Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Από χέρι χαμένοι...

Και ξαφνικά, κανείς δεν μιλάει για τη διαπραγμάτευση. Τόσο καιρό τώρα καιγόταν ο τόπος κι εδώ και τρεις ημέρες… σιωπητήριο. Τη Δευτέρα είναι το Eurogroup, η τρόικα έχει πάει σπίτι της, οι υπουργοί χαλαροί περί άλλα τυρβάζουν και γενικώς μια κυβέρνηση που δείχνει να μην νοιάζεται για τίποτε...

Ένοχοι ή βλάκες; Αν είναι το πρώτο, προφανώς η ενοχή τους έχει να κάνει με το ότι η συμφωνία έχει κλείσει αλλά όλοι εμείς που θα την πληρώσουμε θα την μάθουμε όταν ψηφιστεί.

Βλάκες αν είναι τότε είναι κι επικίνδυνοι αφού η πραγματική οικονομία βουλιάζει. Οι τράπεζες για πρώτη φορά μετά από μήνες αύξησαν τη χρηματοδότησή τους από τον ELA. Και μπορεί να είναι μόνο 300 εκατ., αλλά δείχνει την τάση που επικρατεί και είναι αποτέλεσμα της οικονομικής αβεβαιότητας.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θέλει να κλείσει τη συμφωνία και το έχει κάνει. Δεν κλείνουν όλα τα μέτωπα για επικοινωνιακούς λόγους. Μπας και πετύχει κανένα αντίμετρο για να γεμίσει το κάρο με τον σανό. Αν πάλι η τρόικα απαιτήσει κι άλλα μέτρα, περισσότερα από αυτά που συζητά, τότε δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να πάει σε εκλογές κατηγορώντας δανειστές και… ΝΔ ότι συμμάχησαν για να υποδουλώσουν τη χώρα.

Είναι το πιο απίθανο σενάριο αφού η κουτάλα είναι γλυκιά, για ρωτήστε και τα συριζόσκυλα που έχουν πιάσει θεσούλες στο δημόσιο. Σιγά μην αφήσουν τις βουλευτικές έδρες και να πάνε να γίνουν… σπερματεγχύτες στις γελάδες, όπως είπε ο Μπαλαούρας του ΣΥΡΙΖΑ ότι έκανε για τα προς το ζην. Μέχρι το τέλος θα το πάνε κι όπου βγει.

Όμως, είτε υπογράψουν είτε όχι είναι από χέρι καμένοι. Η παλαβή κυβερνώσα αριστερά απλά σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει. Αν υπογράψουν απλά το 15% θα γίνει σε μερικούς μήνες 5%, η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο και από τους πολίτες. Αν πάλι δεν υπογράψουν και πάνε σε κανένα τρελό δημοψήφισμα ή σε εκλογές, είναι σίγουρο ότι θα φάνε τέτοιες φάπες που θα κοκκινίσει ο σβέρκος τους.

Αν, πάντως, μείνουν στην εξουσία, ακόμη και όλα τα χατίρια του χερ Σόιμπλε να κάνουν, έχουν τελειώσει. Σιγά μην έρθει επενδυτής στην Ελλάδα, σιγά μην αυξηθεί η εμπιστοσύνη στην οικονομία και ξαφνικά απογειωθεί η κατανάλωση. Είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι αυτή τη στιγμή η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή, όχι για να έρθει ο Κυριάκος στη θέση του Αλέξη. Αλλά για να αλλάξει το πολιτικό και οικονομικό κλίμα. Για να φανεί ότι κάτι γίνεται στη χώρα, για να αυξηθεί η ελπίδα και η αισιοδοξία. Η οικονομία είναι ψυχολογία. Και μπορεί οι Συριζαίοι να χρειάζονται… ψυχίατρο, όμως η χώρα απαιτεί σταθερότητα και καλή ψυχολογία.

Είτε, τώρα λοιπόν είτε μετά από ένα χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν γλιτώνει. Είναι από χέρι χαμένοι. Τέλειωσε ό,τι κι αν κάνει, μόνο που όσο παρατείνει την παρουσία του στην πολιτική τόσο κάνει κακό στη χώρα. Απλά ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να μείνει στα πράγματα με το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για να ελέγξει το σκηνικό ενόψει και απλής αναλογικής.

Τώρα, αν η συμφωνία κλείσει Απρίλιο ή Μάιο ή Ιούνιο για την κυβέρνηση δεν έχει σημασία, παρά μόνο να δείξει την εικόνα του σκληρού. Η χώρα, όμως, κάθε μέρα που περνά πληρώνει έναν απίστευτο λογαριασμό.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου