Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Λάθος μήνυμα σύντροφοι! Καλέστε τους να κυβερνήσουν!

Οι διοργανωτές της κινητοποίησης της 15ης Ιουνίου έχουν ως μήνυμά τους προς την κυβέρνηση το «παραιτηθείτε». Κάνουν λάθος! Θα έπρεπε να έχουν ως μήνυμα το «κυβερνήστε». Αν από κάτι κινδυνεύει να πέσει αυτή η κυβέρνηση είναι από την απίστευτη ανικανότητά των στελεχών της. Αυτός είναι άλλωστε κι ο λόγος που ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει μία διεύρυνση της κυβέρνησής του με στελέχη του παλαιού ΠΑΣΟΚ και της παλαιάς Νέας Δημοκρατίας.

Οι πληροφορίες είναι επίμονες, ότι αυτή την περίοδο γίνονται επαφές με παλαιούς και πετυχημένους υπουργούς των κυβερνήσεων που … κατέστρεψαν την χώρα (εφόσον υιοθετήσουμε την ρητορική του μίσους του κ. Τσίπρα). Δεν είναι κάτι που μας ξενίζει, όταν στην σημερινή κυβέρνηση υπάρχουν ήδη στελέχη της κυβέρνησης Καραμανλή, αλλά και του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και του Άκη Τζοχατζόπουλου.

Επίσης, οι μετεγγραφές στην πολιτική δεν είναι κάτι κακό! Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για πετυχημένα στελέχη. Για ανθρώπους που ξέρουν το πώς «γίνεται η δουλειά», έχουν κυβερνητική εμπειρία και ικανότητα διοίκησης. Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να θεραπεύσει τις ασθένειες που ταλανίζουν σήμερα το στρατόπεδό του. Πιστεύει ότι αν παρουσιάσει, επιτέλους, μία αποτελεσματική κυβέρνηση, αν σταματήσει να προσφέρει καθημερινά στο φιλοθεάμον από μία ως περισσότερες φάρσες πολιτικής και ότι τότε έχει ελπίδες να ξεπεράσει τον κάβο!

Από μία πλευρά έχει δίκιο! Στην πραγματικότητα κι αυτός ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ είναι προϊόν μετεγγραφής ψηφοφόρων, από το παλαιό ΠΑΣΟΚ στην νέα Αριστερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απολέσει το μεγάλο μέρος των παραδοσιακών του ψηφοφόρων. Έχουν φύγει οι περισσότεροι οπαδοί του κόμματος του 3%. Τώρα έχει νέους φίλους, τους ψηφοφόρους τους «Τσοβόλα δώστα όλα». Που είναι το λάθος, λοιπόν, στην περίπτωση που πετύχει το εγχείρημα και καταφέρει να αποκτήσει ορισμένα σημαντικά στελέχη παλαιοτέρων κυβερνήσεων;

Από την άλλη, το πραγματικό πρόβλημα αυτής της κυβέρνησης είναι πιο σημαντικό από εκείνο που αντιμετώπιζε στην πρώτη φάση της διακυβέρνησής της. Η ανικανότητα των στελεχών της ήταν εμφανής από την πρώτη στιγμή και τότε ήταν ο σωστός χρόνος που έπρεπε να αντιμετωπιστεί. Πριν ο Γιάνης αποφασίσει να διαπραγματευτεί. Από την ώρα που κύλησε το νερό στο αυλάκι, βρισκόμαστε πλέον σε μία διαφορετική κατάσταση. Το πρόβλημα σήμερα είναι ότι το πρόγραμμα που ψήφισαν στην Βουλή δεν βγαίνει. Κι ο Θεός ο ίδιος να κατέβει στη γη και να αποφασίσει να βοηθήσει τον Αλέξη, στο τέλος θα σηκώσει τα χέρια του ψηλά!

Αυτό δεν σημαίνει ότι μία κυβέρνηση δεν χρειάζεται ικανά στελέχη. Κάθε άλλο! Αλλά δεν φτάνει! Όχι σήμερα! Κι επιπλέον υπάρχει ένα ακόμη ερώτημα.: Ας πούμε ότι καταφέρνει και κάνει τις μετεγγραφές που θέλει ο Αλέξης Τσίπρας. Πάνω σε ποιο αφήγημα θα στηριχτεί η νέα κυβέρνηση για να προχωρήσει; Τι θα «πουλήσουν» στην εκλογική τους πελατεία; Μέχρι σήμερα έχουν «πουλήσει» και ξεπουλήσει τα πάντα. Από αντιμνημονιακοί γίνανε σκληροί οπαδοί μιας επαίσχυντης συμφωνίας. Από εκεί που έδιναν οδηγίες μέσω της Αυγής για το πώς θα αποφύγει ο κόσμος να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ, τον θεσπίζουν μέχρι το 2031! Από πού να ξεκινήσει κανείς και που να τελειώσει.

Αν υπήρχαν χρήματα για να μοιράσουν, τότε θα είχε νόημα η συζήτηση που κάνουν. Διότι όλα αυτά τα στελέχη με τα οποία συζητούν σήμερα είχαν κυβερνήσει σε περιόδους που το δημόσιο είχε την δυνατότητα να δανείζεται κι αυτοί να ασκούν «κοινωνική πολιτική». Από Δεξιά και Αριστερά. Εκτός κι αν έχουν κάτι άλλο στο μυαλό τους που θα τους επιτρέψει να είναι συνεπείς στην γραμμή του «Τσοβόλα δώστα όλα». Το τι θα υπάρχει για να μοιράσουν σε αυτή την περίπτωση είναι μία άλλη ιστορία…

Στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα και των επιτελών του είναι η επικοινωνιακή διαχείριση της καθημερινότητας. Στο πλαίσιο αυτό συζητούν για την λεγόμενη διεύρυνση και σχεδιάζουν τον κυβερνητικό ανασχηματισμό. Το πρόβλημα, όμως, δεν λύνεται με 4-5 καλούς μισθοφόρους. Χρειάζεται να αλλάξει ολόκληρη η ενδεκάδα και μαζί και οι αναπληρωματικοί. Διότι δεν μπορούν! Αν οι διοργανωτές της εκδήλωσης είχαν σκεφτεί να υιοθετήσουν το σύνθημα «κυβερνήστε» αντί του «παραιτηθείτε», θα είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να πετύχουν τον … σκοπό τους! Οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να κυβερνήσουν κι αν υποχρεωθούν θα προτιμήσουν να παραιτηθούν...

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου