Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2017

Στο ρατσιστικό σύμπαν του Καρανίκα

O Νίκος Καρανίκας επιχειρεί από καιρού εις καιρόν να εισβάλει στο κάδρο της καθημερινής επικαιρότητας. Προφανώς ψάχνει να βρει έναν τρόπο για να δικαιολογήσει τη θέση εργασίας που κατέχει στο Δημόσιο, η οποία δεν είναι και τυχαία. Κοτζάμ σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του πρωθυπουργού είναι και όχι ο καφετζής του Μαξίμου. Πιθανότατα ο Καρανίκας θέλει να χτίσει ένα διαφορετικό προφίλ, καθώς για την πλειοψηφία της κοινωνίας αποτελεί μια κλασική περίπτωση ανθρώπου που «βολεύτηκε» σε μια καλοπληρωμένη κυβερνητική θέση λόγω της κομματικής του ιδιότητας.

Αρθρογράφησε, λοιπόν, στο επίσημο κομματικό έντυπο του ΣΥΡΙΖΑ, στην εφημερίδα «Αυγή», προσπαθώντας να αποδείξει τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των πολιτών που κινούνται ιδεολογικά στην Αριστερά και τη Δεξιά. Πρόκειται για μια αστεία και απίστευτα ιδεοληπτική ανάλυση, που ξεδιπλώνει -δυστυχώς για τον Νίκο Καρανίκα- ένα ρατσιστικό κρεσέντο το οποίο σοκάρει.

Πως περιγράφει τον μέσο αριστερό Έλληνα πολίτη και πώς τον μέσο δεξιό Έλληνα πολίτη; Ο αριστερός είναι κατά τον Καρανίκα ένας ψαγμένος άνθρωπος που διαβάζει όλους τους μεγάλους λογοτέχνες, ποιητές, φιλοσόφους και αναζητεί τον τρόπο ερμηνείας του κόσμου μέσα από τα κείμενα όλων των κορυφαίων της διανόησης.

Βέβαια ο συμπαθέστατος Καρανίκας θα έπρεπε να εξηγήσει, αφού υποστηρίζει ότι είναι τόσο πολυδιαβασμένος και μορφωμένος, πώς είναι δυνατόν να γράφει: «Βγάζαμε συμπεράσματα από τον Πασκάλ και τον Μπρικνέρ». Γιατί προφανώς και αναφέρεται στον Γάλλο φιλόσοφο Πασκάλ Μπρικνέρ, του οποίου όμως πιθανότατα δεν έχει ούτε καν ξεφυλλίσει κάποιο βιβλίο. Ίσως, από την άλλη, να είναι τόσο μπερδεμένος όσο και ο πρωθυπουργός, που έχει μιλήσει για τη Λέσβο και τη Μυτιλήνη σαν να είναι δύο νησιά. Επίσης, ο Καρανίκας θα έπρεπε να εξηγήσει πώς ύστερα από τόσα χρόνια φιλοσοφικής αναζήτησης κατέληξε να είναι ένας τόσο φανατικός θαυμαστής των εκπομπών της Ελένης Μενεγάκη.

Το ζήτημα, όμως, παραμένει ο ρατσισμός που εκφράζει μέσα από το άρθρο του. Γιατί σύμφωνα με τον Καρανίκα οποιοσδήποτε πολίτης ανήκει ιδεολογικά στον κεντροδεξιό χώρο δεν έχει ανοίξει ποτέ ούτε ένα βιβλίο και διάβαζε μόνο lifestyle περιοδικά, ουσιαστικά δηλαδή είναι ρηχός, αμόρφωτος. Αλλά δεν σταματάει εκεί: Λέει ξεκάθαρα ότι ο κεντροδεξιός πολίτης συμπεριφέρεται φαλλοκρατικά στις ερωτικές σχέσεις του, η οικογένεια που δημιουργεί είναι πατριαρχική, ενώ είναι βαθύτατα διεφθαρμένος και λαμόγιο.

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι είδους συμβουλές στρατηγικού σχεδιασμού δίνει ο Νίκος Καρανίκας στον Αλέξη Τσίπρα. Από τη χειμαρρώδη, όμως, γραπτή «εξομολόγησή» του προκύπτει πως έχει μια επικίνδυνα επιφανειακή θεώρηση της κοινωνίας, ενώ δεν έχει κανένα δισταγμό να εκφραστεί με ρατσιστικό τρόπο για όποιον δεν είναι «σύντροφος». Ίσως θα ήταν προτιμότερο να κάνει ζάπινγκ μέχρι να ξεκινήσει η εκπομπή της Μενεγάκη, παρά να προχωρά σε ιδεολογικοπολιτικές αναλύσεις που τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου