Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Η γελοιότητα του Νόμου "περί ευθύνης Υπουργών"

Λοιπόν, τί λέτε;
Λειτουργεί ο Νόμος περί "ευθύνης των Υπουργών";
Αν είστε τόσο "ρομαντικοί" και το πιστεύετε, πάρτε μια ...γεύση.
Από το έτος 1950 μέχρι και σήμερα ο περιβόητος αυτός Νόμος, βρίσκεται μόνο στα χαρτιά και ουδέποτε εφαρμόσθηκε.
Εξαίρεση, η επιβολή δύο μηνών φυλάκισης στον τότε Υπουργό κ. Παναγιώτη Χατζηπάνο το έτος 1950, για υπόθεση ...μεταφοράς καυσίμων.
Με επίσημα στοιχεία Δ. Σιούφα για όλους τους πολιτικούς.
Έφαγαν το καταπέτασμα σύμφωνα με τις κατά καιρούς καταγγελίες των ιδίων εναντίον αλλήλων, αλλά ούτε για τα ..."πάμπερς" του Κοσκωτά έμεινε ένας τους στην ... "μπουζού"
Στις 17 Μαΐου ο Πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας, ενημέρωσε για όλες τις υποθέσεις ενεργοποίησης του νόμου "περί ευθύνης υπουργών" από το '74 μέχρι σήμερα, διάστημα δηλαδή για το οποίο οι κατά καιρούς αντίπαλοι πολιτικοί έχουν ...καταμαρτυρήσει εναντίον αλλήλων ...απίθανες κλεψιές και απάτες εις βάρος του Δημοσίου, και λογικά κάποιοι από αυτούς θα 'πρεπε να έχουν μπει "πίσω από τα σίδερα", εάν είχαμε σοβαρό πολιτικό σύστημα.
Η ερώτηση ήταν μόνο μία:
"...πόσοι πήγαν φυλακή κε Σιούφα απ' το '74 μέχρι σήμερα;..." και μπορεί μέχρι σήμερα εμείς να μην πήραμε απάντηση, πήρε όμως η πάντα έγκριτη "Εστία" εξ αφορμής αναλόγου άρθρου του συνεργάτη της Γ. Κ. Στεφανάκη στις 22/4/09, από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Βουλής, με στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία υπήρξαν όλες κι όλες 13 υποθέσεις ενεργοποίησης του σχετικού νόμου από το '50 μέχρι σήμερα, μεταξύ των οποίων ξεχώριζαν εκείνες της περιβόητης "Πεσινέ", με κατηγορούμενους τον κ. Καραμανλή και την ...μισή κυβέρνησή του το '65 (παραγράφηκε) και του σκανδάλου Κοσκωτά (πλήρωσαν μονάχα Γ. Πέτσιος κάτι ... "ψιλά" και ο Μένιος Κουτσόγιωργας με τη ζωή του).
Μόνον ένας τέως υπουργός για υπόθεση μεταφοράς καυσίμων, ο Παναγιώτης Χατζηπάνος το '50 καταδικάστηκε δυο μήνες φυλακή.
Πολιτικό συμπέρασμα:
Απ' όλες τις κλεψιές επί 60 χρόνια, που οι ίδιοι καταμαρτυρούν εναντίον αλλήλων, οι πολιτικοί φρόντισαν να την βγάλουν καθαρή κι άφησαν μοναχά τα ...κορόϊδα - αφού και δεν έφαγαν και φυλακίστηκαν - της "επταετίας" να φάνε ισόβια.
Παραθέτουμε για την ...ιστορία την απάντηση Δ. Σιούφα στην "Εστία", όπως δημοσιεύτηκε στο φύλλο της του Σαββάτου 11/7/09 και τον συγχαίρουμε για την ευαισθησία του τουλάχιστον...
  1. 1950, Παναγιώτης Χατζηπάνος (Υπουργός), (υπόθεση μεταφοράς υγρών καυσίμων). (Καταδικάστηκε σε δυο μήνες φυλάκιση)
  2. 1962, Μέλη της υπηρεσιακής Κυβέρνησης Κωνσταντίνου Δόα, ήτοι των Υπουργών Κωνστ. Δόβα, Χαράλαμπου Ποταμιάνου, Νικ. Λιανόπουλου και του Υφυπουργού Παναγ. Καλογερόπουλου. (Παράβαση εκλογικού νόμου). (Η πρόταση παραπομπής δεν έγινε δεκτή).
  3. 1965, Κωνσταντίνος Καραμανλής (Πρωθυπουργός) και πέντε μέλη της κυβέρνησής του (οι Υπουργοί Αριστ. Πρωτοπαπαδάκης, Παν. Παπαληγούρας, Νικ. Μάρτης, Λεωνίδας Μπουρνιάς (ο οποίος εξαιρέθηκε τελικώς επειδή είχε συμπεριληφθεί εκ παραδρομής) και Δημήτ. Χέλμης. («Υπόθεση Πεσινέ»).(Η πρόταση παραπομπής δεν έγινε δεκτή για τους Δ. Χέλμη και Α. Πρωτοπαπαδάκη. Για τους λοιπούς, μετά από συζήτηση, η Βουλή διαπίστωσε ότι τα αδικήματα είχαν παραγραφεί).
  4. 1989, Νικόλαος Αθανασόπουλος (Υφυπουργός). (Καταδικάστηκε, αλλά η Βουλή αποφάσισε την άρση των έννομων συνεπειών της καταδίκης).
  5. 1989, Ανδρέας Παπανδρέου (Πρωθυπουργός), τρεις Υπουργοί (Παναγιώτης Ρουμελιώτης, Δημήτριος Τσοβόλας και Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας) και ένας Υφυπουργός (Γεώργιος Πέτσος). («Υπόθεση Κοσκωτά»). Ο Α. Παπανδρέου αθωώθηκε. Ο Π. Ρουμελιώτης τελικώς δεν δικάστηκε λόγω μη άρσης της ασυλίας του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Δ.Τσοβόλας καταδικάστηκε, η Βουλή, όμως αποφάσισε την απονομή χάριτος και την άρση των έννομων συνεπειών της καταδίκης. Ο Μ. Κουτσόγιωργας απεβίωσε κατά τη διάρκεια της δίκης του. Τέλος, ο Γ. Πέτσος καταδικάστηκε για μία πράξη του κατηγορητηρίου και αθωώθηκε για τη δεύτερη.
  6. 1989, Ανδρέας Παπανδρέου (Πρωθυπουργός). (Υπόθεση υποκλοπών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων). (Η δίωξη ανεστάλη με απόφαση της Βουλής).
  7. 1994, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (Πρωθυπουργός). (Υπόθεση υποκλοπών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων). Η δίωξη ανεστάλη με απόφαση της Βουλής. Για την ίδια υπόθεση προτάθηκε η παραπομπή της Υπουργού Θ. Μπακογιάννη, αλλά η Βουλή απέρριψε την αίτηση.
  8. 1994, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (Πρωθυπουργός), και οι Υπουργοί Ιωάννης Παλαιοκρασσάς και Ανδρέας Ανδριανόπουλος. Υπόθεση ΑΓΕΤ. Η δίωξη ανεστάλη με απόφαση της Βουλής.
  9. 1996, Διονύσιος Λιβανός (Υπουργός). Η Βουλή δεν έκανε δεκτή την αίτηση διεξαγωγής προανάκρισης.
  10. 1997, Διονύσιος Λιβανός (Υπουργός) και Βασιλική Παπανδρέου (Υπουργός). Η Βουλή δεν έκανε δεκτή την αίτηση διεξαγωγής προανάκρισης.
  11. 2001, Δημήτριος Ρέππας (Υπουργός) και Θεόδωρος Πάγκαλος (Υπουργός). Η Βουλή δεν έκανε δεκτή την αίτηση διεξαγωγής προανάκρισης.
  12. 2009, Αριστοτέλης Παυλίδης (Υπουργός). Το πόρισμα της Επιτροπής υποβλήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία αποφάσισε τη μη άσκηση δίωξης.
  13. 2009, Αριστοτέλης Παυλίδης (Υπουργός). (Δεν διεξήχθη ψηφοφορία)

3 comments:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προς τους φίλους σχολιαστές:

    Λυπάμαι πολύ που αναγκάζομαι να διαγράφω ξενόγλωσσα σχόλια.
    Για άλλη μια φορά δηλώνω ότι δεν γνωρίζω, δεν ομιλώ και δεν γράφω καμία ξένη γλώσσα, πλην της Ελληνικής.

    Φιλικά
    gianniotis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ιδού, οι άρχοντες της πόλης, «Μπάσταρδοι, κλέφτες, πόρνοι» (Κ. Παλαμάς), οι οποίοι «πολλά και αισχρά ένεκα κερδέων εποίησαν». (Ξενοφών)

    ΑπάντησηΔιαγραφή