Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Το μήνυμα του Μαντέλη...

Ο Τάσος Μαντέλης δεν είναι απλά ο πρώτος πρώην υπουργός, που με κυνικό τρόπο ομολόγησε ότι πήρε μίζα-χορηγία ύψους 200.000 μάρκων από τη Siemens. Είναι ο πολιτικός που τράβηξε την κουρτίνα για να φανερώσει τη γύμνια του πολιτικού συστήματος απέναντι στην αποκάλυψη του μαύρου χρήματος.
Ο κ. Μαντέλης πήγε στη Βουλή, παραδέχθηκε ότι τα πήρε από τον γερμανικό όμιλο και έφυγε σαν κύριος.
Ο Αλ Καπόνε είχε συλληφθεί για φοροδιαφυγή, αλλά στην περίπτωση των Ελλήνων πολιτικών το σύστημα έχει θωρακισθεί τόσο καλά που να επιτρέπει την ατιμωρησία των βουλευτών ακόμη και εάν ομολογούν χρηματισμό με τον κυνικό τρόπο που επέλεξε το πρώην πρωτοπαλίκαρο του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ.
Η χθεσινή παρέμβαση του εισαγγελέα ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση.
Το σκάνδαλο της Siemens αποκαλύφθηκε από το διεθνή Τύπο στο τέλος του 2006 και οι έρευνες των γερμανικών αρχών επικεντρώθηκαν στις μίζες που δόθηκαν για προμήθειες στην Ελλάδα. Τέσσερα χρόνια μετά αποκαλύπτεται ότι ουδείς είχε καλέσει τον Μαντέλη να καταθέσει στη Δικαιοσύνη. Το ίδιο συνέβη και με τον κουμπάρο του, που άνοιξε στην Ελβετία τον τραπεζικό λογαριασμό για να εισρεύσουν οι μίζες του πρώην υπουργού Μεταφορών.
Είναι σαφές ότι η Δημοκρατία μας πάσχει, γιατί πλέον δεν υπάρχει διάκριση εξουσιών.
Η Βουλή προσπαθεί ανεπιτυχώς να υποκαταστήσει τη Δικαιοσύνη και οι δικαστικές αρχές να γίνουν μέρος του πολιτικού συστήματος. Το αίσθημα της ατιμωρησίας για τις χρυσές πολιτικές υπογραφές, που κυριαρχεί στην κοινή γνώμη, μπορεί να ακυρώσει κάθε προσπάθεια δημοσιονομικής και οικονομικής εξυγίανσης. Οι πολίτες δεν μπορούν να ανεχθούν παραστάσεις τύπου Μαντέλη, που αποτελεί άλλωστε μόνο την κορυφή του βουνού από τις μίζες που έχει δώσει ο γερμανικός όμιλος για να κυριαρχήσει στις προμήθειες των δημοσίων επιχειρήσεων τα τελευταία 15 χρόνια. Η Siemens κέρδισε από το Δημόσιο συμβάσεις άνω των 700 εκατομμυρίων ευρώ, τις περισσότερες μέσω των προγραμματικών συμφωνιών του 1997.
Ο ισχύων νόμος περί ευθύνης υπουργών εκθρέφει φαινόμενα πολιτικής διαφθοράς και τα μέλη των Εξεταστικών Επιτροπών μοιάζουν ανήμπορα να αντιδράσουν ακόμη και όταν μπροστά τους αποκαλύπτονται οικονομικά εγκλήματα.
Ο Ελιοτ Νες, ο επικεφαλής των αδιάφθορων, που πέτυχε τη σύλληψη του Αλ Καπόνε, θα είχε φρίξει με το σύγχρονο Σικάγο της Μεσογείου…
ΠΑΝΟΣ ΑΜΥΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου