Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

"Έφυγε" ο Θεόδωρος Θεοφιλογιαννάκος. Ένας ευπατρίδης αξιωματικός και αμετανόητος αντικομμουνιστής...

Απεβίωσε, χτυπημένος από την επάρατη νόσο, την Πέμπτη το πρωί ένας από τους πρωτεργάτες της Επαναστάσεως της 21ης Απριλίου 1967, Θεόδωρος Θεοφιλογιαννάκος. Η τελευταία του δημόσια εμφάνιση ήταν στην κηδεία του Στρατηγού Ντερτιλή όπου εκφώνησε τον επικήδειο. 

Η καταγωγή του ήταν από τη Μάνη, ενώ μεγάλωσε στη Σπάρτη. Αρχικά φοίτησε στη Σχολή Αεροπορίας (σημερινή Σχολή Ικάρων), αλλά τελικά αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων ως ανθυπολοχαγός του Πεζικού. Ήταν μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του ΑΣΠΙΔΑ, Συμμετείχε ενεργά στην Επανάσταση της 21ης Απριλίου 1967, ως λοχαγός Πεζικού, ενώ το 1968 έγινε υποδιοικητής του ΕΑΤ-ΕΣΑ, για να γίνει διοικητής το 1970. 

Προφυλακίστηκε στα τέλη του 1974 και στις στημένες δίκες από το καραμανλικό καθεστώς το 1975 καταδικάστηκε και συνολικά έμεινε στη φυλακή για 18 χρόνια, μέχρι το Σεπτέμβριο του 1992. 

Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο στην Σπάρτη. 

Ακολουθεί ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την απολογία του κατά την δίκη των επαναστατών της 21ης Απριλίου: 
«Είμαι Λάκων, υιός διδασκάλου, έχω ανατροφή ελληνοχριστιανική και είχα την τιμή να συμμετάσχω ενεργώς στην επανάσταση της 21ης Απριλίου. Σαν Σπαρτιάτης είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος, γιατί το επάγγελμα που διάλεξα αρμόζει με τον τόπο της καταγωγής μου. Η Σπάρτη φτιάχνει Λεωνίδες, Μαυρομιχάληδες, Δαβάκηδες! Από μικρός έμαθα να αγαπώ την πατρίδα μου και έζησα στα πρώτα χρόνια της ζωής μου έναν εμφύλιο πόλεμο. Στη Σπάρτη έμαθα ότι ένας είναι ο εχθρός, ο κομμουνισμός και οι συνοδοιπόροι του! Ο κομμουνιστής είναι ένα τομάρι που δεν σκέπτεται την πατρίδα. Ύστερα από επιτυχείς εξετάσεις μπήκα στη Σχολή Ικάρων και με έδιωξαν από κει, όχι λόγω ανικανότητος, όπως υποστήριξε στην κατάθεσή του ο Αναστάσιος Μήνης, αλλά επειδή ήμουν ακραιφνής εθνικόφρων. Επειδή αγαπούσα το επάγγελμα του αξιωματικού, κατατάχθηκα στη Σχολή Ευελπίδων. Εκεί έμαθα να σέβομαι τους ανωτέρους μου, να αναλαμβάνω πάντοτε τις ευθύνες μου και να μισώ τον κομμουνισμό». 
Έφυγε ένας από τους τελευταίους εναπομείναντες στην ζωή επαναστάτες της 21ης Απριλίου ο οποίος παρέμεινε σε όλη του την ζωή συνεπής αντικομμουνιστής. 

2 comments:

  1. Θεωρω οτι ο χαρακτηρισμος "αμετανοητος. αντικομμουνιστης" εκ μερους του αρθογραφου τουΕΚ ειναι ατυχης.Υπο την εννοια οτι μετανοει καποιος για κατι που ειναι λαθος.Οχι για τα σωστα.
    Ιασων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ απόλυτα με την παρατήρησή σας κ. Ιάσωνα.
    Ο "αντικομμουνισμός" για κάποιον ευπατρίδη θεωρείται αυτονόητος, οπότε ο χαρακτηρισμός του "αμετανόητου" είναι άστοχος.

    gianniotis

    ΑπάντησηΔιαγραφή