Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

10 Λόγοι που η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είναι καλλίτερη από τη σημερινή


Η ύπαρξη και μόνο ενός νέου πακέτου μέτρων, για την οικονομία, υποδηλώνει κατηγορηματικά δύο πράγματα, πρώτον ότι η οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της χώρας χειροτέρευσε και δεύτερον ότι την αποκλειστική ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση την έχει η κυβέρνηση και τα κόμματα που την αποτελούν ως και το τελευταίο τους στέλεχος.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι τον Ιανουάριο του 2015 η Ελλάδα είχε την ευκαιρία να απεμπλακεί από τα μνημόνια και να ξεμπερδέψει με την κρίση στο βαθμό που σήμερα τη βιώνουμε, με μέτρα ύψους από 0,8 έως 2,4 δις ευρώ (mail Χαρδούβελη) ενώ σήμερα η κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει μέτρα ύψους 13 δις ευρώ (επιβεβλημένη λιτότητα με υπογραφή ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) και η χώρα παραμένει εντός μνημονίου, βγάζει κάποια συμπεράσματα που οδηγούν στο γεγονός ότι η κυβέρνηση Βενιζέλου – Σαμαρά ήταν όχι μόνο καλλίτερη από αυτή των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αλλά και επιτυχημένη ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η έρευνα που διεξήγαγε η Κάπα Research και δημοσιεύθηκε στις 03/01/2016, ανέδειξε την άποψη των πολιτών ότι η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου διαχειρίστηκε καλύτερα την οικονομική κρίση, από ότι η σημερινή όπως τυχαίο δεν είναι ούτε το γεγονός ότι στην ίδια έρευνα η πλειοψηφία των Ελλήνων θεωρεί την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου την πιο αποτελεσματική όλων, ενώ ταυτόχρονα αθροιστικά οι «original» μνημονιακές κυβερνήσεις (ΓΑΠ-Παπαδήμου-Βενιζέλου/Σαμαρά) έχουν ευρύτατη διαφορά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Για ποιους όμως λόγους η κυβέρνηση των Βενιζέλου/Σαμαρά είναι επιτυχημένη και κατέστη στη συνείδηση των πολιτών καλλίτερη και πιο αποτελεσματική από τη σημερινή; Οι λόγοι είναι πολλοί, χιλιάδες ίσως. Παρακάτω παραθέτω τους 10, κατά τη γνώμη μου, πιο σημαντικούς λόγους.

1ον) Τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ κι ΑΝΕΛ τον Ιανουάριο του 2015 επιδόθηκαν σε μια ακατάσχετη παροχολογία άνευ προηγουμένου όπως το διαβόητο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης. Παροχές οι οποίες δεν ήταν δυνατό να δοθούν εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης της χώρας, του ουτοπικού περιεχομένου τους, αλλά και γιατί οι προγραμματικές τους θέσεις διαμορφώθηκαν με μπακαλίστικό τρόπο καθώς αποσκοπούσαν να εξυπηρετήσουν (μαζί με τον ασύστολο λαϊκισμό και τα ψέματα) την ψηφοθηρία τους. Από την άλλη μεριά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κράτησαν χαμηλά τους τόνους, δεν υποσχέθηκαν όμορφες παροχές και υποσχέσεις, προσπάθησαν να υπερασπιστούν το έργο τους και με ειλικρίνεια παρουσίασαν τα προγράμματά τους που αφορούσαν την άσχημη και σκληρή πραγματικότητα. Οι Έλληνες εξαπατήθηκαν από την εξουσιομανία των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και το πληρώνουν μέχρι και σήμερα πολύ ακριβά.[*Σ]

2ον) Όλοι οι δείκτες (αριθμοί [*Σ1]) επί Βενιζέλου – Σαμαρά κινούνταν θετικά κι ευνοϊκά για τη χώρα και την οικονομία μας με, μικρές μεν πραγματικές δε, θετικές προεκτάσεις και στην κοινωνία. Ενδεικτικά αναφέρω τους εξής δείκτες (τους πιο απλούς και εύκολα αντιληπτούς) σε σχέση με αυτούς όπως τους διαμόρφωσαν οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ [*Σ2]


3ον) Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ επέβαλε του κεφαλαιακούς ελέγχους (capital controls) οι οποίοι μπορεί να μην δυσκόλεψαν πολύ την καθημερινότητα των πολιτών, τίναξαν στον αέρα όμως χιλιάδες επιχειρήσεις που είτε έβαλαν λουκέτο είτε παρουσίασαν ζημία, καθώς δυσκολεύθηκαν οι συναλλαγές τους στο εξωτερικό (πολύ περισσότερο) αλλά και στο εσωτερικό. Είναι βέβαιο πως με Βενιζέλο – Σαμαρά δεν υπήρχε περίπτωση επιβολής capital controls.

4ον) Το δημοψήφισμα. Ένα δημοψήφισμα με ψευδεπίγραφο ερώτημα, με το οποίο η κυβέρνηση εξαπάτησε τους Έλληνες πολίτες στο σύνολό τους αλλά κυρίως τους ψηφοφόρους του ‘Όχι’ και των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Ένα δημοψήφισμα που μας έφερε στο χείλος του γκρεμού καθώς το GREXIT ήταν προ των πυλών. Ένα δημοψήφισμα με το οποίο η κυβέρνηση πέταξε το μπαλάκι της ευθύνης στους πολίτες χωρίς να τους εξηγεί τις συνέπειες ενώ ταυτόχρονα προπαγάνδιζε υπέρ του ‘Όχι’. Ένα δημοψήφισμα που διεξήχθη για να καλύψει η κυβέρνηση την απόρριψη του προγράμματός της από τους εταίρους καθώς ότι έταξε ή εξήγγειλε αναιρέθηκε από την ίδια (ή από τους θεσμούς ή από την λογική ή αποδείχτηκε εκ θεμελίων λάθος κι επιβλαβής).

5ον) Η καθεστωτική συμπεριφορά της κυβέρνησης. Δημοσιογράφοι διαγράφονται από την ΕΣΣΗΕΑ γιατί στήριξαν το ΝΑΙ του δημοψηφίσματος. Κανάλια απειλούνται με κλείσιμο, κινδυνεύοντας χιλιάδες εργαζόμενοι να χάσουν τις δουλειές τους. Η ΕΡΤ [*Σ3] γίνεται παραμάγαζο της κυβέρνησης εν είδη υπουργείου προπαγάνδας με τον Νίκο Παπά να εκτελεί χρέη Γκέμπαιλς. Επίσης η παρεμβατικότητα στη δικαιοσύνη και η κατάθεση και ψήφιση φωτογραφικών νομοσχεδίων που μπορεί να αποφυλακίσουν τρομοκράτες είναι άλλη μια απόδειξη της καθεστωτικής τους συμπεριφοράς. Η (ψευδ)αίσθηση του «ηθικού πλεονεκτήματος» που νομίζουν πως έχουν οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ τους έχει οδηγήσει στο να χρησιμοποιήσουν το σύνολο του κρατικού μηχανισμού για να διασφαλιστούν τα κομματικά τους συμφέροντα. Έτσι η αστυνομία μετατράπηκε σε προσωπική φρουρά του πρωθυπουργού ενώ ο στρατός το χόμπι του Καμμένου, οι θέσεις για αξιωματούχους μετατράπηκαν σε θέσεις εργασίας των συμμαθητών του πρωθυπουργού… Γενικά το σύνολο του κρατικού μηχανισμού χρησιμοποιείται ως μηχανή ρουσφετιού και βολέματος των ημετέρων τους, για την τοποθέτηση κομματικών τοποτηρητών και για την εδραίωση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.[*Σ4]

6ον) Η αποκρατικοποίηση του Ο.Λ.Π. απέδειξε την ανικανότητα της κυβέρνησης και σε αυτόν τον τομέα. Μια αποκρατικοποίηση με σχετικά καλούς όρους όπως συμφωνήθηκαν από ΠΑΣΟΚ/ΝΔ το 2014 και που ο Λαφαζάνης το 2015 φρέναρε για να έρθει στο 2016 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και να αποκρατικοποιήσει τον ΟΛΠ με ... περίεργο τρόπο. Ο ΤΑΙΠΕΔ πανηγυρίζει και μιλά για ιστορική απόφαση ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας υποστηρίζει ότι δεν ενημερώθηκε και πως η συμφωνία δεν είχε κλείσει. Τελικά η αποκρατικοποίηση έγινε όπως της ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ και τα αποτελέσματά της δεν ήταν τα αναμενόμενα. Λ.χ. η προσέλκυση πολλών επενδυτών στην οποία προσδοκούσε το ΤΑΙΠΕΔ δεν επετεύχθη ενώ η τιμή στην οποία πωλήθηκε ο ΟΛΠ καθιστά την αποκρατικοποίηση ξεπούλημα αν αναλογιστούμε πως η Cosco απέκτησε το 64,5% του μεγαλύτερου ιδιωτικού λιμανιού της Τουρκίας Kumport Terminal πληρώνοντας 814 εκατ. €. το εμπορικό τμήμα του οποίου είναι μόλις το ένα τρίτο του ΟΛΠ. Άρα τα 368 εκατ. € για το 67% του ΟΛΠ είναι τουλάχιστον για γέλια. Πώς ο ΤΑΙΠΕΔ το δέχτηκε;

7ον) Στην προεκλογική περίοδο των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015 ακολούθησε την ίδια τακτική με τον Γενάρη του 2015. Διατύπωσε δηλαδή δεσμεύσεις που δεν τήρησε. Αύξησε την φορολογία, μείωσε το αφορολόγητο όριο, μείωσε συντάξεις, αύξησε τον Φ.Π.Α., αύξησε τον ΕΝΦΙΑ, αύξησε τις ασφαλιστικές εισφορές [*Σ5] κλπ..

8ον) Πολλοί υπουργοί στην αδυναμία τους να υπερασπιστούν τις πράξεις και τα λεγόμενά τους καταφεύγουν σε προκλητικές δηλώσεις. Η προκλητική στάση και η αλαζονεία είναι βασικά χαρακτηριστικά της κυβέρνησης. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Τα γεμιστά και τις μαρμελάδες της Θ. Φωτίου; Τα μακαρόνια του Φίλη; Τους μετανάστες που λιάζονται της Τασίας Χριστοδουλοπούλου; Και πολλά άλλα. Τίποτα σαν τα παραπάνω δεν είχε ειπωθεί από βουλευτές ή υπουργούς των ΠΑΣΟΚ/ΝΔ κι αυτό γιατί η ποιοτική διαφορά είναι τεράστια. (Σκεφτείτε όμως να έκαναν τέτοιες δηλώσεις ο Κωνσταντινόπουλος, ο Λοβέρδος, ο Δένδιας ή ο Γεωργιάδης. Την επόμενη μέρα θα γινόταν πόλεμος.)

9ον) Η λεκτική (τουλάχιστον) απαξίωση των ελεύθερων επαγγελματιών από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Μεγαλοδικηγόροι», «η επανάσταση/ απεργία της γραβάτας/γόβας», «όλοι είναι φοροφυγάδες/εισφοροφυγάδες», δικηγόροι κι επαγγελματίες που χρειάζονται δίαιτα είναι μόνο μερικοί χαρακτηρισμοί που ξεστόμισαν κυβερνητικά μέλη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ…

10ον) Ο τελευταίος λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση των Βενιζέλου/Σαμαρά είναι επιτυχημένη, καλλίτερη και πιο αποτελεσματική από αυτές των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είναι πολύ απλός. Η κυβέρνηση εκείνη δεν έμοιαζε σε τίποτα με τη σημερινή! Δεν εξέθετε τη χώρα στο εξωτερικό, εγγυήθηκε την πολιτική και οικονομική σταθερότητα, ήταν αξιόπιστη άρα κατά συνέπεια και η χώρα ήταν αξιόπιστη, με την κυβέρνηση Βενιζέλου-Σαμαρά υπήρχε ελπίδα και προοπτική. Όλα αυτά και πολλά άλλα ο ΣΥΡΙΖΑ μας τα στέρησε.

Ύστερα απ’ όλα αυτά καταλήγουμε σε ένα και μόνο συμπέρασμα. Η σημερινή κυβέρνηση πήγε τη χώρα πίσω, τη βύθισε και την υποβάθμισε σε επίπεδο αξιοπιστίας και οικονομίας στερώντας από τους πολίτες την προοπτική και την ελπίδα για ένα καλλίτερο αύριο. Η κυβέρνηση Βενιζέλου/Σαμαρά από την άλλη πλευρά ενώ έκανε πολλά λάθη και καθυστέρησε (πολλές φορές δεν έκανε) τις μεταρρυθμίσεις, κατάφερε να κρατήσει τη χώρα όρθια και αξιοπρεπή σημειώνοντας ταυτόχρονα μικρές προόδους.
_______________________________________

[*Σ] Ο Βαγγέλης Βενιζέλος δήλωσε σε ομιλίες του ότι όλοι ζητούν να μάθουν την αλήθεια. Όταν όμως την μάθουν και δεν τους αρέσει ψάχνουν να βρουν ένα όμορφο ψέμα να πιστέψουν.

[*Σ1] Ο Αλέξης Τσίπρας επανειλημμένα προεκλογικά αναμασούσε την φράση του Γέρου της Δημοκρατίας Γεωργίου Παπανδρέου ότι όταν ευημερούν οι αριθμοί, δυστυχούν οι άνθρωποι (δείτε εδώ). Μια φράση που ειπώθηκε υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες σε διαφορετική εποχή. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι επί Τσίπρα - Καμμένου οι αριθμοί μικραίνουν, μηδενίζονται, κινούνται κάτω από το μηδέν και απομακρύνονται ραγδαία από αυτό ενώ ταυτόχρονα οι άνθρωποι εξακολουθούν να δυστυχούν. Πιο πολύ από πριν.

[*Σ2] Στην αντίληψη και την κριτική των δεικτών που πέτυχαν οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, καλό είναι να έχουμε υπόψη μας την τεράστια φόρα προς τα πάνω στην οικονομία που παρέλαβαν ως κυβέρνηση από τους προκατόχους τους.

[*Σ3] Η ΕΡΤ έκλεισε από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ/ΝΔ το 2013 με καταδικαστέο τρόπο οδηγώντας την κυβέρνηση σε εσωτερικούς τριγμούς. Το ΠΑΣΟΚ κι ο Βαγγέλης Βενιζέλος διαφώνησαν με τον τρόπο που πραγματοποιήθηκε το κλείσιμο της ΕΡΤ όμως για χάρη της κυβερνητικής σταθερότητας αλλά και εξαιτίας της αναγκαιότητας για εξυγίανση της δημόσιας τηλεόραση, συναίνεσαν. Η ανεύθυνη υπεύθυνη αριστερά του Φώτη Κουβέλη και άλλων τυχοδιωκτών αποχώρησε από την κυβέρνηση με πρόσχημα το μαύρο στην ΕΡΤ.

[*Σ4] Ο ΣΥΡΙΖΑ πολεμάει το παλιό σύστημα διαφθοράς και διαπλοκής φτιάχνοντας καινούριο σύστημα διαφθοράς και διαπλοκής.

[*Σ5] Η κυβέρνηση Βενιζέλου/Σαμαρά μείωσε τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 4 μονάδες κάτι που ωφέλησε την απασχόληση και τα έσοδα των ταμείων.

1 comments:

  1. λαμπρα .......
    να φυγει η χολερα του συριζα και να ελθει η πανουκλα της ΝΔ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή