Κυριακή 1 Μαρτίου 2009

Μόνο το χρήμα κάνει "κουμάντο" στις Ελληνικές φυλακές...


"...Στη φυλακή όλα αγοράζονται και όλα πουλιούνται. '
'Κουμάντο'' κάνει μόνο το χρήμα και κανένας άλλος.
"Αρχηγός" είναι όποιος έχει να δώσει τα λεφτά που χρειάζονται για να "ταΐσει" όλο αυτό το σύστημα..."

Μ' αυτά τα λόγια πρώην κρατούμενος περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στα σωφρονιστικά καταστήματα και τις "τρύπες" που έχουν δημιουργήσει διεφθαρμένοι υπάλληλοι που θησαυρίζουν από τις καθημερινές παράνομες "εξυπηρετήσεις" σε υπόδικους και κατάδικους.
Πρώην κρατούμενος που έχει "φιλοξενηθεί" στις περισσότερες από τις φυλακές της χώρας καθώς έχει εκτίσει πάνω από επτά χρόνια κάθειρξης, αναφέρει ότι "...η διακίνηση ναρκωτικών είναι καθημερινό φαινόμενο, όπως ακριβώς συμβαίνει και στις πιάτσες των τοξικομανών στον... έξω κόσμο...", ενώ επισημαίνει ότι "...το ''προνόμιο'' του κινητού τηλεφώνου το απολαμβάνουν ολοένα και περισσότεροι κρατούμενοι τα τελευταία χρόνια..."

"...Το μεγαλύτερο και καθημερινό ''αλισβερίσι'' έχει στηθεί γύρω από τη διακίνηση των ναρκωτικών. Εάν σκεφτεί κανείς ότι ένα ''σκάρτο'' γραμμάριο ηρωίνης, το οποίο αντιστοιχεί στην ποσότητα που χωράει σ' ένα καπάκι από στυλό, κοστίζει από 200 έως και 300 ευρώ, μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς πόσα χρήματα αλλάζουν χέρια καθημερινά. Με δεδομένο ότι τουλάχιστον το 70% των κρατουμένων είναι μέσα για υποθέσεις ναρκωτικών καταλαβαίνει και τη ζήτηση που υπάρχει και τις ποσότητες που μπαίνουν για να εξυπηρετηθούν οι περισσότεροι. Για να λειτουργήσει όλο αυτό το σύστημα, χρειάζεται η συμμετοχή των σωφρονιστικών υπαλλήλων, οι οποίοι βοηθούν με το... αζημίωτο...", λέει χαρακτηριστικά ο πρώην κρατούμενος.

Οπως αναφέρει, οι αλλοδαποί κρατούμενοι είναι περισσότερο "γκετοποιημένοι" και "πειθαρχούν" στο σύστημα ιεραρχίας που έχει στηθεί στις φυλακές.

"...Αυτοί οι κρατούμενοι είναι και πιο εύκολα ελεγχόμενοι. Οταν ο Αλκέτ Ριτζάι ήρθε στις φυλακές της Πάτρας, οι Αλβανοί κρατούμενοι ξεκίνησαν αποχή από το συσσίτιο με αίτημα να τον μεταφέρουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι στην πτέρυγά τους. Αντίθετα, οι Ελληνες είναι πιο απείθαρχοι. Εκεί μετράει ο λόγος και το ''κύρος'' από την ποινή που έχει στην πλάτη του κάποιος..."

"...Τα κινητά πλέον μέσα στις φυλακές δεν είναι... πολυτέλεια..."

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου