Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Καταρρέουν…

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ βρίσκεται σε κατάσταση αποδρομής. Τα δείγματα της κατάρρευσης της είναι πλέον παντού και πολλαπλασιάζονται καθημερινά.

Κάνουν διαπραγμάτευση με επικεφαλής έναν υπουργό Οικονομικών που αμφισβητεί τον πρωθυπουργό και ο ίδιος αμφισβητείται από το Μαξίμου. Τα εσωτερικά ρήγματα βαθαίνουν. Ο Πάνος Σκουρλέτης διεκδικεί ηγετικό ρόλο και προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα. Ο Νίκος Φίλης έχει σηκώσει το δικό του μπαϊράκι. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιχειρεί να αποσείσει τις ευθύνες από πάνω του. Η ομάδα των 53+ θέτει όρους που έχουν άμεση επίδραση στον τρόπο που η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί την απεμπλοκή της 2ης αξιολόγησης. Τα συντροφικά μαχαιρώματα πληθαίνουν –μέχρι και ο Κιμούλης τους γύρισε την πλάτη καταγγέλλοντας- οι βουλευτές δεν έχουν να πουν τίποτα στον κόσμο και μόνο η επικοινωνιακή ομάδα του Μαξίμου δουλεύει υπερωρίες για να δημιουργεί μαγικές εικόνες όπως αυτή με τα πλεονάσματα και τα αντίμετρα.

Όλα τα αφηγήματα της κυβέρνησης έχουν διαψευστεί γιατί οι προσδοκίες που καλλιέργησαν στηρίζονταν εξ αρχής σε συνειδητά ψεύδη και όχι σε λανθασμένη εκτίμηση της κατάστασης ή εμμονή σε ιδεοληψίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει τα ψέματα που είπε και τις ελπίδες που καλλιέργησε. Το ίδιο συνεχίζουν να κάνουν και σήμερα διαμορφώνοντας το υπόστρωμα για τα επόμενα αδιέξοδα που θα προκύψουν.

Στην οικονομία, στην κοινωνία, στην εξωτερική πολιτική, στην καθημερινότητα, οι μικρές ψηφίδες περιστατικών που μέχρι πρότινος συνέθεταν την εικόνα μιας κυβέρνησης που δυσκολεύεται να συντονιστεί και αδυνατεί να ασκήσει πολιτική, έχουν μετατραπεί σε βαριές πλάκες που καταπλακώνουν τη χώρα.

Η απώλεια ελέγχου δεν αφορά μόνο στην οικονομία. Τα τελευταία 24ωρα η Ευρώπη παρακολουθεί την Ελλάδα να παρουσιάζεται ως εξαγωγέας τρομοκρατίας. Η ιστορία με τις επιστολές προς το ΔΝΤ και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών μπορεί να εξελιχθεί σε ιδιαίτερα επικίνδυνη υπόθεση με σοβαρές επιπτώσεις για τη χώρα καθώς αποδεικνύεται ότι έχουν τεθεί σε κίνηση ιμάντες ανεξέλεγκτων μηχανισμών. 

Αλλά όσο εμφανές είναι ότι δεν μπορούν να πάνε ούτε ένα βήμα πιο πέρα, άλλο τόσο φανερό είναι ότι θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να μείνουν αμετακίνητοι στη θέση τους. Ένας λόγος που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δεν κλείνει την αξιολόγηση είναι ότι την επόμενη μέρα που θα συμφωνήσει στις περικοπές των συντάξεων, στους νέους φόρους και τις ομαδικές απολύσεις δεν θα έχει λόγο ύπαρξης. Θα είναι το κόμμα που έχει ψηφίσει τα σκληρότερα μνημονιακά μέτρα, και την ώρα που θα υπογράφει τα χαρτιά, θα υπογράφει παράλληλα τον πολιτικό αφανισμό του, την καταβύθιση της δημοσκοπικής παρουσίας του σε μονοψήφια ποσοστά και τον επιτάφιο της κυβερνώσας Αριστεράς που υποτίθεται πως υπηρετεί.

Γι αυτό, παρότι καταρρέουν δεν θα πάνε σε εκλογές, ούτε θα οδηγηθούν σε περαιτέρω διάσπαση. Θα εξαντλήσουν όλο τον διαθέσιμο χρόνο γιατί η φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτρέπει (ακόμη) να διαλυθούν οικειοθελώς στα εξ ων συνετέθησαν, ούτε να παραδώσουν τα σκήπτρα. Οι επιλογές τους, οι χιλιάδες διορισμοί στο Δημόσιο και οι διορισμοί ημετέρων σε κρίσιμες θέσεις του κρατικού μηχανισμού, δείχνουν ότι σκοπεύουν να παραμείνουν στην εξουσία μέχρι να την «καταλάβουν», ακόμη και αν αποσυντιθέμενοι πάρουν μαζί τους τη χώρα ή την οδηγήσουν σε ατύχημα.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου