Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Δεν έφταιγαν αυτοί. Τόσοι ήταν

Τις τελευταίες ημέρες ασχολούμαστε με κάποιους σαχλούς Συριζαίους, αγόρια και κορίτσια, για τις ανόητες δηλώσεις τους, για τα εμπαθή σχόλια τους, για την αλαζονική συμπεριφορά τους από την μέθη της εξουσίας, μα πάνω απ΄όλα για την απίστευτη ημιμάθειά τους.

Ως γνωστόν, αυτός που ξέρει πως δεν ξέρει, είναι, σε τελική ανάλυση, ένα... φιλοσοφημένο άτομο. Γνωρίζει τα όρια του. Επικίνδυνος είναι αυτός που νομίζει πως είναι σοφός, ενώ είναι ένα μηδενικό. Μείγμα ημιμάθειας και θράσους.

Και βέβαια ουδείς θα ασχολείτο με αυτά τα «σκουπιδάκια», αν δεν μισθοδοτούνταν άμεσα από τους Έλληνες φορολογούμενους (φόροι, χαράτσι ΕΡΤ). Προσωπικά, δεν πιάνω το όνομα τους στο στόμα μου για να μην τους δώσω αξία που δεν έχουν. Γιατί όταν ασχολούμαστε με κάποιον, έστω επικριτικά, αυτό σημαίνει πως τον υπολογίζουμε. Γι΄αυτό λένε, καλύτερα να σε κατηγορούν, παρά να σε αγνοούν. Τους αγνοώ.

Όμως για αυτήν την ξεφτίλα και την παρακμή που εκπέμπουν τα Συριζόπουλα, δεν φταίνε αυτά. Τόσο μυαλό έχουν, αυτά μπορούν να κάνουν. Την αποκλειστική ευθύνη την έχουν οι καθοδηγητές τους που τους έδωσαν έμμισθες θέσεις ευθύνης και δημόσιο λόγο.

Αλλά στην Αριστερά τίποτα δεν προκύπτει τυχαία. Όλα έχουν τις ρίζες τους βαθύτερα απ΄όσο φαίνεται, όλα εκπέμπουν ένα μήνυμα τις περισσότερες φορές ξεκάθαρα και προκλητικά. Ως γνωστόν, η ανάθεση υπεύθυνων θέσεων στον Δημόσιο τομέα, κατά τεκμήριο, απαιτεί τίτλους σπουδών και προϋπηρεσία. Αυτό που αποκαλούμε βιογραφικό.

Έρχεται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ανατρέπει αυτόν τον αξιακό κώδικα, όσο και όπως ετηρείτο. Το βιογραφικό αντικαταστάθηκε από τους κοινωνικούς αγώνες ( αντιρρησίες συνείδησης, συμμετοχή σε κινήματα κοινωνικής κριτικής, σε καταλήψεις, αντικαπιταλιστική συνείδηση, κλπ), την κομματική στράτευση και τις ερωτικές σχέσεις των καθοδηγητών με τις καθοδηγούμενες.

Αυτό σημαίνει πως επιχειρείται μια απροσχημάτιστη απόπειρα να αλλάξουν οι κανόνες και οι αρχές πάνω στις οποίες είναι συγκροτημένη η Ελληνική κοινωνία. Αρχικά αποκαθηλώθηκε η αριστεία, η επιβράβευση της προσπάθειας, η διάκριση του ικανότερου.Το επόμενο βήμα αναπόφευκτα είναι η επικράτηση των μετρίων—στην καλύτερη περίπτωση—και των «σκουπιδιών» στην χειρότερη περίπτωση.

Όλα αυτά ασκούν διαπαιδαγωγητικό ρόλο στους πολίτες. Αλλάζουν τις συνειδήσεις τους, καθώς αυτοί αντιλαμβάνονται πως τα κριτήρια της καταξίωσης τους δεν αναφέρονται στις αρχές του ανταγωνισμού και της επικράτησης του πιο άξιου και του πιο χρήσιμου, αλλά σε εξωγενείς παράγοντες που ελάχιστη σχέση έχουν με το επαγγελματικό ή το γνωστικό τους αντικείμενο.

Είναι αυτοκτονικό, σ΄έναν κόσμο ανταγωνιστικό, να υπάρχει μια χώρα που να πολεμά τον ανταγωνισμό, για ιδεολογικούς λόγους. Γιατί όλα τα λαμπερά και κοφτερά μυαλά, ξενιτεύονται, καθώς βλέπουν πως τα προσόντα τους δεν πρόκειται να εκτιμηθούν ποτέ. Κι έτσι επιπλέουν οι μετριότητες και οι «φελλοί».

Είναι λοιπόν, συνειδητή επιλογή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ η τοποθέτηση όλων αυτών των απίθανων «τύπων», ανδρών και γυναικών, σε κρατικές θέσεις, γιατί έτσι στέλνουν το μήνυμα στην κοινωνία πως τα κριτήρια ανάδειξης έχουν πλέον αλλάξει.

Αν δεν διετέλεσες «λαϊκός αγωνιστής», ουδεμία τύχη έχεις, όσο πτυχία και να κουβαλάς.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου