Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Περί Βενεζουέλας, και … περήφανης δραχμής!

Βλέποντας τους Συριζανέλ να ξεδιπλώνουν αργά αργά το όραμά τους για μια περήφανη Ελλάδα με όπλο την δραχμή και με επίκεντρο τον άνθρωπο, δεν μπορώ παρά να κάνω τις συγκρίσεις μου με την παγκόσμια πρωτεύουσα του αγωνιζόμενου αριστερισμού, την χώρα πρότυπο του Αλέξη, της Δούρου, του Κουράκη, και των άλλων παιδιών της τρελοπαρέας που μας... κυβερνά, και να βγάλω κάποια λυπηρά συμπεράσματα, που δυστυχώς για την πλειοψηφία των συμπατριωτών μας αποτελούν… πυρηνική φυσική.

Πρέπει δηλαδή να καούν για να πονέσουν. Να πάθουν για να μάθουν. Και πάλι αν … κρίνοντας από τις δημοσκοπήσεις. Δεν μπορούν δηλαδή όχι μόνο να δουν μπροστά, αλλά ούτε καν δίπλα τους, π.χ. στη σημερινή σοσιαλιστική Βενεζουέλα. Ναι, αλλά ψηφίζουν… γι αυτό και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, ζούμε αυτά που ζούμε, και οσονούπω θα πάμε εκουσίως και στη δραχμή, για να ολοκληρωθούμε ως ηλίθιοι (και πεινασμένοι)...

Τον Δεκέμβριο λοιπόν που μας πέρασε η «φιλολαϊκή» κυβέρνηση του Μαδούρο απέσυρε από την κυκλοφορία το χαρτονόμισμα των 100 μπολιβάρ (το μεγαλύτερο σε αξία), χωρίς σχεδόν καμιά προειδοποίηση. Ήταν μια κίνηση που δήθεν θα απλοποιούσε το οικονομικό, και όχι μόνο, χάος που επικρατεί στη χώρα, πλην όμως το μεγέθυνε. Να σημειωθεί, πως ο λόγος για την ξαφνική απόσυρση του χαρτονομίσματος, που επικαλέστηκε η κυβέρνηση, ήταν για να αποφευχθεί η «συσσώρευση των χαρτονομισμάτων από πλευράς του οργανωμένου εγκλήματος»! Τώρα, θα αναρωτηθεί κανείς, και με το δίκιο του, υπάρχει οργανωμένο έγκλημα στον τελειότερο σοσιαλιστικό παράδεισο του κόσμου; Έλα ντε… Θα ρωτήσω τον Πάντζα να μου πει.

Ο καιρός όμως περνούσε, και το χαρτονόμισμα των 100 μπολιβάρ έχασε κάθε αξία (να σημειωθεί ότι αποτελούσε το 1/3 του συνολικά κυκλοφορούντος χρήματος), και χωρίς να αντικατασταθεί από άλλο, μεγαλύτερης αξίας, όπως είχε υποσχεθεί ο φερέγγυος Μαδούρο.

Το μπάχαλο που δημιουργήθηκε στη χώρα ήταν άνευ προηγουμένου, ακόμη και για την Βενεζουέλα, που τα τελευταία σοσιαλιστικά χρόνια τα έχει δει όλα, κυριολεκτικά. Τότε είναι που ο σοφός πατερούλης αποφάσισε να επεκτείνει χρονικά την ισχύ των 100 μπολιβάρ μέχρι και τον Γενάρη. Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως στην εν λόγω χώρα, το 1/3 των πολιτών δεν διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό, πόσο δε μάλλον καταθέσεις, οπότε μιλάμε για μια οικονομία μετρητών, στην οποία ο υπαρκτός σουρεαλισμός ήρθε και πολλαπλασιάστηκε, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καταστήματα που αντί να μετράνε τα χρήματα στο ταμείο τους, τα ζυγίζουν!!!! Υπ όψιν επίσης, ότι τα 100 μπολιβάρ αξίζουν (άξιζαν τον Δεκέμβρη) μόλις 3 σέντς έναντι του αμερικανικού δολαρίου, το οποίο συνεχίζει να βασιλεύει στην μαύρη αγορά ακόμη και αυτού του σοσιαλιστικού παραδείσου που λέγαμε, και που αν μη τι άλλο παράγει πολύ, μα πάρα πολύ, πετρέλαιο. (Ναι αλλά εμείς παράγουμε μυαλά θα μου κάποιος… σωστό κι αυτό).

Όσον αφορά στην ισοτιμία που λέγαμε, στη Βενεζουέλα είναι παράνομο αυτή να δημοσιεύεται, γι αυτό και ο κοΖμάκης ενημερώνεται από ένα περίεργο ιντερνετικό σάιτ, το οποίο διαχειρίζεται ένας περίεργος Αμερικανός στην … Αλαμπάμα, και το οποίο παρακολουθεί την μαύρη αγορά στη μεθοριακή πόλη Κούκουτα, της Κολομβίας, εκεί όπου σπεύδουν καθημερινά αλλόφρονες οι περήφανοι πολίτες της Βενεζουέλας μπας και βρουν κανένα ρολό χαρτιού υγείας, ή κανένα μπαγιάτικο αυγό. Όσον αφορά στην επίσημη ανταλλαγή συναλλάγματος, υπάρχει ένας κρατικός οργανισμός που είναι αρμόδιος να κρίνει ποιος και πότε επιτρέπεται να ανταλλάσσει μπολιβάρ με δολάρια. Αυτό ισχύει από το 2003, οπότε ο τότε ήρωας της επανάστασης Ούγκο Τσάβεζ είχε επιβάλλει για πρώτη φορά κάπιταλ κοντρολς και αυστηρό έλεγχο του συναλλάγματος (άρα οι δικοί μας έχουν ακόμη πολύ μέλλον μπροστά τους).

Γιατί όμως αποφάσισε ο Μαδούρο να αποσύρει-καταργήσει το χαρτονόμισμα των 100 μπολιβάρ; Βασικά, σε οικονομίες που πλήττονται από (υπέρ)πληθωρισμό είθισται οι κυβερνήσεις να επιτρέπουν παλιά χαρτονομίσματα να κυκλοφορούν παράλληλα με νέα, μεγαλύτερης αξίας, προκειμένου να είναι πιο ομαλή η περίοδος προσαρμογής. 
Αυτό δεν συνέβη στην περίπτωση της Βενεζουέλας, όπου ο πανίσχυρος (αριστερός ιδεολόγος κι αυτός) υπουργός Εσωτερικών και Δικαιοσύνης Néstor Reverol, εξήγησε σε επίσημη εμφάνισή του στην τηλεόραση ότι το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, προσέλαβε κάποιες σκοτεινές ΜΚΟ ώστε να «μαζέψουν» τα χαρτονομίσματα των 100 μπολιβάρ και να τα «φυγαδεύσουν» στην Ευρώπη, όπου θα τα έκρυβαν σε μυστικά χρηματοκιβώτια, με τελικό σκοπό να στραγγαλιστεί οικονομικά η περήφανη χώρα! Να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα που ο αγωνιστής υπουργός τα έλεγε αυτά, στις ΗΠΑ διενεργούνταν δικαστική έρευνα εις βάρος του για … λαθρεμπόριο κοκαίνης! Του έχουν μάλιστα ήδη απαγγελθεί κατηγορίες.
Εν τω μεταξύ, η εκτύπωση νέων χαρτονομισμάτων που ξεκίνησε πρόσφατα κάθε άλλο παρά βοήθησε την καταπολέμηση του υπερπληθωρισμού, ο οποίος τρέχει σε επίπεδα 560% και άνω. Το μπολιβάρ δεν γίνεται δεκτό από κανένα άλλο κράτος, και γι αυτό προκειμένου η χώρα φάρος του σοσιαλισμού να μπορεί να συνεχίζει να δανείζεται πρέπει να πληρώνει τα χρέη της με δολάρια (όπως κι εμείς αν πάμε στην απαξιωμένη δραχμή, πάλι σε ευρώ ή σε δολάρια θα πρέπει να πληρώνουμε τους έξω). Τα νέα νομίσματα έχουν αξία από 500 έως και 20.000 μπολιβάρ, αν και σπάνια τα βρίσκει κανείς, ενώ η ισοτιμία του νομίσματος των 20.000 είναι μόλις 5.60 δολάρια.

Όπως και να έχει, συνεχίζει να υπάρχει τρομερή έλλειψη των νέων χαρτονομισμάτων, με αποτέλεσμα να σημειώνονται λεηλασίες καταστημάτων, τραπεζών, σούπερ μαρκετ, και άλλα σοβαρά επεισόδια, ενώ κάποιοι είχαν ήδη κάψει τα παλιά χαρτονομίσματα, που υποτίθεται ότι θα αποσύρονταν, για να ζεσταθούν, πλην όμως ο Μαδούρο επανήλθε και αφού έριξε τις ευθύνες στους πολιτικούς του αντιπάλους της αντιπολίτευσης, και στους συνήθεις υπόπτους τους κακούς Αμερικάνους, έδωσε μια ακόμη διορία στο παλιό χαρτονόμισμα έως την 20/2/17… 

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα νέες ταραχές από όλους εκείνους που εξαπατήθηκαν, σπεύδοντας να αποσύρουν τα παλιά χαρτονομίσματα, ή να τα πετάξουν, χωρίς να έχουν στη διάθεσή τους τα καινούργια, και με τα παλιά να συνεχίζουν να ισχύουν… Τουρλουμπούκι στο τετράγωνο δηλαδή.
Μάλιστα, όπως είπε ο Μαδούρο σε διάγγελμά του, οι Αμερικάνοι εμποδίζουν (μπορεί και να καταρρίπτουν) τα μεταφορικά αεροσκάφη που κουβαλάνε τα νέα χαρτονομίσματα στη Βενεζουέλα, για να ρίξουν την σοσιαλιστική κυβέρνηση την οποία μισούν διότι δείχνει στον υπόλοιπο κόσμο έναν άλλο δρόμο προκοπής και ευτυχίας… μπλα μπλα… 
Όσον αφορά στο κόστος των βασικών αγαθών, αυτά είναι σχετικά φτηνά στα επιδοτούμενα κρατικά πρατήρια, πλην όμως δυσεύρετα. Οι πολίτες σχηματίζουν ουρές από βραδίς έξω από τα πρατήρια, μπας και το πρωί καταφέρουν να προμηθευτούν λίγο αλεύρι, ή λίγο γάλα, σε χαμηλή τιμή. Δυστυχώς όμως τις περισσότερες φορές δεν βρίσκουν τίποτα, ενώ οι ουρές αποτελούν και στόχο των διάφορων εγκληματιών, οι οποίοι ληστεύουν τους ταλαίπωρους πολίτες, με αποτέλεσμα πολλοί να τις αποφεύγουν, προκειμένου να έχουν την σωματική του ακεραιότητα.

Στην υπόλοιπη αγορά τα βασικά αγαθά είναι σχεδόν απλησίαστα, με μια μέση τετραμελή οικογένεια να χρειάζεται να εισπράττει μηνιαίως 23 φορές τον ισχύοντα βασικό μισθό, προκειμένου (βάσει δεικτών) να μπορέσει να τραφεί για ένα μήνα!

Όλα αυτά τα καταπολεμάει η κυβέρνηση του Μαδούρο με διάφορες επικοινωνιακές εκστρατείες, και άλλου είδους πρωτότυπες επιχειρήσεις (θυμόσαστε τις προτάσεις Μπαρουφάκη για φοροράμπο, Κινέζους τουρίστες, κλπ;), όπως τα Χριστούγεννα, οπότε έβαλε μπροστά την επιχείρηση BabyJesus, κατά την οποία συνελήφθησαν δυο διευθυντικά στελέχη μιας αλυσίδας παιχνιδιών ως ανάλγητοι κερδοσκόποι, ενώ κατασχέθηκαν 3.8 εκατομμύρια παιχνίδια, που στη συνέχεια διατέθηκαν σε παιδάκια. 
Όπως ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση (κάτι σαν την ΕΡΤ, χωρίς όμως τη Γιάμαλη) «Η επιχείρηση Baby Jesus, έστειλε ένα αυστηρό μήνυμα στους δεξιούς σαμποτέρ ότι ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΚΛΕΨΟΥΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ»!!!!!!
Τέλος, την ώρα που η ανέχεια βασιλεύει, και ο πληθωρισμός θεριεύει, αχρηστεύοντας στην ουσία τα όποια εισοδήματα, ο λαός της περήφανης αυτή σοσιαλιστικής χώρας αρχίζει και φτάνει στα άκρα προκειμένου να τραφεί, με αποτέλεσμα να σημειώνεται μια πρωτοφανής και αλματώδης αύξηση της κάθε είδους εγκληματικότητας. Και ξέχωρα από την εκτεταμένη πορνεία, τις ληστείες, τις κλοπές, τις διαρρήξεις, τις απαγωγές, κλπ κλπ, υπάρχει πλέον και μια ακόμη πρωτιά: Η Βενεζουέλα είναι η παγκόσμια πρωτεύουσα των δολοφονιών!Σύμφωνα με επίσημες δημοσιευμένες διεθνείς μελέτες, το Καράκας έχει πλέον ξεπεράσει σε δολοφονίες την άλλοτε πρώτη δολοφονική πόλη στον κόσμο, το Σαν Πέντρο Σούλα στις Ονδούρες. Αν μάλιστα προστεθούν οι δολοφονίες της κάθε πόλης στη Βενεζουέλα, τότε η χώρα κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ με διαφορά, με συνολικό αριθμό θυμάτων δολοφονιών, που ξεπερνά ακόμη και χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση… Μιλάμε για αξιοπρέπεια, όχι αστεία.
Τι να λέμε;
Ε, κε Παλαβίτσα; Ε, κε Δραχμαζάνη; Ε, κε Ξυδάκη; Ε, κε πρωθυπουργέ;

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου