Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Δεν πωλείται η ΔΕΗ, απλώς κλείνει.!

Το ερώτημα που τίθεται για τη ΔΕΗ δεν είναι εάν θα πουληθούν ή όχι οι μονάδες της, αλλά εάν θα καταφέρει να αντέξει στο νέο ενεργειακό τοπίο που διαμορφώνεται στην ευρωπαϊκή αγορά.
Με τα σημερινά δεδομένα το πιθανότερο σενάριο είναι η ΔΕΗ να γίνει ο επόμενος ΟΣΕ. Το επενδυτικό πρόγραμμα της επιχείρησης έχει παγώσει ελλείψει κεφαλαίων, οι υπηρεσίες που προσφέρει είναι κακής ποιότητας, το δίκτυό της μπλοκάρει επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ κρατούν τους διακόπτες της χώρας.
Το χειρότερο όλων είναι ότι από το 2013 η ΔΕΗ θα πρέπει να πληρώνει κάθε χρόνο ποσό που ξεπερνά τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ για να αγοράζει δικαιώματα ρύπων καθώς οι μονάδες της είναι από τις πλέον ρυπογόνες της Ευρώπης. Τα χρήματα αυτά θα τα πληρώσουν οι καταναλωτές μέσω αυξήσεων στους λογαριασμούς, που υπολογίζεται ότι θα φθάνουν το 30% με 40% σε ετήσια βάση.
Ηδη η εισήγηση για τις αυξήσεις του 2011 κάνει λόγο για αυξήσεις στην τιμή του οικιακού ρεύματος έως και 105%. Επομένως το επιχείρημα ότι έχουμε φθηνό ρεύμα επειδή η ΔΕΗ ελέγχεται από το κράτος δεν θα ισχύει τους επόμενους μήνες.
Είναι πλέον σαφές ότι, βραχυκυκλωμένη από εγχώρια και διεθνή συμφέροντα αλλά και συντεχνιακές συμπεριφορές, η ΔΕΗ οδηγείται σε αργό θάνατο.
Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα χωρίς να διαθέτει ολοκληρωμένη ενεργειακή στρατηγική. Παρά τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για ..."πράσινη ανάπτυξη", τα επενδυτικά σχέδια για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παραμένουν μπλοκαρισμένα από τη γραφειοκρατία της δημόσιας διοίκησης.
Υπολογίζεται ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία απαιτούνται 2-3 χρόνια για να αδειοδοτηθεί ένα μικρό έργο φωτοβολταϊκών.
Οι εναλλακτικές λύσεις που εξετάζει η κυβέρνηση για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, όπως η πώληση σε ιδιώτες νέων λιγνιτικών μονάδων στα βεβαιωμένα κοιτάσματα που υπάρχουν σε Ελασσόνα και Δράμα, είναι βέβαιο ότι θα σκοντάψουν στις γενικευμένες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.
Ενδεχομένως η πώληση μονάδων να μην είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση, όμως η βιωσιμότητα της ΔΕΗ θα κριθεί από το εάν η κυβέρνηση θα λάβει τολμηρά μέτρα για το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας και τη στροφή της Επιχείρησης σε καθαρές μορφές ενέργειας.
ΠΑΝΟΣ ΑΜΥΡΑΣ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου