Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Θυμίζουν ημέρες ΠΑΣΟΚ στα χειρότερά του

Σημάδια κατάχρησης της εξουσίας δύο χρόνια μετά την ανάληψή της από το ΣΥΡΙΖΑ κάνουν παντού την εμφάνισή τους αποδεικνύοντας ότι το περίφημο «ηθικό πλεονέκτημα» ήταν τελικά ανήθικο. 

Από τις καθεστωτικές λογικές στην ΕΡΤ και τους 2.000 μετακλητούς υπαλλήλους της κυβέρνησης, μέχρι τις θολές μπίζνες με τους πρόσφυγες και από τα Golden Boys των 200.000 ευρώ στον ΑΔΜΗΕ μέχρι το... ανεξήγητο ταξίδι Τσίπρα στο Παρίσι και το χάος στα «μπλοκάκια», η κατάσταση θυμίζει ολοένα και περισσότερο ημέρες ΠΑΣΟΚ στα χειρότερά του.

Δεν είναι μόνο ότι η Αριστερά καλλιέργησε στη συνείδηση της πλειοψηφίας προσδοκίες που διαψεύσθηκαν παταγωδώς και υποσχέσεις που αθετήθηκαν. Ούτε ότι η ελληνική κοινωνία φτωχαίνει σε όλα τα επίπεδα. Είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρ’ ότι είχε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, δεν τόλμησε να κάνει αυτό που διατυμπάνιζε ως σημαία της, να συγκρουστεί με το βαθύ κράτος, το κατεξοχήν υπεύθυνο για την πτώχευση. Τα πεπραγμένα της δείχνουν αντίθετα ότι στηρίζονταν σε αυτό. Είναι επίσης ότι το μόνο που έχει επιλέξει να κάνει αυτή η κυβέρνηση είναι να βάζει φόρους και χαράτσια σε νοικοκυριά, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, με μια πολιτικά κοντόφθαλμη, ισοπεδωτική και εντέλει ρεβανσιστική – τιμωρητική φιλοσοφία. 

Την ίδια στιγμή που ο νόμος Κατρούγκαλου καταστρέφει την αγορά και τους επαγγελματίες, δύο συριζαικά στελέχη πιάστηκαν να αυξάνουν υπέρογκα και αναδρομικά κατά 200.000 ευρώ τις αμοιβές τους στον ΑΔΜΗΕ. Είναι ειρωνεία ότι συνέβη σε μια εταιρεία, η διατήρηση της οποίας υπό τον έλεγχο του Δημοσίου (όχι προφανώς για να αυξάνουν οι διοικήσεις τον μισθό τους), είχε αποτελέσει μια από τις πιο περήφανες σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει πολύ μικρή σημασία αν ζήτησε ο ίδιος ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης από τους διοικούντες να απομακρυνθούν, όπως και πιθανότατα έγινε ή αν οι ίδιοι του υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους και εκείνος τις έκανε δεκτές, διατύπωση που προφανώς εξυπηρετεί τα προσχήματα. Σημασία έχει ότι στις τσέπες του βαθέος ΑΔΜΗΕ χάθηκε το περίφημο "ηθικό πλεονέκτημα" κάτι που η κυβέρνηση αντιλήφθηκε εγκαίρως γι’ αυτό και θυσίασε χθες δύο κομματικά της στελέχη πριν την βλάψουν περισσότερο.

Δεν ήθελε και πολύ μυαλό για να προβλέψει κανείς ότι κάπως έτσι θα τελείωνε η υπόθεση, σε μια στιγμή που τα μπλοκάκια απειλούν να γίνουν ο νέος ΕΝΦΙΑ του ΣΥΡΙΖΑ, και η ΝΔ έχει σηκώσει το περίφημο ταξίδι Τσίπρα στο Παρίσι. Άλλο να κάνεις επαφές με επενδυτές προκειμένου να ενισχύσεις την ανάπτυξη, και άλλο να φορτώνεις με έξοδα το Λίαρ Τζετ και τον κρατικό προϋπολογισμό. Εικόνα που κλονίζει το οικοδόμημα της δήθεν αριστερής ευαισθησίας της κυβέρνησης, αφού απέχει πολύ από εκείνη του Μαρτίου του 2015 όταν οι επιβάτες μεσημεριανής πτήσης για Βρυξέλλες, είχαν δει έκπληκτοι να μπαίνει στο αεροπλάνο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του, με προορισμό τη Σύνοδο Κορυφής. 

Η υπόνοια να χρησιμοποίησε ο κ. Τσίπρας το πρωθυπουργικό αεροσκάφος για προσωπική του μετακίνηση αμαυρώνει το «ηθικό του πλεονέκτημα», πόσο μάλλον όταν την ίδια στιγμή το «ανήθικο κατασκεύασμα» το οποίο αποκαλείται ασφαλιστικό νομοσχέδιο ωθεί χιλιάδες ανθρώπους να κλείνουν όπως-όπως τα βιβλία τους.

Τα φαινόμενα υποτροπιασμού σε καταστάσεις ύστερου ΠΑΣΟΚ είναι πολλά. Αποτυπώθηκαν καταρχήν πέρυσι το καλοκαίρι όταν αποκαλύφθηκαν οι χρυσές μπίζνες κομματικών στελεχών με τους λαθρομετανάστες. Ήταν τότε που έγινε γνωστό ότι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Σερρών ενεπλάκη ενεργά στο διαγωνισμό σίτισης των προσφύγων που φιλοξενούνταν στην περιοχή. Συνεχίσθηκαν με την αποκάλυψη τον Νοέμβριο του 2016 ότι μετά από απογραφή που έγινε, ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων στο Δημόσιο βρέθηκε να έχει ξεπεράσει τους 2.000. Είχαν μάλιστα αυξηθεί από τον Δεκέμβριο του 2015 κατά 166 άτομα, αριθμός που ισοδυναμούσε με την τοποθέτηση 16 μετακλητών ανά μήνα. Το 2014 όμως η αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης αποτελούσε ένα από τα βασικά αφηγήματα του ΣΥΡΙΖΑ. Ηταν η ίδια μάλιστα η κυβέρνηση που ψήφισε τον Φεβρουάριο του 2016 τον νόμο 4369, ακριβώς για να υλοποιήσει αυτήν ακριβώς την αποκοματικοποίηση. Τι άλλαξε άραγε από τότε;

Μέχρι και στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές ανέμισε η κυβέρνηση την σημαία της ηθικής. Τότε που το 2015, κυρίαρχο σύνθημα του κ.Τσίπρα ήταν ότι δεν θα αλλάξει μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη.

Η αλήθεια είναι πως το «ηθικό πλεονέκτημα» είναι σαν τον μύλο. Αλέθει τα πάντα, δικαιολογεί αστοχίες, διαχειριστικά λάθη, προσωπικές ανεπάρκειες, υπερβάσεις, και κάθε είδους «πραγματικά» μειονεκτήματα. Έχει δηλαδή μια υπερβατική διάσταση, αφού τα πάντα αντισταθμίζονται από ένα ανεξάντλητο συμβολικό κεφάλαιο.

Τελικά, δύο χρόνια μετά από μια αλλοπρόσαλλη διακυβέρνηση, αν μη τι άλλο έχουμε καταλάβει ότι ενός "ηθικού πλεονεκτήματος", μύρια ανήθικα έπονται.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου