Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Τι πρεσβεύει η "Νέα Δεξιά" του Φαήλου Κρανιδιώτη

Στο Ξενοδοχείο Electra Palace στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί η παρουσίαση του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος “Νέα Δεξιά”. Σε αυτήν ο Πρόεδρος του κόμματος Φαήλος Κρανιδιώτης, μετά από μια εισαγωγή στην οποία ανέλυσε τους λόγους για την ίδρυση της “Νέας Δεξιάς”, αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Κυριάκου Μητσοτάκη να φτιάξει μια “Κεντροδεξιά χωρίς Δεξιά”.

Εν συνεχεία τόνισε ότι «η Δεξιά στην Ελλάδα έχει ιστορία, αρχές και αξίες που είναι αυτονόητα δημοκρατικές και δεν έχουν καμία σχέση με τον ρατσισμό και την ξενοφοβία», επισημαίνοντας πως την κίνησή του τη συγκροτούν πολλά αξιόλογα στελέχη που έχουν κοινά χαρακτηριστικά: 
«Πρέπει να ανήκεις στον κόσμο της εργασίας, ή της ανεργίας. Σε εμάς υπάρχει αντανάκλαση της ελληνικής κοινωνίας. Δεν μπορείς να πουλάς πατριωτισμό και να είσαι τσιλιαδόρος της αριστερής επέλασης».
Στην συνέχεια έδωσε στην δημοσιότητα τα ονόματα αλλά και τα βιογραφικά των 17 ατόμων που μαζί με τον ίδιο αποτελούν το πρώτο ανακοινωμένο όργανο του κόμματος.
Αντιπρόεδρος του Κόμματος είναι ο Παναγιώτης Δούμας, επιχειρηματίας και τ. Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών. Γενικός Γραμματέας είναι ο Χρήστος Χρηστίδης, αξιωματικός ε.α. της Αεροπορίας Στρατού και των Καταδρομών.

Χαρακτηριστική παρατήρηση του Φαήλου Κρανιδιώτη ότι και οι τρείς που βρίσκονταν εκείνη την στιγμή στο τραπέζι είναι καταδρομείς. Ενώ πλούσιο αριθμό πτυχίων και μεταπτυχιακών και διδακτορικών που ξεπερνά κατά πολύ τον δικό τους αριθμό έχουν τα υπόλοιπα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου τα οποία είναι αλφαβητικά:
Γεώργιος Βλάχος, Χρήστος Βλάχος, Ανδρέας Γεωργίου, Σοφία Ζαχαριουδάκη, Ελευθέριος Καλλινικίδης, Γεώργιος Καραποστόλου, Κωσταντίνος Καρουκανίδης- Κατάκης, Αλκιβιάδης Κεφαλάς, Απόστολος Κρητικόπουλος, Ανδρέας Μαγειρόπουλος, Γεώργιος Μακρής, Νικόλαος Μαστρονικολής, Σοφία Μαξούρη και Γεώργιος Οικονόμου. Εκπρόσωπος Τύπου της « Νέας Δεξιάς» είναι ο Δημήτρης Γερογιάννης. Αναλυτικά τα βιογραφικά των μελών του Εθνικού Συμβουλίου μπορεί ο καθένας να δει στην ιστοσελίδα του κόμματος www.neadexia.gr

Οι πρώτες θέσεις του νέου κόμματος

Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους στον Πρόεδρο του κόμματος κ. Φαήλο Κρανιδιώτη. Και από τις απαντήσεις που ο ίδιος έδωσε άρχισαν να διαμορφώνονται οι πρώτες θέσεις του νέου κόμματος.
Και ας ξεκινήσουμε από το κομμάτι το οποίο ενδιαφέρει περισσότερο το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων, αυτό της οικονομίας. Σε ερώτηση για το εάν το κόμμα στηρίζει την παραμονή στο ευρώ ο Φαήλος Κρανιδιώτης απάντησε ότι «όποιος προπαγανδίζει δραχμή είναι ανόητος» καθώς η έξοδος από το ευρώ λόγω υποτίμησης που θα υποστεί το νόμισμα θα έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν κυρίως οι αδύναμοι.

Για να συνεχίσει συμπληρώνοντας ότι στην οικονομία είναι υπέρ μιας ελεύθερης οικονομίας αλλά με έναν σοβαρό εποπτικό ρόλο του κράτους. Ιδιαίτερη σημασία όμως και αρκετά μεγάλη έκταση έδωσε στο κομμάτι που αφορούσε την ανάπτυξη. Όπως είχε πρόσφατα γράψει σε άρθρο του αναφέρθηκε στην ανάγκη της καινοτομίας σε συγκεκριμένα πεδία όπως αυτό της Έρευνας και Ανάπτυξης για την Εθνική Άμυνα της χώρας που όμως θα έχει αποτέλεσμα και στον πολιτικό τομέα.

Είπε ότι ο ίδιος έχει στο παρελθόν δώσει μάχες για την υπεράσπιση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας και πώς δεν γίνεται να αλλάξει τώρα θέση. Επιπρόσθετα είπε ότι είναι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων αλλά με συγκεκριμένο όριο, όπως παραδείγματος χάριν το νερό το οποίο δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί καθότι είναι ένα κοινωνικό αγαθό. Το πιο σημαντικό όμως ίσως κομμάτι της τοποθέτησής του στην οικονομία ήταν το ότι είναι ανάγκη να υπάρξει ένα “Σόκ Αριστείας” στην χώρα. Το οποίο μπορεί να γίνει.

Ο χώρος της “Δεξιάς”

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με συνεργασίες με άλλα κόμματα και προσωπικότητες ο κ. Φαήλος Κρανιδιώτης απάντησε ότι εάν η ερώτηση αφορά τον ΛΑΟΣ υπάρχει ζήτημα όχι μόνον αισθητικής αλλά και σταθερότητας στις θέσεις ενός κόμματος. “Εμείς θέλουμε να πηγαίνουμε σαν τραίνο πάνω στις ιδεολογικές μας ράγες” είπε και συμπλήρωσε ότι αδυνατεί να παρακολουθήσει τις οβιδιακές μεταμορφώσεις ενός κόμματος που ενώ ψήφιζε μνημόνια για να σωθεί η πατρίδα τώρα προπαγανδίζει υπέρ της Δραχμής.

Όσον αφορά στο ΣΥΡΙΖΑ χαριτολογώντας είπε ότι εάν έκανε πιο σκληρή αντιπολίτευση θα ήταν... ποινικό αδίκημα. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνεργασίας με την ΝΔ είπε ότι θα συνεργαζόταν σε μια κυβέρνηση η οποία θα σταματούσε τον ισλαμικό εποικισμό, που θα έπαιρνε ισχυρή θέση στο μεταναστευτικό. Και που επίσης θα επανέφερε την Παιδεία στην Συνταγματική της υποχρέωση.

Η ερώτηση της “Ελεύθερης Ώρας”

Όταν ήλθε η σειρά μας να κάνουμε την δική μας ερώτηση προτιμήσαμε να αναφερθούμε σε αυτό που τόσο στην ιδρυτική διακήρυξη του νέου κόμματος όσο και σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις του ο Φαήλος Κρανιδιώτης έχει αναφέρει ως “κανονικούς ανθρώπους”. Στην απάντησή του ο Φ. Κρανιδιώτης στόχευσε το υπάρχον πολιτικό προσωπικό της χώρας λέγοντας ότι όλοι αυτοί οι επαγγελματίες πολιτικοί που δεν έχουν δουλέψει ποτέ, που δεν έχουν υπηρετήσει την πατρίδα σίγουρα δεν είναι κανονικοί άνθρωποι.

Αλλά για πρώτη φορά επεκτάθηκε και πέραν αυτού... Αφού πρώτα αναφέρθηκε στο δικαίωμα κάθε ανθρώπου να έχει ότι σεξουαλικό προσανατολισμό επιθυμεί, τόνισε την διαφορά μεταξύ αυτού και του να ζητούν να παντρεύονται ή να υιοθετήσουν παιδιά. Και τόνισε το ζήτημα της προστασίας της μητρότητας τονίζοντας ότι προτεραιότητά του νέου κόμματος είναι η Ελληνίδα μάνα και όχι αυτοί που θέλουν να παραστήσουν τις μάνες. Για να μη γίνουμε Χετταίοι ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του λόγου του.

Η τελευταία ερώτηση αφορούσε το ζήτημα της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Εκεί ο Φαήλος Κρανιδιώτης είπε ότι το κόμμα του πιστεύει στα Έθνη-Κράτη. Και ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνεται αντιληπτή μόνον ως συμμαχία. Και ότι η Νέα Δεξιά αυτοπροσδιορίζεται ως “ευρωσκεπτικιστική”.

Η εκτίμηση μας

Σε γενικές γραμμές η “Νέα Δεξιά” του Φαήλου Κρανιδιώτη φαίνεται να ενσωματώνει όλα τα χαρακτηριστικά των Ευρωπαϊκών Δεξιών κομμάτων που γνωρίζουν άνθιση τα τελευταία χρόνια, όπως το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας, το Κόμμα της Ελευθερίας στην Αυστρία και ούτω καθ' εξής. Με μία διαφοροποίηση. Την στάση του - τόσο κάθετα - υπέρ του ευρώ. Την ίδια στιγμή μάλιστα που μιλά για ευρωσκεπτικισμό.

Η μία ερμηνεία σε αυτό θα μπορούσε να είναι το γεγονός ότι ο κ. Κρανιδιώτης αισθάνεται ότι η έξοδος από το ευρώ δεν μπορεί να γίνει υπό αυτές τις συνθήκες και υπ' αυτή την κυβέρνηση. Δεν το προσδιορίζει όμως. Και πόσο πολύ επιθυμεί αυτό το “ευρώ”; Τόσο ώστε να αναγκαστεί π.χ. να οπισθοχωρήσει στο ζήτημα της υιοθεσίας από ομοφυλόφιλους για να παραμείνει σε αυτό; Όλα αυτά είναι ζήτημα προτεραιοτήτων. Και καλό – τόσο για τον ίδιο όσο και για τους ψηφοφόρους - θα είναι να ξεκαθαριστούν.

1 comments:

  1. ΚΑΙ Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΛΕΓΕ ... ΠΟΤΕ ΕΙΠΕ Η ΛΕΠΕΝ «όποιος προπαγανδίζει δραχμή είναι ανόητος» . ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΚΟΠΗ Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΔΕΚΑΝΙΚΙ ΤΩΝ ΝΕΟΦΕΔΟΥΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΕΟΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή