Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Ας είμεθα τίμιοι απέναντι της Ιστορίας. Το μέγα ΟΧΙ είναι πράξις του Ι. Μεταξά...


Γράφει ο Ιάσων...

Γνωριζοντας τον Ιωαννη Μεταξα από δηλωσεις των πολεμιων του..
1. Παναγιωτης Κανελοπουλος
“ Πρεπει να ειμεθα χωρις αλλο ευγνωμονες εις τον Ι. Μεταξα, διοτι ειπε ολομοναχος , εις το σκοταδι της Νυχτας το μεγα ΟΧΙ. Λεγουν, οσοι αντικρυζουν με εμπαθεια και αυτα τα γεγονοτα της στοριας, οτι το οχι δεν το ειπε ο Μεταξας αλλα ο ελληνικος λαος. Ναι το ειπε ο Ελληνικος Λαος ,αλλα αφου το ειχεν πη ο Μεταξας. Εαν ο Μεταξας ελεγε ΝΑΙ , πως θα ελεγε το ΟΧΙ ο Ελληνικος λαος, αφου θα ξυπνουσε αργοτερα? Θα το ελεγε βεβαια μεσα του, θα το εξεδηλωνε εμπρακτα οταν θα ωργανωνε μυστικα τη αντιστασι αλλα η Αλβανικη εποποιια δεν θα εγραφετο ποτε.
Ας ειμεθα τιμιοι απεναντι της Ιστοριας .
Το μεγα ΟΧΙ ειναι πραξις του Ι.Μεταξα.»Απο το βιβλιο «Τα χρονια του Μεγαλου Πολεμου»του Π.Κανελλοπουλου
2. Μίκης Θεοδωράκης
Εκλαιγε όλη η πόλη για τον Μεταξά
«.....Ο θάνατος του Μεταξά ήταν ένα μεγάλο σοκ. Ο Μεταξάς ήταν πολύ τυχερός διότι συνέδεσε το όνομά του με το “Οχι”, συνέδεσε το όνομά του με τη νίκη και πέθανε σε μια κορύφωση νίκης. Στην Τρίπολη, πρέπει να σου πω ότι έγιναν μνημόσυνα σε διάφορες εκκλησίες. Κι εμείς πήγαμε σε μια εκκλησία, όχι στη μητρόπολη, σε μια άλλη, πιο μικρή. Την ώρα λοιπόν του μνημοσύνου, ο κόσμος έκλαιγε τόσο γοερά, ώστε από τη μία εκκλησία στην άλλη άκουγες τα κλάματα. Εκλαιγε όλη η πόλη για τον Μεταξά. Τόσο τυχερός ήταν δηλαδή, έτυχε η κατάλληλη στιγμή να πει το “Οχι” και μετά να πεθάνει... Και πίσω από το “Οχι” αυτό, δείχνει ότι ήταν ίσως ο μοναδικός πολιτικός στην Ευρώπη που δεν πίστευε στη νίκη του Χίτλερ. Πίστευε δηλαδή ότι θα νικήσουν οι Εγγλέζοι, κάτι που εκείνη τη στιγμή έμοιαζε παράλογο. Και, βεβαίως, ταίριαζε πολύ και με τη νοοτροπία του θρόνου, που ήταν αγγλόφιλος...».
3. Γρηγόρης Φαράκος*
Στην κηδεία του Μεταξά εγώ παρευρέθηκα Ημουν από εκείνους που με τίποτα δεν τον ήθελα, αλλά παρευρέθηκα. Και παρευρέθηκε πολύς τέτοιος κόσμος
«...Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου το περίμενα γιατί θα είχα το πρώτο μου μάθημα στο πρώτο έτος του Πολυτεχνείου... Εκείνο που αισθάνομαι μέχρι τώρα –και πιστεύω το αισθάνεται και ο περισσότερος κόσμος από τότε– ήταν ότι η ζωή, γενικά η ζωή και της χώρας και του κάθε ατόμου, χωρίστηκε στα δύο. Στο πριν και το μετά. Κι αυτό κατά τη γνώμη μου καθόρισε και την εξέλιξη όλης της χώρας στα κατοπινά.
...Η στάση της Σοβιετικής Ενωσης στον ελληνοϊταλικό πόλεμο ήταν διφορούμενη. Επιπλέον, το σοβιετογερμανικό Σύμφωνο Μολότοφ – Ρίμπερντοφ δημιούργησε προβλήματα σε όλα τα κομμουνιστικά κόμματα της Ευρώπης που είχαν ταχθεί κατά του Αξονα...
......Ο,τι και να πεις για τον Μεταξά, το πρωί της 28ης Οκτωβρίου εξέφρασε το λαϊκό αίσθημα. Και βεβαίως, επειδή και το ΚΚΕ αυτή είχε ως μοναδική κατεύθυνση, με αυτή την έννοια ταυτίζονται... Βεβαίως, αρνιέμαι τους διθυράμβους που συνήθως ακούγονται υπέρ του Μεταξά που είπε το “Οχι”, αλλά και από την άλλη μεριά, δεν μπορώ να δεχθώ αυτή τη συνεχή κριτική των αριστερών, οι οποίοι δεν είπαν ΠΟΤΕ ότι εν πάση περιπτώσει ο Μεταξάς εκείνο το πρωί είπε αυτό που αισθανόταν όλος ο ελληνικός λαός. Και θα πω και κάτι ακόμα: Στην κηδεία του Μεταξά εγώ παρευρέθηκα. Ημουν από εκείνους που με τίποτα δεν τον ήθελα, αλλά παρευρέθηκα. Και παρευρέθηκε πολύς τέτοιος κόσμος...».
* Ο κ. Γρηγόρης Φαράκος υπηρξε γ.γ. του ΚΚΕ.
********************************************************************************
Ο Μεταξας αντιμετωπος με την Ιστορια
«..Πολλοί δεν μπορούν να του συγχωρήσουν ότι υπήρξε πιο αποτελεσματικός ως αγωνιστής για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη για τον λαό, για τις κατώτερες κοινωνικές τάξεις του μόχθου των αγροτών και των εργατών. Ισως το πιό προσβλητικό για εμας τους Ελληνες » γράφει ο αείμνηστος Παναγιώτης Γ. Βατικιώτης(1928-1998), καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου – διεθνώς ανεγνωρισμένος ως ένας από τους μεγάλους ειδήμονες στην πολιτική Ιστορία της εγγύς και μέσης ανατολής- στο βιβλίο του ''Μια πολιτικη βιογραφια του Ιωαννη Μεταξα'' « ηταν , ότι ο Μεταξάς κατόρθωσε να κυβερνήσει την χώρα για τεσσεράμισι χρόνια με ένα ουσιαστικά προσωπικό καθεστώς φωτισμένης δεσποτείας χωρίς καμία υποστήριξι από κάποιο πολιτικό κόμμα..Ενα καθεστώς που στηριζόταν απόλυτα σε μιά αμοιβαία συμφωνία με τον βασιλιά..σε ενα σώμα αξιωματικών που τον σεβόταν ως τον κάποτε λαμπρό επιτελικό απόστρατο στρατηγό ..και στη δική του εντυπωσιακή ηθική αυθεντία…»
Βεβαίως είναι πανθομολογούμενο τοις πάσι...
Μολονότι το όνομα του Εθνικού κυβερνήτου, Ιωάννου Μεταξά, δέν αναφέρεται ούτε από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία μας, αλλα ούτε και απο τα Μεσα Ενημερωσεως Αριστερων Αποψεων- που κάθε επετειο της 28ης Οκτωβρίου, το αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι - στη συνείδησι του Ελληνικού Λαού αλλά και στις επίκαιρες σηζητήσεις, ο Μεταξάς, κατα γενική παραδοχή, πέρασε το κατώφλι της Ιστορίας περισσότερο για την απάντησι που έδωσε στον ιταλό πρέσβυ, Εμμανουέλε Γκράτσι.
Οταν δέκα λεπτά πρίν από τις 3 της νύχτας της 28ης Οκτωβρίου του 1940, εκείνος κτύπησε το κουδούνι της φτωχικής οικίας του πρωθυπουργού , με την εντολή να παραδώση το τελεσίγραφον στις 3 π.μ. ακριβώς, της 28/10/1940.
''Ο Μεταξάς άρχισε να το διαβάζει'' αφηγείται ο Γκράτσι. «Μέσα από τα γυαλιά του, έβλεπα τα μάτια του να βουρκώνουν. Όταν τελείωσε την ανάγνωση με κοίταξε κατά πρόσωπο, και με φωνή λυπημένη αλλά σταθερή μου είπε: "Alors c'est la guerre." (Λοιπόν έχουμε πόλεμο).»
Είναι τόσο περιττό να πούμε ότι εκείνη την ώρα και οι πιό ξενύχτηδες Αθηναίοι, θα ήσαν ήδη στον πρώτο τους ύπνο. Την συνάντησι, τον χρονο και τον λόγο προώρισε, για καλή μας τύχη, η Ιστορία, εκείνη την στιγμή, στον Ιωάννη Μεταξά. Ουδείς δύναται να το αρνηθεί. Μόνο να το αποσιωπά με την γενναιότητα των δειλών...
Η Ιστορια μετα το ΟΧΙ…
Ετσι πολλοι αν οχι οι περισσοτεροι Ελληνες αγνοουν, οτι το Οχι του Μεταξα δεν γεμισε απλως την συγχρονη Ελλαδα με δοξα αναλογη του ιστορικου παρελθοντος και του αθανατου μεγαλειου της. Αλλα ουσιαστικως το μεγα ΟΧΙ του Μεταξα, συνετελεσε καθοριστικως στην ηττα του αξονος.
Βεβαιως αν ο υποπτος θανατος του, την 29ην Ιανουαριου 1941 δεν τον απεμακρυνε απο το προσκηνιο της Ιστοριας, πολλα μπορουσαν να εχουν συμβη, εως και την πληρη ανατροπη...Διοτι μολονοτι αποσιωπουμενο απο τους «ιστορικους και εκπαιδευτικους» των Μεσων Ενημερωσεως Αριστερων Αποψεων, ειναι ιστορικως διαπιστωμενο, οτι ο Χιτλερ, μετα την παταγωδη αποτυχια του Μουσσολινι να καταλαβη την Ελλαδα αλλα και τις δυσμενεστατες επιπτωσεις συνεπεια της δημιουργηθεισης καταστασεως στην προετοιμασια της Γερμανικης εκστρατειας κατα της Ρωσσιας, επεχειρησε να δελεασει την Ελλαδα με λιαν επωφελεις την πατριδα μας προτασεις Ειρηνης προς την Ιταλια, εξασφαλιζοντας την δυνατοτητα να διατηρησει η Ελλαδα τα εδαφη στην Β.Ηπειρο , τα οποια ο Ελληνικος Στρατος ειχε καταλαβει καταδιωκοντας τους Ιταλους.
Γερμανικες Προτασεις Ειρηνης
Σημαντικες λεπτομερειες για τις Γερμανικες προτασεις Ειρηνης προς τερματισμο του Ελληνο-ιταλικου πολεμου παρεχονται στο βιβλιο του Α.Π.ΖΟΛΩΤΑ, «Γερμανικαι προτασεις Ειρηνης" Η προσπαθεια της Γερμανιας προς τερματισμο του ΕλληνοΙταλικου Πολεμου»εκδοσεις Ερωδιος 2005. Οι προτασεις αυτες κατεστησαν γνωστες στη συναντησι της 17ην Δεκεμβριου 1940, του Ελληνος Πρεσβεως Π. Αργυροπουλου, στην Ισπανια με τον Ουγγρο στρατηγο Αντορκα ( Πρεσβεως της Ουγγαριας στην Ισπανια και προσωπικου φιλου του Φον Καναρη, απεσταλμενου του Χιτλερ στον Αντορκα δια την διαμεσολαβησι μεταξυ Γερμανιας και Ελλαδος) και διεβιβασθησαν αμεσως προς τον Μεταξα.
Περιελαμβαναν δε τα ακολουθα:
«Η Ελλας ηδυνατο να διατηρηση τας θεσεις τας οποιας κατελαβε ο στρατος της εν Αλβανια και να συναφθη Ειρηνη προς την ιταλια. Προς αποφυγη επιεσοδειων μεταξυ Ελληνων και Ιταλων θα εδημιουργειτο νεκρα Ζωνη, εντος της οπιας θα παρεμβαλλοντο μεταξυ των δυο αντιπαλων στρατων γερμανικαι δυναμεις ως παρατητρηται. Η Γερμανικη Κυβερνησις ,εαν εδεχετο η ελληνικη, θα ανελαμβανε τη υποχρεωσι να μεριμνηση οπως αποχωρησουν αι επι του εδαφυς της ευρισκομενοι κατα την στιγμην της ανακωχης Βρεταννικαι υναμεις..»
Η εισηγησις του πρεσβεως μας μεταξυ αλλων ελεγε και τα εξης:
«..επρεπε να δεχθωμεν τας προτασεις , για να αποφυγωμε πασαν μελλοντικην επεμβασιν της Γερμανιας εις τον Ελληνο-ιταλικον πολεμο, η οποια θα ητο καταστρεπτικη δι ημας..»
Οι ΑΓΓΛΟΙ εν τω μεταξυ, πολυ πιθανον ενημεροι των τεκταινομενων, προσπαθουν ποικιλοτροπως να πεισουν εγκαιρως τον Μεταξα (συναντησεις του Στρατηγου Ουέϊβελ στην Αθηνα την 17η Ιανουαριου 1941) να δεχθη συμβολικες δυναμεις στην Θεσσαλονικη, βεβαιοι οντες οτι κατ αυτον τον τροπο θα πρκαλουσαν και θα εξαναναγκαζον τον Χιτλερ να επιτεθη αμεσα κατα της Ελλαδος, δηλαδη να εμπλακη και στα Βαλκανια, επ ωφελεια των ιδιων.
Και καλως δια τα συμφεροντα της πατριδος των, οχι ομως και δια τα ιδικα μας. Δεν ειναι παραδοξο που το τελευταιο κειμενο-διακοινωσις του Εθνικου Κυβερνητη Ιωαννη Μεταξα προς την,Αγγλικη Κυβερνησι συνταχθεν την 17η Ιανουαριου 1941, προσπαθουσε να αποφυγη την προκλησι του Ελληνο-Γερμανικου πολεμου που θα πυροδοτουσε η παρουσια-προφασις στην Ελλαδα έστω και μικρου αγηματος Αγγλων ή της RAF στην Βορειο Ελλαδα.«Ειμεθα αποφασισμενοι να αντιμετωπισωμεν καθ οιονδηποτε τροπο και με οιασδηποτε θυσιας ενδεχμενη Γερμανικη επιθεσι. ,ΑΛΛΑ ΟΥΔΟΛΩΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕΝ ΝΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΛΕΣΩΜΕ....» εγραφε ο Μεταξας στο τελευταιο γραπτο μηνυμα του, διακοινωσι προς την Αγγλικη Κυβερνησι...
Συμπτωματικως, την ιδια ημερα αισθανεται ελαφρα αδιαθεσια , εγχειριζεται δια «παραμυγδαλικο αποστημα» μετα απο δυο ημερες, την 19ην Ιανουαριου 1941, και τελικως αποθνησκη την 29ην Ιανουαριου 1941...
Η θανατηφορος «ασθενεια «του Ιωνανη Μεταξα..
Στο βιβλιο του David Irving «Ο Πολεμος του Χιτλερ» εκδοσεις Γκοβοστη, Δεύτερος Τομος σελις 774 ανφερεται οτι ο καθηγητης Hans Eppinger, ο πιο σπουδιαος γιατρος του Γ' Ράϊχ, εξεταζοντας τον θανοντα Βασιλια Βορι, της Βουλγαριας, παρατηρησε οτι τα κατω ακρα του Βασιλια ειχαν μαυρισει, κατι που ειχε δη μονον μια φορα πριν , οταν ο πρωθυπουργος της Ελλαδος Ιωαννης Μεταξας ειχε δηλητηριαστη, τον Ιανουαριο του 1941..» Ενω στο ιδιο βιβλιο σον πρωτο Τομο σελις 454, για το ενδεχομενο επιθεσεως κατα της Ελλαδος αναφερε τα εξης:
«..Ετσι διαμορφωθηκε το στρατηγικο χρονοδιαγραμμα του Χιτλερ.Θα πραγματοποιουσε , νωρις τον Μαρτιο 1941, την επιθεσι κατα της ΕΛΛΑΔΟς , με την κωδικη ονομασια ΜΑΡΙΤΑ, απο το ονομα της μιας κορης του Αρχιστρατηγου Γιοντλ. Φυσικα αν οι Ελληνες αποφασιζαν να απομακρυνουν τους αγγλους καλεσμενους τους θα ανακαλουσε οριστικα την ΜΑΡΙΤΑ. Δεν ειχε το παραμικρο ενδιαφερον να καταλαβει την Ελλαδα...»
Τα εργα του Ιωαννη Μεταξα.. Ο,τι το αριστεροκρατουμενο δουλοφρον κατεστημενο αποκρυπτει
Ομως ο Ιωαννης Μεταξας και το καθεστώς της 4ης Αυγούστου 1936 είχε ήδη αφήσει έργο πρίν την ηρωική αυγή της 28ης/10/1940.

  • Η δημιουργία του ΙΚΑ, η θέσπισις ιατρικής περιθάλψεως και δώρου εργασίας.
  • Η καθιέρωσις του οκταώρου και των υπερωριών.
  • Η πρωτομαγιά ως αργία και εορτή των εργατών.
  • Τα κατώτατα όρια μισθών,η ρύθμισις των αγροτικών χρεών, η θέσπισις υποχρεωτικής αδείας μετ' αποδοχών, ο εκσυγχρονισμός των Γεωργικών Συνεταιρισμών και της ποινικής δικονομίας.
  • Η θέσπισις της υποχρεωτικής παιδείας,
  • ο Νόμος περί υποχρεωτικής διαιτησίας και επίλυσεως των εργατικών διαφορών.
  • Ακόμη η πρώτη συστηματική προσπάθεια για την καθιέρωσι της Δημοτικής.
  • Αλλά και ο εκσυγχρονισμός του Στρατού και του Ναυτικού.
  • Η αθόρυβη και αποτελεσματική προετοιμασία των συνόρων σε μήκος πέραν των 200 χιλιομέτρων με οχυρωματικά έργα.
  • Η «γραμμή Μεταξά», που αναφέρεται σε όλα τα στρατιωτικά συγγράμματα του κόσμου, στρατηγικό και κατασκευαστικό επίτευγμα αξιοθαύμαστο έως σήμερα για την τεχνική αρτιότητα αλλα και το σύντομο χρονικό διάστημα που πραγματοποιήθηκε με τα ασήμαντα μέσα της εποχής εκείνης υπο άκρα μυστικότητα.

Είναι όλα μέρος από το τεράστιο έργο που φέρει φαρδιά πλατειά την υπογραφή του Ιωαννου Μεταξά. Είναι λοιπόν ευθύνη μάλλον της αδέκαστης ιστορίας παρά της μικροψυχίας των πολιτικών και της κακεντρεχειας των Μεσων Ενημερωσεως Αριστερων Αποψεων να κρίνουν τον Ιωαννη Μεταξα, το Εργο του και την αναγκαιότητα ή μη του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου 1936, την Εθνική συνεισφορά του Ιωαννη Μεταξά.

Στην υλική προπαρασκευή, στον Εθνικό φρονηματισμό. Στην δόξα του ΟΧΙ.
Και οι Ελληνες, που φιμωμενοι θα παρακολουθησουν ακομη μια φορα την υβρι την αχαριστια την μικροπρεπεια, την αγνωμοσυνη στους λογους της πολιτικης και πολιτειακης ηγεσιας αλλα και στους λογους και στα παραθυρα των νανοειδων «ιστορικων και «εκπαιδευτικων» των Μονοπωλητων της «αληθειας»στα Μεσα Εξαπατησεως και εξαχρειωσεως των Μαζων
Γνωριζουν... Και ευλαβικα τιμουν την μημη του Ελληνα Εθνικου Κυβερνητη Ιωαννη Μεταξα.

Ιασων

Ο Μεταξας για το τι σημαινει Ελλαδα Ελλην Ελληνισμος..
«Το σφάλμα είναι οτι ενομίσαμε ότι ημπορούμε κατ'αναλογίαν με άλλα έθνη να περιλάβωμεν εντός ορίων εδαφικών τον Ελληνισμόν. Ενώ ακριβώς η ιδιοφυία της φυλής μας είναι να μην έχει όρια. Εις όλην την ιστορίαν μας , πλήν του Βυζαντίου, οι Έλληνες αποτελούμεν ένα ή πλειότερα ισχυρά κρατικά κέντρα με όρια ακτινοβολούντα προς πάσας τα κατευθύνσεις.. ..Χάρις εις πολιτικήν εσφαλμένην , πολλοί από τους πλοκάμους αυτούς απεκόπησαν.Αλλά θα ξαναγίνουν πάλι. Διότι προς τα εκεί μας οδηγεί η φυλετική μας ιδιοφυία και η μοίρα μας. Ούτε θα πρέπει να επηρεαζόμεθα από τας αντιξόους περιστάσεις της στιγμής τας οποίας άλλωστε ημείς με τα σφάλματα μας προεκαλέσαμε και αι οποίαι αποτελούν παρωδικό φαινόμενο.Αυτη λοιπόν δύναται και κατ ανάγκην θα είναι η μεγάλη ιδέα μας, όχι με το βυζαντινό εδαφικό περιεχόμενο αλλά με το περιεχόμενο της αρχαίας δηλαδή κατ ουσίιαν και πάλιν η επικράτησις της φυλής μας και εκτός των ορίων του ελληνικού κράτους ....»

Από την αρθρογραφία του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Ιωάννου Μεταξά...(σελίς 526, Εκδοτικός οίκος Κυρομάνου , 70ον άρθρον του.

10 comments:

  1. ΤΑ ΟΧΙ ΘΕΛΟΥΝ ΜΕΤΑΞΑΔΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΠΩΘΟΥΝ,ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επειδή πρέπει να τα λέμε όλα.

    Ο Ιωάννης Μεταξάς ήταν γιος του Παναγή Μεταξά και της Ελένης Τριγώνη. Γεννήθηκε στην Ιθάκη, όπου ο πατέρας του ήταν έπαρχος.
    Ήταν γόνος του Κεφαλληνιακού κλάδου των Αντζουλακάτων της παλαιάς Βυζαντινής οικογένειας των Μεταξάδων ενώ η οικογένεια του διατηρούσε τον τίτλο του Κόμη.
    Είχε δύο αδέρφια, τον Κωνσταντίνο και την Μαριάνθη. Ο Κωνσταντίνος σπούδασε νομικά αλλά σχετικά νέος οδηγήθηκε στο ψυχιατρείο. (Αρκετοί πολιτικοί και γενικά επώνυμοι έχουν στενούς συγγενείς που χρήζουν ψυχιατρικής παρακολούθησης. Αυτό μάλλον δεν είναι τυχαίο)
    Το 1885 εισήλθε στην στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, επιλέγοντας το Σώμα Μηχανικών. Η επιλογή του δεν ήταν τυχαία αφού στο ίδιο σώμα υπηρετούσαν δύο συγγενείς του, ο Γεράσιμος και ο Νικόλαος Μεταξάς, μετέπειτα υπουργός των Στρατιωτικών. Το 1897 μετατέθηκε στο υπουργείο Στρατιωτικών, δίπλα στον θείο του, τον υπουργό Νικόλαο Μεταξά. Ύστερα από πιέσεις του ίδιου μετατέθηκε στο επιτελείο του τότε Αντιστράτηγου, στη θέση του υπευθύνου των εμπιστευτικών αρχείων του επιτελείου. Εκεί είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τον διάδοχο του θρόνου Κωνσταντίνο και να συνδεθεί φιλικά.
    Υπήρξε μασόνος, είχε φτάσει μάλιστα στον τριακοστό βαθμό της μασονίας. Ανήκε στην Στοά «Ησίοδος», στην οποία είχε διατελέσει «σεβάσμιος».

    Όπως βλέπουμε, ο Μεταξάς υπήρξε ένας φιλόδοξος αριστοκράτης που εκμεταλλευόμενος την προσωπική του σχέση με τα ανάκτορα αλλά και τους μασόνους, βρέθηκε σύντομα στα ανώτατα στάδια της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. (Σύνηθες κι αυτό το φαινόμενο)
    Στις εκλογές του 1936 το κόμμα του (κόμμα των Ελευθεροφρόνων) έλαβε μόνο 50.137 ψήφους.
    Παρά την ασήμαντη απήχηση που είχε ακόμη και μεταξύ των βασιλοφρόνων, ο βασιλιάς τον διορίζει υπουργό στρατιωτικών.
    Ο δρόμος για την εγκαθίδρυση της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου είχε αρχίσει!
    Αμέσως μετά την επικράτηση της δικτατορίας ο Μεταξάς φτιάχνει ένα υφυπουργείο Δημοσίας Ασφάλειας στο υπουργείο Εσωτερικών. Επικεφαλής διορίζει ένα πρόσωπο αφοσιωμένο στην υπόθεση της 4ης Αυγούστου και ιδιαίτερα στον αρχηγό της. Τον Κ. Μανιαδάκης.
    Σ’ αυτόν ανατέθηκε να εδραιώσει την δικτατορία της 4ης Αυγούστου. Με ποιο τρόπο; Μ’ αυτόν που περιγράφει ο Σπύρος Λιναρδάτος στο βιβλίο του «4η Αυγούστου»:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συνέχεια
    Γενική αρχή του καθεστώτος ήταν «σακατεύετε αλλά μη σκοτώνετε». Οι αφηνιασμένοι βασανιστές δεν μπορούσαν πάντα να συγκρατήσουν το «ζήλο» τους σε ορισμένα όρια. Έπειτα, πολλές δολοφονίες έγιναν προμελετημένα, γιατί το καθεστώς ήθελε να «ξεπαστρέψει» και μερικούς για να φοβηθούν και να «σπάζουν» ευκολότερα οι άλλοι. Σε πολλές δεκάδες φτάνουν οι πολίτες που τρελλάθηκαν, έγιναν φυματικοί ή ανάπηροι ή υπέφεραν για πολλά χρόνια ύστερα από τα βασανιστήρια.».
    Προς τιμήν του ο Μεταξάς δεν ισχυρίστηκε ποτέ ότι «δεν ήξερε γιατί διάβαζε»

    Ερχεται λοιπόν η στιγμή που ο φασίστας Μουσολίνι στέλνει στον Μεταξά τον πρέσβη Γκράτσι να ζητήσει απ’ τον δικτάτορα να επιτρέψει στις ιταλικές ένοπλες δυνάμεις να καταλάβουν κάποια στρατηγικά σημεία του ελληνικού εδάφους.
    Η απάντηση του Μεταξά αρνητική.
    Δεν μπορούσε να ήταν και διαφορετική.
    Διορισμένος, απ’ τον Βασιλιά – που υποστήριζε τα συμφέροντα των Αγγλογάλλων- δικτάτορας και αντιλαμβανόμενος τα αισθήματα της κοινής γνώμης έκανε την ανάγκη φιλοτιμία και απέρριψε το τελεσίγραφο των Ιταλών
    .

    Η στάση που είχε τότε το διδακτορικό καθεστώς ξεκάθαρη. Ο αρχιστράτηγος Αλ. Παπάγος, λίγες μέρες πριν την ιταλική εισβολή, έλεγε πως αν μας επιτεθούν
    «θα ρίξωμεν μερικές τουφεκιές διά την τιμήν των όπλων»
    και ο δικτάτορας Μεταξάς σε συζήτηση με δημοσιογράφους, μόλις άρχισε η ιταλική επίθεση, δήλωνε πως η Ελλάδα δεν πολεμά για τη νίκη και, όπως σημειώνει στο ημερολόγιό του, τον ανησυχούσε «η υπεραισιόδοξος κοινή γνώμη».
    Σύγχρονοι ιστορικοί πιστεύουν ότι η απόφαση του Μεταξά ήταν αποτέλεσμα της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, αφού η Ελλάδα προετοιμαζόταν χρόνια για επικείμενη επίθεση εχθρικών δυνάμεων.
    Με την άρνησή του να υποκύψει στους Ιταλούς απέκτησε, έστω και προσωρινά, τη γενική αποδοχή, γεγονός που υποβοήθησε σημαντικά στην πανεθνική προσπάθεια για απόκρουση και απώθηση των Ιταλών.
    Ο Γεώργιος Σεφέρης θα γράψει έναν χρόνο αργότερα:
    «Όταν ήρθε η 28η, δεν μπόρεσε να ιδεί ότι τότε μόνο, και όχι στις εορτές του Σταδίου, ολόκληρος ο λαός ήταν μαζί του, μαζί με την απάντηση που έδωσε στον Grazzi την αυγή. Δεν μπόρεσε να καταλάβει ότι η ημέρα εκείνη δεν επικύρωνε αλλά καταργούσε την 4η Αυγούστου».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι νανοι βλεπουν οσο επιτρεπει το υψος τους.
    Τα ερπετα οσο να χυσουν το δηλητηριο τους.

    Και οι σφηγκεσ οτι τους μυριζει..

    Ομως ..Σε τιποτα δεν μειωνεται η αξια και τα εργα του Ιωαννη Μεταξα ακομη κι αν ολες οι κατηγοριες που του προασπτουν οι φιλοι της επαναστασης που χαθηκε ή αλλοι προοδευτικοι, ηταν αληθινες , σε τιποτα δεν εμιωνεται η αξια και το τιτανιο εργο που επιτελεσε ο Μεταξας.

    Ιασων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε σχολιαστή, ακόμα και στην προσπάθειά σου να απαξιώσεις το έργο και τον ρόλο του Ι. Μεταξά, εμφαίνεται το μέγεθος και η βαρύτητα της πολιτικής του παρουσίας, στην ιστορία της νεότερης Ελλάδος. Η γνωστή Γκαιμπελιστική προπαγανδιστική τακτική, τις ανάμιξης αληθών και ψευδών στοιχείων, όπως και η σκόπιμη απόκρυψη πολλών άλλων, μάλλον μας υποψιάζει για το σκοπούμενο και στρατευμένο των «επιμορφωτικών» σου προθέσεων…. Η εν γένει συλλογιστική σου, εκφεύγει μακράν των ιστορικών κριτηρίων στην εκτίμηση των ιστορικών προσωπικοτήτων. Τεχνηέντως λοιπόν, ξεχνάς να μας αναφέρεις τους ιστορικούς λόγους για τους οποίους ο Βασιλιάς με τον Ι. Μεταξά εφάρμοσαν, ως είχαν συνταγματικό δικαίωμα (και υποχρέωση) τον στρατιωτικό νόμο και έθεσαν την χώρα σε κατάσταση πολιορκίας. Αποκρύπτεις την δράση των (προφανώς ομοϊδεατών σου) κομμουνιστών και αναρχικών στην Θεσσαλονίκη. Τα επεισόδια, τις επιθέσεις, τις καταλήψεις αστυνομικών τμημάτων και στρατιωτικών μονάδων, ο οπλισμός και η βίαια και εξαγγελμένη προσπάθειά τους να αποσπάσουν εδάφη από την Ελληνική επικράτεια για να τα αποδώσουν στους κομμουνιστές Σλαυοβούλγαρους. Ο εσωτερικός (ανέκαθεν) εχθρός του Έθνους, έπρεπε να αναχαιτισθεί. Το ΚΚΕ εκτός νόμου και οι ανθέλληνες οπαδοί του υπό δίωξη. Φυσικό και απαιτητό! Απαράδεκτο μόνο για τους προδότες κομμουνιστές. Όσοι επέμεναν στην αντεθνική δράση τους, καταδιώκονταν και μόνο αυτοί. Το σύνολο του λαού, απολάμβανε ειρήνη, ευνομία, ασφάλεια και φιλολαϊκές πολιτικές, οι οποίες και σήμερα θεωρούνται «λαϊκά κεκτημένα» και υφαρπάζονται από όψιμους αριστερούς σήμερα, ως δήθεν δικές τους κατακτήσεις!!! Μην ξεχνάς το πολιτικό ανάστημα και μεγαλείο του ανδρός, όταν παρά ταύτα, ανέθεσε τα υπουργικά καθήκοντα σε θέματα εργασίας στον αριστερό Παπαναστασίου. Έπρεπε λοιπόν το απόστημα να σπάσει! Ήταν εθνικό χρέος του Ι. Μεταξά, η προστασία και διάσωση της χώρας από τον κομμουνιστικό κίνδυνο. Τώρα εάν εσένα και τους ομοϊδεάτες σου αυτό δεν σου αρέσει, λυπούμε, αλλά ο Ελληνικός λαός ποτέ δεν σας αποδέχθηκε και δεν συμφώνησε μαζί σας. Αντιθέτως, εσείς επιχειρήσατε με την βία και το έτσι θέλω, να επιβάλετε την θέλησή σας, αυτή που συμφωνήσατε προδοτικώς με τους Σοβιετικούς, δηλαδή να τους παραδώσετε την χώρα και να ήμασταν τώρα σαν την Αλβανία ή την Βουλγαρία… Την στρατιωτική προπαρασκευή της χώρας που αναφέρεις, την επέτυχε ο Ι. Μεταξάς και ουδείς άλλος, καθότι υπήρξε (και διεθνώς αναγνωρισμένος) ο ευφυέστερος πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης της εποχής του και μπόρεσε να διαβλέψει εγκαίρως τον επερχόμενο ευρωπαϊκό κίνδυνο, αλλά και να λάβει τα ενδεικνυόμενα μέτρα ώστε να μην βρεθεί προ τετελεσμένων καταστάσεων, όπως και επιβεβαιώθηκε και δικαιώθηκε και εκ του αποτελέσματος, αποσπώντας μάλιστα τον διεθνή θαυμασμό και τα πανταχώθεν ευμενή σχόλια, ακόμη κι από τους Ιταλούς αλλά και Γερμανούς!
    Και μια τελευταία επισήμανση. Είσαι σίγουρος ότι γνωρίζεις πως καθιερώθηκε η κυβέρνηση Μεταξά; Ξέρεις τι σημαίνει ο όρος «δικτάτορας» και «δικτατορία»; Με ποιο σκεπτικό η βία του επιτιθεμένου είναι θεμιτή και επιτρεπτή, ενώ του αμυνόμενου δεν είναι;;;; (δράση ΚΚΕ-εβραιοκινούμενου μην το ξεχνάμε- αντίδραση Ελληνικού κράτους).
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ 9:13-15
    Μην ανησυχεις μας ειπες ολο το μαθημασα σου και το ειπες και πολυ καλα.Μπραβο κι αξιος ο μισθος σου.
    Μονο που πρεπει να παραλειψες καποια σημεια,γιατι πουθενα στο αντιμεταξικο σου παραλληλημα δεν ανεφερες οτι ο Γ.Παπανδρεου και ο Ελευθεριος Βενιζελος προτρεπαν τον Ιωαννη Μεταξα ν'αναλαβει πραξικοματικα την διακυβερνηση της Ελλαδος διοτι ηταν ο μονος που μπορουσε ν'αποτρεψει την διαλυση της χωρας οπως την απεγραζονταν κομμουνιστες κι Εβραιοι.Διαβασε το βιβλιο του κ.Αννιβα Βελλιαδη "ΜΕΤΑΞΑΣ-ΧΙΤΛΕΡ"εκδοσεις ΕΝΑΛΙΟΣ για περισσοτερες λεπτομεριες.
    Φυσικα κι αποσιωπας το μεγαλο κοινωνικο εργο του μεγαλου αυτου ανδρος αν και θα πρεπε να τον ευγνωμονεις που δουλευεις 8ωρο κι οχι 14ωρο(αν δουλευεις)η' που εχεις κοινωνικη ασφαλιση και δεν εισαι επι ξυλου κρεμαμενος.
    Και να ταν μονο αυτα η προσφορα αυτου του ανθρωπου,που κυκλοφορουσε στους δρομους της Αθηνας χωρις σωματοφυλακες γιατι ηταν ο "κυρ Γιαννης" ολων των Ελληνων,μια πατρικη φιγουρα που σ'εκανε να νιωθεις σιγουρια κι ελπιδα για το αυριο(καμια ομοιοτητα με τους σημερινους "δημοκρατικους" κυβερνωντες;).
    Το μονο του και καθοριστικο για την καταληξη του λαθος ηταν η τυφλη του προσηλωση στον Βασιλια,κατι που το πληρωσε με την ιδια του τη ζωη.
    Γνωριζοντας οτι μια μεριδα των ανωτατων επιτελικων του στρατου λειτουργουσε ως κατασκοποι των Αγγλων αφησε επιτηδες να διαρρευσουν σχεδια του οτι περιμενε τους Ιταλους να επιτεθουν στην Ελλαδα απο τον καμπο της Θρεσπωτιας,οπου θα ηταν πιο ευκολο γιαυτους να χρησιμοποιησουν την υπεροπλια τους σε ολα τα στρατιωτικα μεσα και σε πολυ λιγες ωρες να φθασουν στην Αθηνα.
    Τι καταφερε μ'αυτο;Να δωθουν αυτα τα παραπλανητικα σχεδια στα διπροσωπα Αγγλικα φιδια,αυτοι να τα δωσουν μεσω του πρακτορα τους Τσιανο στον Μουσολινι και να επιτεθουν οι Ιταλοι απο τ'Αλβανικα συνορα.Την συνεχεια την ξερουμε,την εγραψε η Ιστορια με χρυσα γραμματα κι οση λασπη και ψεμματα κι αν χρησημοποιησουν οι αιωνιοι ακαπνοι προδοτες αριστεροι δεν παραγραφετε.
    Κι αν δεν ηταν αυτος ο μεγαλος ΕΛΛΗΝΑΣ ανδρας,δεν θα ειχαν κατασκευαστει-μεσα σε απολυτη μυστικοτητα-τ'απορθητα οχυρα Ρουπελ τα μονα που αντισταθεικαν-οι υπερασπιστες τους εννοω-στον μεχρι τοτε ανικητο,ασταματητο,υπεροπλισμενο Γερμανικο στρατο.
    Κι αν ο Ελληνικος στρατος πολεμησε μεχρι εσχατων και δεν ετρεχε γυμνος να σωθει στην θαλασσα οπως καναν καποιοι συμμαχοι μας, ηταν γιατι ειχαν διπλα τους αυτον τον αξιο ηγετη που τους εδωσε τ'οραμα και την πιστη για την τελικη νικη η' για εναν ενδοξο Ελληνικο θανατο.
    Και κατι τελευταιο προς αποκατασταση της αληθειας,οταν μπηκαν οι Γερμανοι στην Ελλαδα το πρωτο πραγμα που καναν ηταν να 'κοψουν" την συνταξη στην χηρα του Ιωαννη Μεταξα και ν'απελευθερωσουν ολους τους εγκλειστους κομμουνιστες απο τις φυλακες κατ'απαιτησην των Βουλγαρων συμμαχων τους,καθως μεχρι τοτε Γερμανια-Ρωσσια ησαν ακομη συμμαχοι και συντροφια.
    Αυτα τα λιγα ως απαντηση στην λασπη που προσπαθησες ν'αφησεις και πολυ περισσοτερο ως ενας μικρος φορος τιμης γιαυτον τον ανθρωπο που μας εμπνεει ακομα με την προσφορα του στον αωνιο Ελληνισμο.
    ΖΗΤΩ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ
    ΖΗΤΩ Η 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
    ΖΗΤΩ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
    ΖΗΤΩ Η ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΑΣ720

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν αμφισβήτησα τίποτε από όσα γράφει η ανάρτηση.
    Απλά βλέπω και την "άλλη πλευρά του νομίσματος".
    Αυτή που κάποιοι αγνοούν ή δεν θέλουν να τη μάθουν.
    Ποτέ δεν άρεσε η μονομέρεια ούτε η αγιοποίηση των ανθρώπων της εξουσίας.
    Πολύ περισσότερο δεν χρησικοποίησα λέξεις του τύπου "νανοι", "ερπετά", "σφήκες", "αντιμεταξικο παραλληλημα" και άλλα συναφή.
    Και δεν αντιλαμβάνομαι τι νόημα έχουν επιθέσεις του τύπου
    "Αντιθέτως, εσείς επιχειρήσατε με την βία και το έτσι θέλω, να επιβάλετε την θέλησή σας, αυτή που συμφωνήσατε προδοτικώς με τους Σοβιετικούς, ..."
    Ποιοι "εμείς";;;
    Πως ταξινομείτε και κατατάσσετε τόσο εύκολα τους ανθρώπους;
    Όσοι δεν συμφωνούν με τις απόψεις σας καταδικάζονται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλε «Αναγνώστη», η άλλη πλευρά του νομίσματος που θέλεις να μας παρουσιάσεις, είναι αυτή που σου ανέπτυξα και που εσύ αποκρύπτεις, αλλά και αφήνεις ασχολίαστη…
    Δηλαδή αυτή της ανάγκης του καθεστώτος που προέκυψε από την στάση των κομμουνιστών, οι οποίοι επιχείρησαν να αποσπάσουν την Μακεδονία από την Ελληνική επικράτεια. Αυτό βέβαια για την δήθεν αναλυτική σου επισκόπηση του ζητήματος, είναι ανούσιο και αποκρυπταίο, είναι όμως η σκληρή για εσένα και τους ομοϊδεάτες σου, πραγματικότητα! Και λέω «ομοϊδεάτες» σου διότι, οι απόψεις σου και η οπτική από την οποία μας εκθέτεις το θέμα, είναι η μονοπωλημένη από τους κομμουνιστές και την «κουλτούρα» τους. Εάν εσύ ταυτίζεσαι με αυτήν, τότε γίνεσαι και φερέφωνό τους. Η ιστορική επιστήμη φίλε μου, δεν σε δικαιώνει ούτε στο ελάχιστο!! Εκτός λοιπόν των ανιστόρητων πλανών που μας αράδιασες, όπως π.χ. ότι ο Ι. Μεταξάς διορίσθηκε υπουργός στρατιωτικών!;!;!; , παραλείπεις τεχνηέντως (πιστεύω) να αναφέρεις τα ιστορικά γεγονότα όπως αυτά αποδεδειγμένα έγιναν, δηλαδή ότι ο Ι. Μεταξάς σχημάτισε κυβέρνηση συνεργασίας και ηγήθηκε της χώρας ως εκλεγμένος νόμιμα πρωθυπουργός. Αντιθέτως, παρουσιάζεις μια αλληλουχία στρεβλώσεων και ψευδών, προκειμένου να δημιουργήσεις την εντύπωση ότι ο Μεταξάς έκανε στρατιωτικό πραξικόπημα και κατέλαβε την εξουσία δια των όπλων, πράγμα ουδέν αναληθέστερον!!
    Ναι, πράγματι η μονομέρεια χαρακτηρίζει την υποκειμενικότητα! Αυτό όμως δεν αποτελεί πάγιο επιχείρημα, που θα αποκλείει την διάκριση και την καταξίωση ιστορικών προσωπικοτήτων, ιδίως όταν αυτή εκφράζεται σε ικανή χρονική απόσταση από την εποχή του, που επιτρέπει χωρίς εμπάθειες την απόδοση ιστορικών επιτυχιών, ευθυνών και ευσήμων. Ναι λοιπόν, κάποιοι οι οποίοι απέδειξαν συν τω χρόνω, την ιστορική τους αξία, αυτοί θα πρέπει να προβάλλονται και όχι να συσκοτίζονται ή συλίζονται από μειοψηφίες εμπαθών μηδενιστών και συμπλεγματικών ανθρώπων. Φίλε μου, δεν σε καταδικάζω. Απλώς σε εκθέτω και σε αποκαλύπτω με επιχειρήματα.
    Εκτός κι αν το δικαίωμα της άποψης το έχεις αποκλειστικότητα και δεν έχουμε εμείς το αντίστοιχο να σου απαντήσουμε. Έτσι λοιπόν, το «εσείς» απευθύνεται σε αυτούς που επινόησαν και πρωτοεκπόνησαν την επιχειρηματολογία σου και με τους οποίους, στα μάτια του αναγνώστη σου, ταυτίζεσαι (τουλάχιστον ως προς το θέμα) και όχι άδικα. Εάν λοιπόν, έχεις να επιχειρηματολογήσεις επ’ αυτών, μετά χαράς να σε ακούσω.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φίλε ΛΥΚΙΕ,
    σχετικά με αυτό που γράφεις,

    "Εκτός λοιπόν των ανιστόρητων πλανών που μας αράδιασες, όπως π.χ. ότι ο Ι. Μεταξάς διορίσθηκε υπουργός στρατιωτικών!;!;!;"

    Σε παραπέμπω στην εγκυκλοπαίδεια "ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΖΩΗ" σελ. 272. Θα διαβάσεις ότι έγινε υπουργός Στρατιωτικών στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση Δεμερτζή.
    Δεν χαρακτηρίζεται διορισμός αυτό;
    Αλλά και στην Βικιπαίδεια - διεύθυνση http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CF%89%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82_%CE%9C%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%AC%CF%82
    θα διαβάσεις ότι:
    Στις 9 Μαρτίου ο βασιλιάς διόρισε υπουργό στρατιωτικών τον Ιωάννη Μεταξά. Η αρχή για την δικτατορία της 4ης Αυγούστου είχε αρχίσει ήδη.

    Χρειάζονται κι άλλα;
    Μήπως τώρα κατάλαβες φίλε ότι "δεν αραδιάζω ανιστόρητες πλάνες";
    Και κυρίως δεν υποτιμώ και δεν προσπαθώ να προσβάλω τον συνομιλητή μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θα αντιπαρέλθω για λόγους οικονομίας της συζήτησης το θέμα της αξιοπιστίας της «Βικιπαίδεια» το οποίο αμφισβητώ εν συνόλω και θα υπεισέλθω στην ουσία του θέματος. Πράγματι λοιπόν μου διέφευγε η λεπτομέρεια αυτή, η οποία αφορά σύμφωνα με την πηγή σου, 5 ημέρες θητείας ως υπουργός στρατιωτικών (όλες κι όλες) και 29 ημέρες ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (και στρατιωτικών δευτερευόντως) Δεμερτζή. Εδώ όμως πρέπει να διευκρινίσουμε ότι όταν εξετάζουμε την πολιτική κατάσταση εκείνης της εποχής, πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι εξελίξεις και οι πρακτικές δεν έχουν αντίστοιχο με τις σημερινές και γι’αυτό δεν πρέπει να κάνουμε συγκρίσεις και παραλληλισμούς. Με το βλέμμα αυτό λοιπόν, ο «διορισμός» από τον βασιλέα, ήταν μια πρακτική που την εποχή του μεσοπολέμου ήταν το σύνηθες, σε μία περίοδο έντονων εξελίξεων, αναταραχών, πτώχευσης του κράτους, πολιτικής ρευστότητας και συχνών πραξικοπημάτων. Ας μην ξεχνάμε και τον («δημοκράτη») Ε. Βενιζέλο και τις «περιπέτειες» που έβαλε την χώρα, αλλά και το δικό του πραξικόπημα! Ο Βασιλιάς ήταν ο εγγυητής της «ομαλότητας» όσο μπορούμε βέβαια αυτό να το εννοούμε! Όμως, ο Ι. Μεταξάς είχε το χρίσμα του εκλεγμένου και αν και λόγω των κρατουσών συνθηκών, συνεργάσθηκε με τον Δεμερτζή, όταν αυτός απήλθε, νομίμως κατέλαβε τον πρωθυπουργικό θώκο, αλλά και έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή. Στις 30-04-1936 μάλιστα απόλαυσε και την βουλευτική εκχώρηση όλων των εξουσιών στο πρόσωπό του.
    Η ουσία όμως, των έως τούδε επιχειρημάτων μου, δεν αλλάζει και επάνω σε αυτές ουδέν σχόλιο έχεις κάνει. Νομίζω ότι υπεκφεύγεις συστηματικά της ουσίας φίλε μου (ας μην επαναλάβω τα προλεχθέντα μου) εμμένοντας μόνο σε αυτά που θεωρείς ότι σε «θίγουν» προσωπικά. Εάν αυτό είναι το μόνο που σου έμεινε, τότε να απολογηθώ για ότι σε «έθιξε» και ας περάσουμε στη ουσία, δηλαδή στην εν τέλει προσωπική αξία του ανδρός Ι. Μεταξά.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή