Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Κυβέρνηση 13ου ορόφου

Ο όροφος 13 είναι αυτός που τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει. Είναι μια αυταπάτη που υπολογίζεται στο σύνολο, χωρίς να συναντάται στην πραγματικότητα. Δεν είναι λίγες οι φορές που σε κτήρια (δυστυχώς δεν υπάρχουν και πολλά τέτοια στην Ελλάδα) από τον 12ο πάμε στον 14ο όροφο, χωρίς να υπάρχει ο 13ος...

Τι σχέση, όμως, μπορεί να έχει ο 13ος όροφος με την σημερινή κυβέρνηση; Η σύνδεση περίτεχνη και ελαφρώς αφαιρετική, μα πέρα για πέρα αληθινή. Και τα δύο δεν υπάρχουν! Τα συζητούμε, τα διαβάζουμε, αλλά δεν τα βλέπουμε, γιατί... δεν υπάρχουν.

Η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποτελεί αυτή τη στιγμή «τυπικά» την Κυβέρνηση της χώρας. Δυστυχώς, μόνο τυπικά, γιατί η απουσία της σε όλα τα μέτωπα είναι περισσότερο από εμφανής. Ποιά παραδείγματα να πρωτοδιαλέξουμε; Πλήθος μεγάλο! Ας δούμε, όμως, ορισμένα χαρακτηριστικά:

Διαπραγμάτευση με θεσμούς; Ισχυρό παράδειγμα: Η Κυβέρνηση δείχνει τα δόντια της σε δηλώσεις και συνεντεύξεις του Πρωθυπουργού, του οικονομικού επιτελείου της και των στελεχών της. Με σκληρή και αδυσώπητη πολιτική θέτει όρια και κόκκινες γραμμές. Άλλοτε διώχνει τους θεσμούς κουνώντας τους μαντήλι και άλλοτε τους καλεί πίσω κουνώντας κόκκινες κορδέλες. Τα κυβερνητικά στελέχη όσα πεισματικά αρνούνται σε συνεντεύξεις και δημόσιες δηλώσεις, τόσο εύκολα συμφωνούν σε μυστικές συνομιλίες, δίνοντας την εντύπωση πως όταν κλείνονται οι συμφωνίες απλώς απουσίαζουνν. Δηλαδή δεν υπάρχουν!

Προσφυγικό; Εδώ σίγουρα κυβέρνηση δεν υπάρχει. Άλλωστε αυτό το επιβεβαιώνει ο ίδιος ο αρμόδιος Υπουργός, κ. Μουζάλας, ο οποίος παραδέχεται ότι δεν μπορεί να καταγράψει τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για το προσφυγικό, ενώ την ίδια στιγμή αποδέχεται τις φήμες περί εκμετάλλευσης των προσφύγων από δήθεν ανθρωπιστές, που λυμαίνονται κοινοτικά κονδύλια. Η Κυβέρνηση, βεβαίως, δεν υπήρχε ούτε στην Μόρια, όταν “ξύλιαζαν” από τον παγετό μικρά παιδιά στους καταυλισμούς. Δεν υπήρχε, επίσης, ούτε στο λιμάνι του Πειραιά, όταν ξεσπούσαν εντάσεις μεταξύ των φιλοξενούμενων προσφύγων. Απουσίαζε, όμως, ολοσχερώς και από τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες, όταν τέθηκαν οι βάσεις για την μόνιμη παραμονή των προσφύγων στην Ελληνική Επικράτεια. Δηλαδή και εκεί δεν υπήρχε!

Εφαρμογή του νόμου; Εδώ, το διαχρονικό ερώτημα “πού ‘ναι το κράτος;” έχει μία και μοναδική απάντηση: Δεν υπάρχει! Οι μπαχαλάκηδες και οι κουκουλοφόροι καταστρέφουν σε καθημερινή βάση την δημόσια περιουσία. Τα τρόλεϊ της Πατησίων ζηλεύουν τη δόξα του χριστουγεννιάτικου δένδρου του Συντάγματος, το 2009. Η ατάκα “οι όμορφες πόλεις όμορφα καίγονται” αντικαθίσταται αξιοπρεπώς από την νέα έκδοσή της “τα όμορφα τρόλεϊ λαμπαδιάζουν καλύτερα”. Η εγκληματικότητα αυξάνεται. Η ανασφάλεια στους πολίτες μεγαλώνει. Το λεγόμενο “μικρό έγκλημα” μένει ατιμώρητο. Ο αρμόδιος αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Τόσκας, περιορίζει την επιχειρησιακή δυνατότητα της Αστυνομίας και υποχρεώνει την ΕΛ.ΑΣ. σε αμυντική στάση. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, βεβαίως, θεωρεί ότι δεν υπάρχει θέμα παραβατικότητας.

Πέρα από την όποια διάθεση αστεϊσμού όμως, αν δεν ήταν σοβαρά τα πράγματα για τη χώρα, θα μπορούσαμε να γελάσουμε, χαρακτηρίζοντας την Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα ως το πρώτο παράδειγμα “κυβέρνησης illusion”. Για κακή τύχη, όμως, ο χρόνος δεν περισσεύει. Τη στιγμή που κυβερνητικά στελέχη συναντούν φανταστικούς ελεύθερους επαγγελματίες που τους αποθεώνουν οι πραγματικοί βρίσκονται σε αδιέξοδο. Την στιγμή που βλέπουν μετανάστες να λιάζονται και να εξαφανίζονται, οι πραγματικοί εγκλωβίζονται σε κέντρα α-φιλόξενης παραμονής. Την ώρα που θεωρούν ότι δεν υπάρχει κόσμος που ψάχνει στα σκουπίδια, η φτώχεια και η ανέχεια αυξάνεται.

Αυτή η Κυβέρνηση δίνει την εντύπωση πως δεν βλέπει τι γίνεται στην ελληνική πραγματικότητα. Δεν βλέπει τη φυγή των καταθέσεων, την έκρηξη των κόκκινων δανείων. Δεν βλέπει τα λουκέτα και την αύξηση της ανεργίας. Αντιθέτως, βλέπει μόνο μια μαγική εικόνα. Αντιλαμβάνεται την ύφεση ως ανάπτυξη και τη βύθιση της πραγματικής οικονομίας ως ανάδυση.

Δεν είναι τυχαία αυτά. Είναι η λογική μιας Κυβέρνησης που δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα. Μιας Κυβέρνησης που έχει παραδώσει τα όπλα και ενδιαφέρεται με ψέματα μόνο να κινείται με το ασανσέρ μεταξύ 12ου και 14ου ορόφου. Η αλήθεια όμως είναι ότι όσο και να παλεύει είναι το παράδειγμα μιας Κυβέρνησης του 13ου ορόφου… Μιας Κυβέρνησης που ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου