Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Κίνηση Ενεργών Πολιτών για "ΚΑΘΑΡΟ ΚΑΛΑΜΑ"

ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΑΛΑΜΑΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ευριπίδη Σούρλα 12

Ιωάννινα, Τ.Κ 452 21

Τηλ.: 26510-30904,36681

Fax:26510-30904

E-mail:katharoskalamas@gmail.com

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Με επιτυχία, τόσο από άποψη συμμετοχής, όσο και από άποψη αποτελεσμάτων, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23 ΑΥΓ.2009 – στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του Δήμου Μολοσσών στο Βουτσαρά Ιωαννίνων η 1η – μετά την πρόσφατη έγκριση του Καταστατικού – Τακτική Γενική Συνέλευση (Γ.Σ) της Κίνησής μας.

Μετά την σύντομη ενημέρωση για την πορεία της Κίνησης και την προβολή πλούσιου οπτικοακουστικού υλικού – προσφορά του Μιχάλη Πασιάκου – με θέμα το ιστορικό του προβλήματος της ρύπανσης του Καλαμά και των κινητοποιήσεων του Λαού των παρακαλάμιων περιοχών, παρουσιάστηκαν στη Γ.Σ οι εισηγήσεις:

α. Ρύπανση – Μόλυνση Καλαμά: Εξέλιξη, σημερινή κατάσταση, προοπτικές, με εισηγητή τον κ. Νίκο Γιαννούλη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και

β. Οργανωτική – Προγραμματική εισήγηση, με εισηγητή την απερχόμενη Διοίκηση της Κίνησης.

Ύστερα από ευρεία και γόνιμη συζήτηση, κατά την οποία παρουσιάστηκαν οι απόψεις εκπροσώπων κομμάτων και Νομαρχίας Ιωαννίνων, Παρακαλάμιων Δημάρχων και μελών της Κίνησης, η Γενική Συνέλευση κατέληξε σε συμπεράσματα – διαπιστώσεις και αποφάσεις ως εξής:

Α. ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

1. Ο όμορφος και ζωοδότης Καλαμάς, που από αρχαιοτάτων χρόνων είναι άρρηκτα συνδεδεμένος και ταυτισμένος με όλη σχεδόν την Βορειοδυτική Ήπειρο, ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΠΛΕΟΝ ΑΜΕΣΑ. Μέρα με τη μέρα μετατρέπεται από πηγή ζωής, αναψυχής, πολιτισμού και ανάπτυξης σε εστία περιβαλλοντικής απαξίωσης και καταστροφής της μεγάλης λεκάνης απορροής του αλλά και των γειτονικών προς αυτή περιοχών.

2. Οι αιτίες είναι γνωστές σε όλους. Τα λόγια και οι υποσχέσεις περισσεύουν. Οι πράξεις όμως είναι λιγοστές έως ανύπαρκτες. Τόσο, που οι κάτοικοι της περιοχής – όσοι απέμειναν πλέον – να αναρωτιούνται αν πράγματι υπάρχει βούληση στους ασκούντες εξουσία, για επίλυση του προβλήματος, ή η υποκρισία έχει αναχθεί σε κανόνα της πολιτικής – και όχι μόνο – ζωής του τόπου.

3. Για τους λόγους αυτούς η ύπαρξη και ενδυνάμωση της Πανελλήνιας Κίνησης Ενεργών Πολιτών για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη «ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΑΛΑΜΑΣ», είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία και επιβεβλημένη. Η Κίνηση μας, στα πλαίσια του ανθρωπίνως δυνατού, θα προσπαθήσει και θα επιδιώξει :

α. Συστηματική, επιστημονική και αντικειμενική καταγραφή όλων των ρυπαντών – μολυντών του Καλαμά, που βρίσκονται στη λεκάνη απορροής του (βιομηχανικοί, αστικοί, γεωργοκτηνοτροφικοί) και το δημόσιο κατονομασμό τους.

β. Άμεσους και αυστηρούς ελέγχους και την άτεγκτη εφαρμογή των Νόμων, Αποφάσεων, Όρων και αδειών που διέπουν τη λειτουργία των πάσης φύσεως δραστηριοτήτων εντός της λεκάνης απορροής του ποταμού.

γ. Σοβαρή επανεξέταση όλου του πλέγματος των Νόμων, αποφάσεων, λύσεων ρυθμίσεων, αδειών κλπ. που συνθέτουν το πρόβλημα και αφού ληφθεί υπόψη η πολύτιμη, αλλά και οδυνηρή ταυτόχρονα, εικοσαετής και πλέον εμπειρία.

δ. Σοβαρές, τεκμηριωμένες και με κοινωνική συναίνεση αποφάσεις και λύσεις, που να διασφαλίζουν τη συνέχιση της ζωής στον τόπο και την ανάδειξη του Καλαμά σε βασικό και αναντικατάστατο παράγοντα ανάπτυξης της περιοχής, συμβατής με τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Β. ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ

1. Για την επιτυχία των παραπάνω στόχων και επιδιώξεων της Κίνησής μας η Γ.Σ. αποφάσισε:

α. Πρώτη και συμβολική ενέργεια, για την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση της κοινωνίας το ημίωρο «κρέμασμα» τεσσάρων (4) μελών της Κίνησης, πάνω στον Καλαμά από τη γέφυρα Σουλόπουλου που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τη Γενική Συνέλευση.

β. Συγκρότηση Τοπικών Κλιμακίων (Τ.Κ) από μέλη της Κίνησης σε όλο το μήκος του ποταμού – και όπου είναι δυνατό – που θα παρακολουθούν και θα ενημερώνουν άμεσα το Δ.Σ, για την κατάσταση του Ποταμού.

γ. Εξουσιοδότησε το Δ.Σ για προγραμματισμό και προετοιμασία αγωνιστικών κινητοποιήσεων και δράσεων με κλιμακούμενη ένταση, σε επιλεγμένες θέσεις και με τη μέγιστη δυνατή ενεργοποίηση των πολιτών.

δ. Στενή συνεργασία με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλους τοπικούς φορείς της περιοχής λεκάνης απορροής του ποταμού, με τις οργανώσεις των αποδήμων της ίδιας περιοχής και με όλους τους επιστημονικούς και λοιπούς φορείς της Ηπείρου.

ε. Ενημέρωση όλων των πολιτικών κομμάτων – και κυρίως των κοινοβουλευτικών – προκειμένου να συμπεριλάβουν στο πρόγραμμά τους συγκεκριμένες θέσεις και δεσμεύσεις για τα προβλήματα του ΚΑΛΑΜΑ.

στ. Μελέτη και προετοιμασία προσφυγής – αν απαιτηθεί – στη Δικαιοσύνη αλλά και στα αρμόδια όργανα της Ελλάδας και της Ε.Ε.

ζ. Αξιοποίηση όλων των Μ.Μ.Ε (έντυπων και ηλεκτρονικών), για την ανάδειξη του σοβαρού προβλήματος του ΚΑΛΑΜΑ και την ενεργό κινητοποίηση των πολιτών για την επίλυσή του.

2. Τέλος η Γ.Σ ανέδειξε ομόφωνα τα νέα όργανα Διοίκησης της Κίνησης, που συγκροτήθηκαν σε σώμα ως εξής:

Πρόεδρος: Πάνος Παππάς (Παλιουρή Ιωαννίνων)

Αντιπρόεδρος: Παύλος Κοσοβίτσας (Κάτω Ραβένια Ιωαννίνων)

Γενικός Γραμματέας: Πάνος Γεωργίου (Γιάννινα)

Οργανωτικός Γραμματέας: Πέτρος Πάντος (Σουλόπουλο Ιωαννίνων)

Ειδικός Γραμματέας: πατέρας Γεώργιος Τζώρτζης (Ραβενή Θεσπρωτίας)

Ταμίας: Νίκος Καζούκας (Καλοχώρι Ιωαννίνων)

Μέλη: Γιώργος Αμυράς (Εκκλησοχώρι Ιωαννίνων), Σταύρος Ζηκόπουλος (Μαζαράκι Ιωαννίνων) και Παναγιώτης Μπουρατζής (Βασιλόπουλο Ιωαννίνων).

Αναπληρωματικά μέλη Δ.Σ.: Σπύρος Καλογήρου (Πέντε Εκκλησιές Θεσπρωτίας), Βασίλης Μπαλωμένος (Βασιλόπουλο Ιωαννίνων), Δημήτρης Ντούγιας (Βερενίκη Ιωαννίνων) και Δημήτρης Πανούλης (Γρανιτσοπούλα Ιωαννίνων).

Ελεγκτική Επιτροπή: Νίκος Βασιλείου (Σέλτσαινα Ιωαννίνων), Χρήστος Κολομβούνης (Δεσποτικό Ιωαννίνων) και Νίκος Παππάς (Δελβινακόπουλο Ιωαννίνων).

Αναπληρωματικά μέλη Ελεγκτικής Επιτροπής: Τάσος Βασιλείου (Καλοχώρι Ιωαννίνων), Παναγιώτης Δούμας (Σουλόπουλο Ιωαννίνων) και Κώστας Παππάς (Σουλόπουλο Ιωαννίνων).

Το νέο Δ.Σ. της Κίνησης, με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του:

· Ευχαριστεί θερμά τους κ.κ. Νίκο Γιαννούλη και Μιχάλη Πασιάκο για την πολύτιμη βοήθεια τους στην Κίνηση.

· Ευχαριστεί τα μέλη της Κίνησης για την εμπιστοσύνη και την τιμητική εκλογή

· Καλεί όλους τους ενεργούς πολίτες να συστρατευθούν μαζί μας για τη σωτηρία του ΚΑΛΑΜΑ και την ανάδειξή του σε βασικό και αναντικατάστατο παράγοντα ανάπτυξης της Βορειοδυτικής Ηπείρου, συμβατής με τον Άνθρωπο και το Περιβάλλον.


Γιάννενα 15/09/2009

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Πάνος Παππάς


Ο Γεν. Γραμματέας

Πάνος Γεωργίου


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου