Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Υπερβολικές αντιδράσεις υπό το κράτος του πανικού

Το να απαγορεύσουν τη συμμετοχή των πολιτικών σε κάθε είδους εταιρείες του εξωτερικού είναι μία μεγάλη ανοησία. Ήταν νόμιμο και ηθικό μέχρι χτες να έχει ο βουλευτής ή ο υπουργός offshore εταιρεία στα νησιά Κέιμαν, αλλά θα είναι παράνομο στο μέλλον να έχει μία μετοχή της Google! Ο χειρισμός όλου του θέματος είναι τραγικός. Μην τολμήσει κανείς να παραπονεθεί σε αυτήν την κυβέρνηση ότι έχει πονοκέφαλο…

Είναι απόρροια του πανικού στον οποίο βρέθηκαν. Όχι διότι επρόκειτο για το κορυφαίο σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών. Μπορούμε να σας δείξουμε πλήθος άλλων νομοθετικών ρυθμίσεων του παρελθόντος που θα κάνουν και εκείνους ακόμη που δηλώνουν ότι τα έχουν δει όλα να κοκκινίσουν από ντροπή. Το πρόβλημα ήταν ότι έπιασαν την κυβέρνηση Τσίπρα με το κατσίκι στην πλάτη. Ένιωσαν ότι χάνουν το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα. Κι εκεί αντέδρασαν βίαια και σπασμωδικά.

Εκτός κι αν πίσω από όλη αυτήν την ιστορία κρύβονται άλλα πράγματα, τα οποία, όμως, δεν γνωρίζουμε. Αν υπήρξε κάποιος βουλευτής ή υπουργός που είχε παραβιάσει τον Νόμο και έπρεπε με κάποιον τρόπο να καλυφθεί. Αλλά αυτό δεν το ξέρουμε. Και επειδή είναι ένα πρόβλημα άλλης τάξης, δεν θα θέλαμε να πιστέψουμε ότι μπορεί και να συμβαίνει…

Προσωπικά δεν θεωρώ κακό να έχει κάποιος μία εταιρεία στο εξωτερικό. Αρκεί η εταιρεία αυτή να λειτουργεί με όρους διαφάνειας. Από την άλλη πλευρά θα ήθελα να υπάρχει στη δική μου χώρα ένα τέτοιο φορολογικό και νομικό πλαίσιο που να μην υποχρεώνει τους «έχοντες» να τρέχουν στην άλλη άκρη του κόσμου. Να μπορούν, δηλαδή, να δημιουργήσουν αυτές τις ωραίες εταιρείες στην Ελλάδα και όχι στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Λες και δεν έχουμε εμείς νησιά και θα πρέπει να δίνουμε δουλειά στους Βρετανούς δικηγόρους, συμβολαιογράφους και τραπεζίτες.

Κι επειδή χρειάζεται πολύς καιρός μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να διαπραγματευόμαστε όπως οι Ιρλανδοί και να απαιτούμε χαμηλούς φόρους για τις εταιρείες μας, ας επιστρέψουμε στην πεζή μας και μίζερη πραγματικότητα και καθημερινότητα. Η υπόθεση των offshore προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να τα μαζέψει όλα πίσω και να πάει στο άλλο άκρο, στην υπερβολή. Κάτι που μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο από τον πανικό που προκάλεσε η σφοδρότητα των εσωτερικών αντιδράσεων.

Το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα είναι η αχίλλειος πτέρνα της Αριστεράς. Ακριβώς επειδή ήταν ένα αφήγημα πάνω στο οποίο μεγάλωσαν γενεές και γενεές Ελλήνων. Ήταν όμως ένα πλαστό έργο. Και τώρα οι άνθρωποι εκείνοι που νόμιζαν ότι είχαν αγοράσει ένα έργο μεγάλης αξίας για το σαλόνι τους θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι εξαπατήθηκαν. 
Το κακό είναι ότι η διαπραγμάτευση τελείωσε μόλις πριν από λίγες μέρες και οι άνθρωποι υποχρεώνονται πλέον να κυβερνήσουν. Τα πρώτα δείγματα γραφής της διακυβέρνησης δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά για το μέλλον.

Και μία απορία: Εντάξει, πάνω στα νεύρα τους αποφάσισαν να απαγορεύσουν σε έναν βουλευτή να έχει μετοχές της Google. Μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων μεγάλων επενδυτικών οργανισμών και καταθέσεις σε τράπεζες μπορεί να έχει;

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου