Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Το φλερτ που τελικά οδήγησε σε "αρραβώνα"

Το πολύμηνο «ειδύλλιο» μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων επισημοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο αρχηγών τους. Η συνεργασία σε πολιτικό επίπεδο του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο αναμένεται να «εγκαινιαστεί» τις επόμενες ημέρες, καθώς οι δυο τους έχουν συμφωνήσει να συνυπογράψουν κοινό αίτημα για την κλήση του επικεφαλής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου σε έκτακτη συνεδρίαση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής,... προκειμένου να δώσει εξηγήσεις γιατί αρνήθηκε να βοηθήσει την Κύπρο σε αντιστάθμισμα των ζημιών που υπέστη από το PSI.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στις κοινές τους δηλώσεις ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι «είναι αναγκαίο τούτη την ώρα να υπάρξει μια πλατιά παλλαϊκή συσπείρωση, ένα πλατύ μέτωπο πέρα και έξω από πολιτικά κόμματα», ομολογώντας ουσιαστικά την πολιτική σύμπραξη. Μπορεί πάντως η συνάντηση που προηγήθηκε να συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας, ωστόσο φημολογείται ότι υπήρξαν και άλλες που έγιναν εν κρυπτώ τους περασμένους μήνες. Λέγεται μάλιστα ότι προηγήθηκαν έντονες παρασκηνιακές διεργασίες μέχρι τελικά να φτάσουμε στην επίσημη συνάντηση με αφορμή την πρόταση μομφής του κ. Καμμένου κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Ζώης - Δραγασάκης

Μάλιστα τον περασμένο Νοέμβριο ο τότε εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρήστος Ζώης είχε ένα «ύποπτο» ραντεβού με τον Γιάννη Δραγασάκη, με το πρόσχημα ότι ήθελε να εκφράσει τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του πατέρα του Αλέξη Τσίπρα. Τότε, πάντως, αρκετοί ήταν αυτοί που θεωρούσαν ότι ήταν μια ακόμη διερευνητική επαφή προσέγγισης των δύο κομμάτων. Τα πρώτα «σκιρτήματα», άλλωστε, είχαν εμφανιστεί πριν από τις εκλογές του Μαΐου, με τον Πάνο Καμμένο να σημειώνει εκείνη την περίοδο ότι «συνεργασία μπορεί να υπάρξει μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ και σε ορισμένα θέματα».

Με την πάροδο του χρόνου, και βλέποντας ο Αλέξης Τσίπρας ότι ξεμένει από συμμαχίες, «αναγκάστηκε» ουσιαστικά να στραφεί προς τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Πλέον τα δύο κόμματα αναμένεται να συμπορευθούν αναφορικά με τη στάση τους απέναντι στην τρικομματική κυβέρνηση, ενώ δεν αποκλείεται σύμφωνα με πληροφορίες να προχωρήσουν και σε περαιτέρω συνεργασία σε ό,τι αφορά το κοινοβουλευτικό επίπεδο. Άλλωστε, όπως λένε ορισμένοι εντός της Κουμουνδούρου, «και οι δύο αντιλαμβάνονται ότι εάν θέλουν κάποια στιγμή να σχηματίσουν κυβέρνηση θα πρέπει να συνεργαστούν». Δεν είναι, εξάλλου, τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας στη ρητορική του κάνει λόγο για «κυβέρνηση με κορμό του ΣΥΡΙΖΑ».

"Το μέτωπο"

Μάλιστα, οι δύο άνδρες φέρεται να έχουν δημιουργήσει μετά και την τελευταία τους συνάντηση μια «προγραμματική συμφωνία», η οποία περιλαμβάνει τα εξής: συνεργασία για τη δημιουργία ενός κοινού κοινωνικού και πολιτικού μετώπου κατά της κυβέρνησης, στο πλαίσιο του οποίου θα ζητηθεί από την κυβέρνηση η διεξαγωγή συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών και συνεργασία των δύο κομμάτων απέναντι στην κυβέρνηση, προκειμένου να ασκηθεί πίεση, ώστε η Βουλή να συζητά επί νομοσχεδίων κι όχι επί νομοθετικών ρυθμίσεων. Κάποια πάντως στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Αλέξη Τσίπρα τονίζουν στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ότι «αυτή είναι η αρχή, αλλά θα δούμε πώς θα πάει και στη συνέχεια».

"Στα κάγκελα" οι συνιστώσες για τη συνεργασία!

Πολλοί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπουν με καλό μάτι τη συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, διαφωνώντας πλήρως με το «άνοιγμα» της ηγεσίας. Κύριοι αντιρρησίες είναι το Αριστερό Ρεύμα, μερικά μετριοπαθή στελέχη αλλά και ορισμένοι πασοκογενείς. Ο επικεφαλής, μάλιστα, της μειοψηφίας Παναγιώτης Λαφαζάνης έχει ξακαθαρίσει ότι θα «συναινούσε» μονάχα σε μια συνεργασία μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. «Δεν είναι δυνατόν να λέμε για κυβέρνηση της αριστεροκεντροδεξιάς» τονίζουν στελέχη του Αριστερού Ρεύματος, επισημαίνοντας ότι «είναι μονόδρομος να απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο στα άλλα κόμματα της Αριστεράς, στο ΚΚΕ και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ». Άλλωστε ο ίδιος, αμφισβητώντας τα «ανοίγματα» του Αλέξη Τσίπρα τόσο προς το Κέντρο όσο και προς τη λαϊκή Δεξιά, προτείνει να μη μετατοπιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά, «να μη χρησιμοποιήσει παλιά υλικά», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, πάντως, σκεπτικισμός υπάρχει και σε πιο μετριοπαθή στελέχη, αναφορικά με τη συνεργασία με το κόμμα του κ. Καμμένου. «Πώς θα κάνουμε κυβέρνηση με τη Δεξιά, όταν διαφωνούμε σε τόσα πράγματα» σημειώνουν, προσθέτοντας παράλληλα ότι πρέπει ίσως να ξαναδούμε το ζήτημα των συμμαχιών.

Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει τις αποφάσεις του. Αυτό που μένει να αποδειχτεί είναι εάν τελικά θα περάσει τη γραμμή του ή οι αν οι αντιδράσεις της μειοψηφίας θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στο εσωτερικό του κόμματος.

Αντιρρήσεις εκφράζονται αντίστοιχα και εντός των ΑΝ.ΕΛ. για την προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, τον τόνο δίνει ο ίδιος ο κ. Καμμένος και ως εκ τούτου οι διαφωνούντες αποφεύγουν να εκφραστούν (προς το παρόν τουλάχιστον) ανοιχτά.

1 comments: