Η Βουλή θα κληθεί λοιπόν να αναθέσει στον κ. Κάρολο Παπούλια μια δεύτερη προεδρική θητεία. Οπως τα δύο μεγάλα κόμματα και η ακροδεξιά υποστηρίζουν (εκτός απροόπτου) τον σημερινό Πρόεδρο, η επανεκλογή του φαίνεται βέβαιη.
Ο Κάρολος Παπούλιας είναι δημοφιλής.
Λογικό: δεν ασκεί εξουσία.
Απλώς, μιλάει και περισσότερο ακόμα υπονοεί. Και όταν μιλάει ή υπονοεί εκφράζει συνήθως το λεγόμενο ..."κοινό αίσθημα". Ταυτόχρονα προσωποποιεί τον ανώτατο συνταγματικό θεσμό και τη συνέχεια σε εποχές που όλα αναποδογυρίζονται.
Αν προσέξουμε τα πεπραγμένα της θητείας του θα βρούμε όμως και άλλα χαρακτηριστικά.
Το πρώτο αφορά τα διεθνή ενδιαφέροντά του. Οπως και όταν ήταν ο σιωπηλός υπουργός του Ανδρέα, μοιάζει να τον ενδιαφέρει περισσότερο η Ανατολή από τη Δύση, ο Νότος από τον Βορρά κι ας είναι η Ελλάδα, από δεκαετίες τώρα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το δείχνουν αυτό πολλά ταξίδια του και πολλές από τις επισκέψεις που δέχεται. Θα υπενθυμίσω ότι η τύχη της χώρας μας, σήμερα όπως χθες και όπως αύριο, κρίνεται στη δική μας Δύση, και όχι τόσο στον Νότο ή στην Ανατολή, που βεβαίως δεν πρέπει ποτέ να παραμελούνται.
Το δεύτερο αφορά τα λεγόμενα "εθνικά θέματα". Επέτρεψε, με πράξεις και παραλήψεις, να πιστεύουν πολλοί ότι δεν συμμερίζεται τις πολιτικές όσων επιδιώκουν, προσεκτικά και ρεαλιστικά, τον διάλογο και όχι την αντιπαράθεση. Καλλιεργεί συστηματικά, σε κάθε επέτειο, τις τραγικές και ένδοξες εθνικές μνήμες, αλλά σπάνια αναφέρεται και σε σημερινές ελπίδες για ένα κοινό ειρηνικό μέλλον. Είναι ενδεικτικό ότι πολλοί "ανένδοτοι" υπερπατριώτες, πιθανότατα χωρίς τη δική του ευθύνη, τον εμφανίζουν σαν σύμβολο αντίστασης στους πολιτικούς όλων των παρατάξεων με "μειωμένο πατριωτισμό".
Το τρίτο αφορά τα κοινωνικά θέματα. Τόνισε συχνά, και καλά έκανε, την ανάγκη δικαιοσύνης και κάποιας ισότητας. Εδειξε, έμμεσα, μερικούς υπεύθυνους της σημερινής κρίσης και της κοινωνικής της διάστασης. Αλλά δεν τον ακούσαμε πολύ τελευταία.
Ο κ. Παπούλιας οφείλει την πρώτη εκλογή του στον κ. Κώστα Καραμανλή που, επιλέγοντάς τον, "την έσκασε" στο νεοπαπανδρεϊκό ΠαΣοΚ.
Την επανεκλογή του θα την οφείλει τώρα στον κ. Γιώργο Παπανδρέου που οδήγησε τη Νέα Δημοκρατία στην απόφαση, πρώτα του πρώην και τώρα του νυν αρχηγού της, να ψηφίσει ξανά Παπούλια.
Ευτυχώς.
Διότι αν η γενική κρίση έθιγε και αυτή τη "σταθερά" οι συνέπειες θα ήταν μεγάλες. Διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα, αν προσωπικότητες όπως ο κ. Κώστας Σημίτης, που τόσο η χώρα θα τον είχε ανάγκη για την αποκατάσταση και της έξωθεν καλής μαρτυρίας της, ήθελαν (αλλά και μπορούσαν) να προσφέρουν και αυτή την υπηρεσία.
Δυστυχώς, αυτό δεν φαίνεται δυνατό.
ΡΙΧΑΡΔΟΣ ΣΩΜΕΡΙΤΗΣ
Ο Παπούλιας καλός Πρόεδρος αποδείχτηκε. Αλλά και ποιός από τους μέχρι τούδε διατελέσαντες Προέδρους δεν ήταν καλός ; Εκτός από κάτι χαζομάρες που έγιναν επί Σαρτζετάκη όλοι τους εκπλήρωσαν τα καθήκοντα τους. Το μόνο ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΟ είναι αυτό που λέει η Πρόεδρος της Βουλής κα Μπενάκη στον άρτι εκλεγέντα Πρόεδρο κ. Παπούλια περί περιορισμού των εθνικών συνόρων. Ακούστε το:
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.youtube.com/watch?v=pVuKCZSG_SA&feature=youtube_gdata
Βασει νομου οι δυνατοτητες του ΠΑΠΟΥΛΙΑ ειναι λιγες! Ομως θα συνδεσει το ονομα με εθνικη καταστροφη; Για το λαθρο νομοσχεδιο δεν ακουσα τις αποψεις του; Γι ατο ΚΥΠΡΑΙΚΟ Κ.Λ.Π.; Καλη η δευτερη θητεια αλλα στην ιστορια πως θα περασει; Δεν πρεπει πρωτα να ρωτησει τι γινετε; Αν συμφωνει η οχι θα μας το πει;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνοδοιπορος και προεδρος της αριστερας.Ποτε του δεν ειπε τιποτα ν ακαυτηριαση τη βια των τρομοκρατων κατα της αστυνομιας τιςσδειλες τους επιθεσεις παρα μονο παραπλανητικα συνθηματα οπως " βαραβαροτηα ή σοσιαλισμος"
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτις δε παρελασιε ςο εθνικος του λογος ανυπαρκτος.Κια οταν ειχε επισκεφθει την Μοσχα για τον εορτασμο του τελους του 2 Παγκοασμιοθ Πολεμου δεν βρηκε τιπουτα να πη για την Ελλαδα του ΙΧΙ αλλα μονο θυμηθηκςε οτι ηταν στοβν δημοκρταικο σταρτο και στο εαμ.
Κατα τα αλλα χορτασαμε παρεμφερη μηνυματα οπως εκεινο για την Ελλη Παπα για τον ατηυχη θανατο του Αλεξη Γργηοροπουλουκλπ.. Αλλα ουδεν για το ασυλο, ουδεν για την αλητεια των κομμουνιστων στα πανεπιστημια ουδεν για τοθυς αστυνομικους που εμειναν φυτα ουδεμια παραινεσις ακομη και τωρα με το θεμα των αγροτων.Μια σιωπηλη σφιγγα που ναφωνει τηννφωνουλα της την φωνουλα της μονο οταν εχει κατι να μας πη ο αριστερος ψαλτης..
Ασ εβγαινε ο Προεδρος Δημοκρατιας με εκλογες και αθ βλεπαμε τι οα επαιρενε η προεδραρα μας..
Επιπλεον να σας θυμισω και τα εξης
Στις 3/5/2003 η Ελευθεροτυπία δημοσίευσε εκ νέου ο,τι παρ’ολιγον να είχαμε ξεχάσει:
http://archive.enet.gr/online/online_print?id=24353328
Δηλαδή ότι στο "πόθεν έσχες" του Ανδρέα Παπανδρέου - του πατρός του Γιωργάκη - στις αρχές του 1994 για την αγορά του οικοπέδου της Εκάλης, εκτάσεως 3,7 στρεμμάτων, με κτίσμα 532 τ.μ. δηλωθείσης αξίας 170 εκατ. δραχμών, ανεφερετο τότε, για να δικαιολογηθούν αυτά τα αδήλου προελεύσεως (μαυρα) τεράστια ποσά, ότι, για την αγορά του σπιτιού της ροζ βίλας, ("κωλοσπιτο" κατά τον Ευαγγελον Γιαννοπουλον)
"...Ο Α. Παπανδρέου είχε δανειστεί χρήματα από έξι άτομα του στενού του φιλικού του περιβάλλοντος.
• Από τον Γιάννη Αλεξίου 10 εκατ., ο οποίος είχε κάνει και τη διαπραγμάτευση με τους κληρονόμους Λουμίδη και είχε υπογράψει προσύμφωνο στο όνομά του.
• Τον μαιευτήρα Θέμη Λαμπρινόπουλο 20 εκατ.,
• Τον επιχειρηματία Τζορτζ Χάλαγκ 65 εκατ.,
• Τον Γιώργο Κατσιφάρα 20 εκατ.
• Τον Αντώνη Λιβάνη 30 εκατ.
• και τον Κάρολο Παπούλια 10 εκατ..."
Ιασων