Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Παραιτήσου ρε ορνεόβρωτε...

Έρμαιο των δανειστών και εγκλωβισμένη στις μνημονιακές πολιτικές που η ίδια επέλεξε να ακολουθήσει είναι η ελληνική κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει αποτύχει παταγωδώς στη διαπραγμάτευση. Έφτασε για δεύτερη φορά τα πράγματα σε οριακό σημείο δίνοντας τροφή στους τοκογλύφους δανειστές να απαιτούν νέα εξοντωτικά μέτρα κατά του ελληνικού λαού.

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται ανάμεσα σε συμπληγάδες. Γνωρίζει καλά ότι αν οι θεσμοί επιμείνουν σε λήψη σκληρών μέτρων από το 2018, αυτό θα σημάνει και το τέλος του πολιτικού αφηγήματος του ΣΥΡΙΖΑ που ούτως ή άλλως έχει πέσει στο κενό.

Αυτή τη στιγμή δεν έχει τίποτε άλλο στα χέρια του εκτός από σκληρά, αντιλαϊκά μέτρα. Καμία δέσμευση για το χρέος, καμία παροχή που θα έκανε τους Έλληνες να σηκώσουν κεφάλι, καμία δέσμευση που θα έδινε οξυγόνο στην κυβέρνησή του.

Πώς θα φέρει ο κ. Τσίπρας τα νέα μέτρα στη Βουλή; Πώς θα πείσει τους βουλευτές του να τα ψηφίσουν όταν οι ίδιοι δεν μπορούν καν να πάνε στην επαρχία για τις διακοπές του Πάσχα;

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ο κ. Τσίπρας θα επιλέξει την απόδραση μέσω εκλογών. Με τι αφήγημα όμως θα πάει στις κάλπες; Τι θα πει στο λαό; Ψηφήστε με γιατί απέτυχα; Ψηφήστε με για να προχωρήσω και ίσως καταφέρω να πάρω μια δέσμευση για το χρέος;

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι «υπάρχουν κέντρα που επιθυμούν την πολιτική εξόντωση του Τσίπρα και της κυβέρνησης». Μπορεί και να ισχύει, αλλά με τη συνωμοσιολογία κανείς δεν πήγε μπροστά.

Οι εκλογές, ισχυρίζονται, ότι είναι το τελευταίο σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση, όταν μάλιστα η ΝΔ προηγείται με τόσο μεγάλη διαφορά στις δημοσκοπήσεις.

Οι πρόωρες κάλπες μπορεί να μην είναι το βασικό σενάριο αλλά εάν η αξιολόγηση δεν κλείσει έγκαιρα και οι δανειστές επιβάλλουν σκληρά μέτρα από το 2018 τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα επιλέξει την... ηρωική έξοδο.

Ο ίδιος το γνωρίζει καλά και γι’ αυτό άρχισε ήδη να κόβει κορδέλες εγκαινιάζοντας τα έργα των μεγαλοεργολάβων.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου