Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Προάγγελος διάλυσης η "τριχοτόμηση" της κεντροδεξιάς στην Ελλάδα;

Γράφει ο Χάρης Παυλίδης
Από την Κυριακή, ένα νέο πολιτικό σχήμα θα προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα. Το Κίνημα της Ντόρας Μπακογιάννη θα είναι μια πραγματικότητα, και υπό αυτή την έννοια, ελάχιστη σημασία έχει- προσωπικά μάλιστα θα έλεγα ότι δεν ενδιαφέρει κανέναν- αν αυτή η πρωτοβουλία της πρώην υπουργού της κυβέρνησης Καραμανλή τριχοτομεί την κεντροδεξιά.
Αυτή την πραγματικότητα θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Νέα Δημοκρατία, από τις αντιδράσεις της οποίας θα εξαρτηθούν σ’ ένα μεγάλο βαθμό και οι μελλοντικές εξελίξεις στην ευρύτερη κεντροδεξιά. Θα ήταν λάθος αν η Νέα Δημοκρατία αντιμετώπιζε αρνητικά αυτή την πραγματικότητα. Εκτιμώ ότι θα πρέπει να αντιδράσει με πολιτικό ρεαλισμό, και να δει μακροπρόθεσμα ότι, ένα φιλελεύθερο σχήμα θα ενισχύσει την επιρροή της στον γραμμικό άξονα Αριστερά- Δεξιά. Το ίδιο λάθος, και μάλιστα ολέθριο, θα ήταν αν τα στελέχη του νέου σχήματος εξαντλούσαν τα περιθώρια της κριτικής τους στη Νέα Δημοκρατία αντί για την Κυβέρνηση.
Δεν μπορούμε να προβλέψουμε το ποσοστό που θα έχει το υπό ίδρυση σχήμα, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι Νέα Δημοκρατία. Το πιθανότερο είναι να έχει τη θέση και το ρόλο που έχουν αντίστοιχα ευρωπαϊκά σχήματα, όπως οι Φιλελεύθεροι της Γερμανίας, της Βρετανίας αλλά και τα μικρά κεντρώα και κεντροδεξιά κόμματα της Ιταλίας και της Γαλλίας. Συνεπώς, μαζί με τον ΛΑΟΣ ενισχύουν τη δεξαμενή της κεντροδεξιάς επιφέροντας μια ισορροπία δυνάμεων αντίστοιχη με την κεντροαριστερά, όπου δίπλα στο ΠΑΣΟΚ βρίσκονται η Δημοκρατική Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Συνεπώς, η επίδειξη πολιτικού ρεαλισμού εκ μέρους του κυρίαρχου πολιτικού κόμματος της κεντροδεξιάς, που είναι η Νέα Δημοκρατία, θα ευνοήσει σε βάθος χρόνου τον ευρύτερο παραταξιακό χαρακτήρα της κεντροδεξιάς. Αλλιώς, ένα είδος «βεντέτας», όχι μόνο θα καταλήξει σε μια ανούσια οπαδικού χαρακτήρα σύγκρουση, αλλά θα αποθαρρύνει όσους θα έβλεπαν ότι όλες μαζί οι δυνάμεις της κεντροδεξιάς, με πρώτη τη Νέα Δημοκρατία, μπορούν να δημιουργήσουν ένα μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα στη κοινωνία, ανατρέποντας την κυριαρχία της κεντροαριστεράς.
Bookmark and Share

12 comments:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε μου (εις διπλούν) 5:17 & 5:18 μμ.
    Δεν ξέρω αν το πρόσεξες αλλά το παρόν άρθρο δεν μιλάει για Ισλάμ, τεμένη και τζαμιά.
    Σεβαστείτε τον αρθρογράφο τουλάχιστον.

    gianniotis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Eξαιρετική ανάρτηση. Νηφάλια και ρεαλιστική τοποθέτηση από αυτές που σπανίζουν, γιατί όπως διαπιστώνω τα blogs του φιλελεύθερου χώρου στην πλειοψηφία τους γίνονται ή "Σαμαρικότερα" του Σαμαρά ή "Μπακογιανικότερα" της Μπακογιάννη.
    Η δε πλάκα είναι ότι η κόντρα δεν έχει ουσιαστικό ιδεολογικό περιεχόμενο. Οι ιδεολογικές διαφοροποιήσεις ανακαλύπτονται για να κρυφθούν πίσω τους προσωπικές φιλοδοξίες, πικρίες και πείσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ Χάρη λογικές οι σκέψεις και λογικό το σενάριο.
    Υπάρχει όμως μια λεπτομέρεια.
    Στη μια συνιστώσα αρχηγός τυγχάνει η Ντόρα Μητσοτάκη. Το συνώνυμο της αρχομανίας. Το σημείο αναφοράς της υπόγειας διαδρομής προς ίδιον όφελος.
    Δεν υπάρχει περίπτωση συνύπαρξης Ντόρας με τον Σαμαρά.
    Η μόνη περίπτωση είναι να συνεργαστεί με το giorgos και τον κολοτούμπα, μιας και συμφωνούν στα περισσότερα.
    Ετσι θα απαλλαγεί και η δεξιά από το ξένο σώμα που λέγεται οικογένεια μητσοτάκη.
    ΑΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν μας τα λες καλα , παληε καλε μου φιλε Χαρη...

    Το κινημα της πλακας που ετοιμαζει η γηραια ενδοτικη ντορα δεν εχει καμμια τυχη ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΔΟΤΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΤΥΦΤΟΥΝ , οσο και απο την ΕΛΛΕΙΨΗ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ... και αυτο το λεω γιατι λογικα αυτο το τσιρκο κινημα ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΨΗΦΟΥΣ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΔΕΞΙΑ (οι δεξιοι ευχονται γρηγορο ψοφο στο μητσοτακεικο..) ΣΛΛΣ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΗς (ΚΕΝΤΡΟ) ΟΠΟΥ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ Η ΕΦΙΑΛΤΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΧΙΛΙΟΦΤΥΜΕΝΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ... αρα ουτε δεξιους ψηφους παιρνει ουτε κεντρωους.... θα παρει μονο καποιους ψηφους απο γελοιους βασταζους , χασισωμενους συντοπιτες της , εμετικους υπαλληλους της και ενδεχομενως μερικων νεοταξιτων καινουριας κοπης.. ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ για να δει βουλη η θλιβερη κλασσαρω...

    Κλεινω λοιπον με την ΑΣΦΑΛΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ οτι το κινημα του κωλου που ετοιμαζει η αμερικανοδουλη ντοριτσα ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΥΧΗ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ αλλα θα το χρησιμοποιησει ΜΕΣΩ ΑΓΟΡΑΣΜΕΝΩΝ (γνωστοι απο τωρα..) ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΜΕ ΜΙΑ ΣΦΡΑΓΙΔΑ να 'διαπραγματευτει' καποια θεση ΕΙΤΕ ΣΕ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ (χωρις να ειν αι στη βουλη..) ΕΙΤΕ ΝΑ 'ΜΠΕΙ' μεσα σε καποιο αλλο ΚΟΜΜΑ (πασοκ ?) ως 'ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ' μηπως και καταφερει να βγει η ιδια βουλευτης ....

    Σε καθε περιπτωση ειναι τελειωμενη πολιτικα ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΚΡΥΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ..

    Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΓΝΟΗΣΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΨΕΙ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΔΕΛΦΟ ΤΗΣ (μονο ΦΥΡΑ βγαζει αυτη η οικογενεια) ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΙΟ ΤΗΣ καθως και της φακλανας ΕΛΣΑΣ ΤΟΥ ΓΕΛΟΙΟΥ ΠΑΚΗ , της εμετικησ ΓΙΑΝΑΚΟΥ του υποδικου ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ για να ξεβρωμισει λιγο Η ΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ και να στειλουμε αχρηστο υλικο ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΒΟΘΡΟ που ετοιμαζει το αθλιο μητσοτακεικο...

    Χαρη μου λυπαμαι αλλα ΜΟΝΟ ΗΛΙΘΙΟΙ Η ΥΠΟΠΤΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΗΛΥΚΟ ΣΚΥΒΑΛΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ... δεν προκειται να τσιμπησει κανεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εσύ ο πάνω μ@κ@κ@σ διάβαζες πολύ αυριανή στα 1980-90 γι'αυτό βγήκες χυμένος έτσι. Τράβα να παίξεις με την μίξα τον ΑΣ και πες μας ηταν ο φίλος σου ο Μεταξας που πρωτος ονοματοδοτησε δρόμο της Θεσσαλονίκης ως Ατατούρκ;

    Οσο πιο πολυ γράφουν κουράδες με βύσσινο σαν εσένα τοσο πιο πολυ πεφτουν οι ψηφοι σας μοναρχοφασίστες του σαμαρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βλάκα 10:53 στο αντινιουζ μετά την ήττα του σαμαρα στις περιφερειες και τουσ δήμους φωνάζουν ΕΑΜ-ΕΛΛΑΣ-ΣΑΜΑΡΑΣ!!!!! Μπες και δες και κυττα μηπως κανενας απο τους συμβούλους του το φοωναζει επισης. Αρα τους εαμοβούλγαρους, τους ενδοτικούς, τους μειοδοτες, τους προδοτες και τους λακεδες να τουσ αναζητησεις στους φιλους του ηγέτη(;) της Δεξιάς οχι στους μητσοτακικούς. Κοθώνι, ε κοθώνι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ηλίθιε 10:53 βλεπω εχεις αναρτήσει ακριβώς τα ιδια και στον χασαπη (ξέρεις εσύ) σήμερα. Τόσο κάτω εχει πέσει η Ρηγίλλης με τα πληρωμένα μοναρχοφασιστικά παπαγαλακια της;
    Πιπινομανωλης επι πληρωμη ρεεεεεε;
    Αξιος ο ρηγιλλικος μισθος σας. Καθικια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σεμνάαααααααααα.!
    Ως προς τους χαρακτηρισμούς.

    Φίλε 10:53 μμ.
    Το σχόλιό σου είναι για διαγραφή, αλλά ελπίζω ότι αν επανέλθεις, θα πρέπει κάποια "κοσμητικά" να τα ξεχάσεις.
    Την ελευθερία έκφρασης που σου παρέχει το παρόν blog, μην την εκλαμβάνεις ως αδυναμία.
    Ξέρω τι σου λέω...

    gianniotis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σοβαρευθείτε όλοι σας γιατί χαθήκαμε!
    Αυτά που γράφει ο κος. Παυλίδης είναι μιά πραγματικότητα, η δεξιά διαλύθηκε και το ΠΑΣΟΚ αλωνίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΠΡΑΓΜΑΤΙ Η ΝΕΑ ΠΟΛΑ ΔΙΑΛΥΘΗΚΕ ΓΙΑΤΙ ΟΣΑΜΑΡΑΣ ΔΙΕΓΡΑΨΕ ΤΟ 40% ΤΩΝ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ . ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΕΤΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ ΟΠΟΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ.ΑΥΤΟ ΑΠΑΙΤΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή