η κυβέρνησή του αποτύχει να κινηθεί με τους προβλεπόμενους ρυθμούς και πολύ περισσότερο αν επιχειρήσει να επαναδιαπραγματευθεί κάποια από τα συμφωνηθέντα, θα βρει τοίχο. Δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες συζητήσεις στην Ευρώπη και αυτό σημαίνει ότι αν ο Τσίπρας θέλει να αποφύγει την καταστροφή που ο ίδιος είδε μετά τα μάτια του και έκανε πίσω, πρέπει είναι αποφασισμένος στην εφαρμογή μιας πολιτικής που θα έχει κόστος.

Τρίτον. Θα ανοίξει τα θέματα σύγχρονης οργάνωσης του κράτους, διαφάνειας στις λειτουργίες του ευρύτερου δημοσίου, αξιοκρατίας, αποκατάστασης των θεσμών, εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος και αποκοπής του ομφάλιου λώρου ανάμεσα στα οικονομικά συμφέροντα και την πολιτική και τους πολιτικούς;

Πολλά θα κριθούν από το είδος και το εύρος της κυβέρνησης που θα σχηματίσει ο Αλέξης Τσίπρας και αν θα αναθέσει εκ νέου χαρτοφυλάκια σε πρόσωπα που έχουν ήδη αποδείξει ότι δεν μπορούν να επωμιστούν το βάρος τους. Ο συνεχιζόμενος εναγκαλισμός με τον Καμμένο δεν είναι καθόλου καλό σημάδι.

Σε κάθε περίπτωση πάντως αποτελεί θετική εξέλιξη ότι απετράπη ο κίνδυνος του μεγάλου συνασπισμού που προωθούν τυχοδιωκτικά κάποιες δυνάμεις αδιαφορώντας για το ότι έτσι θα αναγόρευαν στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευση τη Χρυσή Αυγή. Είναι προς το συμφέρον της δημοκρατικής τάξης ότι τα μεγάλα κόμματα θα σηκώνουν το βάρος της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντίστοιχα. 

Κατά τα λοιπά μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο αναταράξεων με προφανείς δυσκολίες σε ένα πολιτικό τοπίο με προφανή χαρακτηριστικά ρευστότητας. Με την Ευρώπη προφανώς καχύποπτη απέναντι στο ελληνικό πολιτικό σύστημα και με τον ελληνικό λαό προφανώς στραμμένο σε λύσεις ευκολίας. Η πρόγνωση δεν είναι καλή. Γι’ αυτό ο Θεός να βάλει το χέρι του.


2 σχόλια:

 1. Θα έπρεπε να γιορτάζεις γιατί η Νίκη σου είναι λίγο ακόμα υπομονή!!  niki
  Μην εχεις αυταπάτες , μην ακούς τα πανηγύρια τους , είναι όλοι τους πλανεμενοι έτσι όπως έχει επιλέξει ο καιρός να είναι!

  Δεν μπορούν να δουν το αύριο , δεν έχουν την δυνατότητα να συνδυάσουν , δεν αντέχουν στην πραγματική ιστορία που θα διανύσουμε!

  Μόλις μπήκες στο μονοπάτι της εκπαίδευσης σου να αναζητήσεις τις αξίες που σου έχουν στερήσει!

  Ένα μονοπάτι αφύπνισης που δυστυχώς θα είναι επίπονο αλλά τίποτα ουσιαστικό δεν κερδίζεται άκοπα !

  Δες την πραγματικότητα στην εικόνα που θέλουν να σου περάσουν και σταμάτα να έχεις χαμηλά το κεφάλι …!

  Πολλές φορές για να συμβεί το ποθούμενο του στόχου πρέπει να αφήσεις τους υπευθύνους να αναλωθούν μόνοι τους !  ΕΣΥ είσαι η ουσία ….ΕΣΥ είσαι η δύναμη …ΕΣΥ ΚΑΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΟΥ!

  ΝΙΚΗΣΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ…ΙΣΩΣ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΟΤΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΔΙΑΡΚΕΙ ΟΥΤΕ Η ΝΙΚΗ ΟΥΤΕ Η ΗΤΤΑ !

  ΚΑΛΕΣΕΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΖΗΤΑΣ …ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΨΕ ΜΕ ΕΡΧΕΤΕ ΤΑΧΕΩΣ …ΕΤΟΙΜΑΣΟΥ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙΣ ΤΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ ΣΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ !

  ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΡΘΕΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΣΟΥ ..

  Νικητές μεν στον πολιτισμό της χεστρας τους … χαμένοι όμως στο να φέρουν έστω και μια αλλαγή … έστω και ένα νόμο…σε ποια γη θα πατήσουν να φέρουν τα σχέδια τους γνωρίζεις; Στην γη που θα καίει από την ιαχή Ελευθερία …την στιγμή που η φυσική ηγεσία της χώρας …Μόλις γεννήθηκε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Θα κάνουν και τους κλόουν αν χρειαστεί για να κρύψουν το ποσοστό της αποχής!
  ΣΕΠ 21, 2015by STRATISin BLOG


  Τι σημαίνει 44% αποχή; Σημαίνει πως 4.700.000 πολίτες επέλεξαν συνειδητά και κυρίως πολιτικά να απέχουν.

  Γιατί; Για 2 πολύ απλούς λόγους.

  1ον, γιατί όσο πίστευαν πως συμμετέχοντας μπορεί κάτι να αλλάξει, πήγαν και στήριξαν το «ΟΧΙ», και τους το έκαναν «ΝΑΙ» με το στανιό. Τους είπαν την επόμενη ημέρα, λέγαμε για το «ΟΧΙ» αλλά θέλαμε το «ΝΑΙ». Τους έφεραν ένα νέο, τρίτο μνημόνιο επί 100 φορές πιο σκληρό, για… το καλό τους!

  2ον, γιατί εκλογές σημαίνει επιλογή, και είναι τόσο μα τόσο δύσκολο, πιστέψτε με, να επιλέξεις από τα σκα…ά, τα λιγότερο σκα…ά, μόνο και μόνο για να πεις πως συμμετείχες ενώ δεν σε εκφράζει κανείς!

  Μα καλά θα μου πείτε, εμείς απείχαμε, κι αυτοί πανηγυρίζουν, μήπως νίκησαν πραγματικά αυτοί κι όχι εμείς;

  Αν δεν πανηγυρίσουν, θα πανηγυρίσουμε εμείς και οι δρόμοι δεν μας χωράνε. Το χειρότερο γι” αυτούς; Είμαστε και οι 4.700.000 άρτια εξερχόμενοι από κάθε λογής πολιτικό μαντρί και άρα είμαστε προς το παρόν αδέσποτοι και ενωμένοι. Αυτό δεν το ήθελαν γι” αυτό και θα κάνουν και τους κλόουν αν χρειαστεί για να το κρύψουν!  Ολο αυτό το πανηγύρι περί δήθεν επιτυχίας επανεκλογής με μαϊμού εκλογικούς νόμους, γίνεται για να κρύψει το τρομακτικό νούμερο της αποχής. 4.700.000 πολίτες απείχαν κι αυτός είναι ένας αριθμός που αλλάζει τα δεδομένα. 4.700.000 εν δυνάμει, έτοιμοι πολιτικά να αντισταθούν σε κάθε λογής εφαρμογή νέων νόμων και φόρων. Περισσότεροι από όσους συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία. Περισσότεροι από όσους μπορούν οι δυνάμεις καταστολής να καταστείλουν και να ελέγξουν. Και το πλέον σημαντικό, ενωμένοι υπό μια και μόνο έννοια, χώρα και σκοπό. Την Ελλάδα!

  Κι αυτό δεν τους αρέσει καθόλου… πίσω από τα πλαστικά «νικητήρια» χαμόγελά τους, υπάρχει ο τρόμος!

  -Στρατής

  Υ.Γ.: Την πρώτη φορά, ο λαός ψήφισε με 62% υπέρ του «ΟΧΙ» σε νέα σκληρά μέτρα. Αδιαφόρησαν για ένα τόσο δυναμικό και συνάμα εντυπωσιακό και ξεκάθαρο ποσοστό. Τώρα με τα πανηγύρια τους για να κρύψουν το 44% του ποσοστού της αποχής, το μόνο που θα καταφέρουν θα είναι να προκαλέσουν ακόμα περισσότερο τον κόσμο και να τον συσπειρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο! Κακό, του άδειου, κεφαλιού τους θα κάνουν… Για να δούμε λοιπόν, αυτή η δεύτερη προσπάθεια απαξίωσης ενός εντυπωσιακού ποσοστού, τι θα φέρει! Τον κόσμο οφείλουν να τον σέβονται, όχι να τον μειώνουν γιατί… Φωνή λαού, Οργή Θεού!

  ΑπάντησηΔιαγραφή