Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Τα σκοτεινά μυστικά του Έβρου


Tου Τάσου Κοκκινίδη.

Είχα την ...ατυχία να είμαι από αυτούς που υπηρέτησαν στα τέλη της δεκαετίας του '80 στον 'Εβρο. Η μονάδα μου, λίγο έξω από την Καρωτή, δεν υπάρχει πια. Την περίοδο αυτή και για περίπου ένα μήνα αποσπάσθηκα σε ένα φυλάκιο πάνω στις όχθες του ποταμού, μεταξύ Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας. ΄Ημουν αυτόπτης μάρτυς αρκετών "επιχειρήσεων" που πραγματοποιούνταν περίπου μία φορά την εβδομάδα. Οι "επιχειρήσεις" γινόταν την νύχτα. Μυστικοί πράκτορες και ανώτεροι αξιωματικοί συνόδευαν μετανάστες στις όχθες του ποταμού. Τους κάλυπταν το πρόσωπο και τους περνούσαν με βάρκα απέναντι στην Τουρκία.
Χρέη ...μεταφορέα έκαναν οι ντόπιοι "ψαράδες" που ήξεραν τα κατατόπια. Τους βλέπαμε να "ψαρεύουν" αμέριμνοι σε απαγορευμένες περιοχές στις όχθες χωρίς να δίνουν καμία σημασία στους στρατιώτες που περιπολούσαν και χωρίς φυσικά να υπακούν στις εντολές τους να απομακρυνθούν.
Οι "ψαράδες" ήξεραν ότι αυτοί είναι τα πραγματικά αφεντικά του ποταμού.
Εκτιμούσα ότι υπήρχε προσυνεννόηση μεταξύ των δικών μας και της απέναντι πλευράς, καθώς σε μία τουλάχιστον περίπτωση φάνηκαν φώτα αυτοκινήτου από την αντίπερα όχθη, τη στιγμή που άρχιζε η "επιχείρηση". Οι περισσότεροι από αυτούς που "πήγαιναν πακέτο" στην Τουρκία ήταν Κούρδοι.
Θυμάμαι ότι σε μία περίπτωση ένας εξ΄αυτών τοποθετήθηκε στην βάρκα όντας πάνω σε φορείο. Δεν ξέρω πως τραυματίσθηκε, αλλά μέχρι σήμερα θέλω να πιστεύω ότι τραυματίσθηκε στην προσπάθεια του να περάσει τα σύνορα.
Μία από τα ίδια 20 χρόνια μετά.
Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Δημοσίευμα των σημερινών ΝΕΩΝ επιβεβαιώνει ότι ακριβώς τα ίδια συμβαίνουν 20 χρόνια μετά!
"Η Ελληνική Αστυνομία μεταφέρει μετανάστες, ακόμη και αν αυτοί έχουν αιτηθεί πολιτικού ασύλου και τους περνάει παράνομα στην Τουρκία", γράφει η εφημερίδα μεταφέροντας καταγγελίες μη-κυβερνητικών οργανώσεων της Νορβηγίας και της Ελλάδας.
Χαρακτηριστική η καταγγελία του Αχμέτ:
"...Ένα βράδυ μετά το φαγητό οι αστυνομικοί πήραν 150 άτομα και μας έβαλαν σε λεωφορεία. Υπήρχαν πολλοί αστυνομικοί με κλομπ και στρατιώτες με αυτόματα όπλα. Μας έλεγαν να κοιτάζουμε κάτω και να μη μιλάμε μεταξύ μας. Το λεωφορείο κινήθηκε σε έναν χωματόδρομο για περίπου μία ώρα. Κάποια στιγμή σταμάτησε σε ένα σημείο με δέντρα δίπλα στο ποτάμι. Οι αστυνομικοί και οι στρατιώτες ήλεγξαν την περιοχή για αρκετή ώρα και επικοινωνούσαν μεταξύ τους με νοήματα. Όταν βεβαιώθηκαν ότι δεν ήταν κανείς στην άλλη πλευρά του ποταμού άρχισαν να βάζουν τους κρατουμένους σε μία μεγάλη ξύλινη βάρκα...Όταν οι κρατούμενοι κατάλαβαν ότι επρόκειτο να απελαθούν στην Τουρκία άρχισαν να κλαίνε και να φωνάζουν ότι δεν θέλουν να πάνε εκεί γιατί η Τουρκία θα τους στείλει πίσω στην πατρίδα τους όπου κινδύνευε η ζωή τους. Τους είπα κι εγώ το ίδιο. Οι πρόσφυγες που επιχείρησαν να αντισταθούν χτυπήθηκαν άσχημα. Στη βάρκα επέβαιναν δύο αστυνομικοί. Ο ένας κρατούσε το πηδάλιο και ο άλλος μάς σημάδευε με ένα πιστόλι. Έτσι βρεθήκαμε στην τουρκική πλευρά. Ξαφνικά εμφανίστηκαν πολλοί Τούρκοι στρατιώτες και μας συνέλαβαν..."
Για ορισμένους αυτές οι καταγγελίες μπορεί να φαίνονται αναξιόπιστες και υπερβολικές. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στην ιστοσελίδα των ΝΕΩΝ όλα (!) τα σχόλια είναι επικριτικά για το δημοσίευμα, ο συντάκτης του οποίου κατηγορείται για "ανθελληνισμό".
Άλλος υποστηρίζει ότι "πολύ καλά κάνει η ΕΛΑΣ", άλλος καλεί τους Νορβηγούς "που είναι τόσο πολιτισμένοι" να "έρθουν να παραλάβουν" τους μετανάστες.
Εμείς που ζήσαμε τις "επιχειρήσεις" του '80 γνωρίζουμε ότι οι καταγγελίες είναι αξιόπιστες 100%. Απλά είχαμε την ελπίδα ότι μετά από 20 χρόνια η κατάσταση θα είχε βελτιωθεί. Ελπίζαμε ότι οι μετανάστες και οι αιτούντες πολιτικό άσυλο θα τύγχαναν καλύτερης μεταχείρισης.
Δυστυχώς διαψευσθήκαμε. Η Ελληνική πολιτεία στον Έβρο εξακολουθεί να εκπροσωπείται από "σκοτεινούς" κύκλους "ψαράδων" και μυστικών υπηρεσιών, που ασκούν τις ίδιες πρακτικές εδώ και δεκαετίες.
Τι λέει για αυτά ο κ. Χρυσοχοίδης;
foreignpress
________
gianniotis: Διαφωνούμε κάθετα, τόσο με την παρουσίαση - αποκάλυψη του θέματος εκ μέρους των "ΝΕΩΝ", όσο και με την δήθεν λαθρομεταναστευτική ευαισθησία του συντάκτη του άρθρου. Όσοι λαθρομετανάστες εισέρχονται κατά ανορθόδοξο τρόπο στη χώρα μας, με σκοπό να απαλλαγούν οι γείτονές μας από το ...παράνομο αυτό φορτίο, - γιατί έτσι τους αντιμετωπίζουν - ακριβώς με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να επαναπροωθούνται, έστω και με τον ίδιο ανορθόδοξο τρόπο, αφού οι ...φυλάττοντες τις ακριτικές "Θερμοπύλες" μας, το έχουν πάρει πλέον απόφαση.
Ο Έβρος δεν διοικείται από τα σαλόνια των ...Αθηνών. Δεν μπορεί η χώρα μας να δέχεται αναντίρρητα τον κάθε επί γης ...πικραμένο και αδικημένο και να διακηρύττει προς πάσα κατεύθυνση:
"'Οσοι ...αναξιοπαθούντες προσέλθετε στη χώρα των ηττοπαθών".
Ο Τούρκος Οζάλ είχε μεγάλο δίκιο όταν είπε: "Δεν χρειάζεται να κάνουμε πόλεμο με την Ελλάδα, αρκεί να τους στέλνουμε ...στρατιές λαθρομεταναστών".

4 comments:

  1. Καλά κάνουν και τους περνούν απέναντι. Οι "ευαίσθητοι" "αντιρατσιστές" ας πάρουν μερικούς σπίτι τους. Και οι Νορβηγοί, που ΔΕΝ θέλουν να μπουν στην ΕΕ, να πάρουν τους Ασιάτες στην πατρίδα τους που έχει χώρο όσο θέλουν. Από τις πιο αραιοκατοικημένες χώρες της Ευρώπης είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είχα την ...ατυχία να είμαι από αυτούς που υπηρέτησαν στα τέλη της δεκαετίας του '80 στον 'Εβρο.
    ....
    Εμείς που ζήσαμε τις "επιχειρήσεις" του '80 γνωρίζουμε ότι οι καταγγελίες είναι αξιόπιστες 100%.

    Μάλλον ο κος Κοκκινίδης ζούσε σε άλλη χώρα, σε άλλον στρατό και σε άλλον πλανήτη.

    Υπηρέτησα από το Οκτώβριο του 1985 έως τον Ιανουάριο του 1987 στον Έβρο και στις δύο μεραρχίες στο 2ο και 3ο γραφείο των μεραρχιών. Όχι σαν γραφέας, αλλά σαν μάχιμος υπαξιωματικός με συνεχή και καθημερινή παρουσία στα φυλάκια και στα σύνορα. Από το τριεθνές μέχρι τους Κήπους.

    Εάν ενθυμείται - που μάλλον δεν ενθυμείται, γι' αυτό και γράφει σενάρια μπουρδικής φαντασίας - ο κύριος ότι καθημερινά σχεδόν αντιμετωπίζαμε και αντιμετωπίζουμε τέτοια γεγονότα. Ακόμα και Τούρκων στρατιωτών που αυτομολούσαν στην Ελλάδα, καθότι στην πλειονότητά τους είναι Κούρδοι. Μόνον οι αξιωματικοί κι υπαξιωματικοί του τουρκικού στρατού είναι Τούρκοι.

    Δεν θα θυμάται με τι φιλοξενία περιέβαλε ο στρατός αυτούς τους δυστυχείς ανθρώπους. Αντί να τους κρατεί στα κρατητήρια, πολλές φορές τους βάζαμε να κοιμηθούν στα καταλύματά μας.
    Δεν θα θυμάται που πολλοί απ' αυτούς εγκλωβισμένοι στα ναρκοπέδια, εσώζοντο από απλούς οπλίτες μας, οι οποίοι με κίνδυνο της ζωής τους - χωρίς να γνωρίζουν την χαρτογράφηση του ναρκοπεδίου και μην περιμένοντας τους ειδικούς - διέσχιζαν τα ναρκοπέδια και τους έβγαζαν έναν έναν.
    Δεν θα θυμάται ότι στις ενέδρες και στις περιπόλους, που συναντούσαμε Κούρδους οπλίτες σε χείριστη κατάσταση, τους παρείχαμε ασπιρίνες, παυσίπονα, ζάχαρη κι άλλα υλικά και για ανταπόδοση μας έδιναν κούτες τσιγάρα και ποτά.
    Δεν θα θυμάται - γιατί ποτέ δεν πήρε μέρος, ούτε και γνώριζε ή γνωρίζει - τις ουκ ολίγες συπλοκές του στρατού με τους ένθεν κι εκείθεν δουλέμπορους.

    Ο ρόλος μας έφτανε μόνον μέχρι του σημείου του να τους συλλάβουμε και να τους κρατήσουμε μέχρι να έρθει η Ελληνική Αστυνομία. Τους παραδίδαμε κι από εκεί και πέρα, ο ρόλος του στρατού τελείωνε.

    Αυτά κι ελπίζω να μην επανέλθω με τέτοια εμετικά δημοσιεύματα.

    Κώστας Τ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ειναι πραγματικα ανατριχιαστικα ολα αυτα αν συμβαινουν λυππαμαι παρα πολυ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή